КРАСНОДАР И БЕОГРАД ОЧИМА ДЕЦЕ

Изложба у Галерији Дечјег културног центра Београд

Таковска 8

27. јануар – 10. фебруар 2022.

 

У Галерији Дечјег културног центра Београд, у четвртак, 27. јануара, отворена је изложба „Краснодар и Београд очима деце”, настала у оквиру сарадње Одељења за спољне односе и протокол Градске управе града Краснодара и Градске управе града Београда.

У циљу развијања билатералних, културних и стваралачких веза између народа Русије и Србије, градова Краснодара и Београда, јачања пријатељства између деце и младих из Краснодара и Београда, као и проширење њиховог погледа и знања о руској и српској историји, култури и традицији, направљен је ликовни конкурс за младе уметнике „КРАСНОДАР И БЕОГРАД ОЧИМА ДЕЦЕ”. На конкурсу су учествовала деца и млади из ова два града представљајући се кроз ликовне медије.

Изложба изабраних дечјих ликовних радова прво је била представљена прошле године на прослави Дана града Краснодара у Русији, а 27. јануара ове године, на Дан Светог Саве, представљена је у Београду. Радове који су представљали Београд насликала су деца – чланови Ликовног атељеа Дечјег културног центра Београд, под уметничким руководством мр Катарине Булајић Павловић. Од радова насталих у Београду изабрано је четрдесет седам, које ће посетиоци изложбе моћи да виде у Галерији Дечјег културног центра Београд, заједно са одабраним дечјим радовима из Краснодара.

На свечаном отварању изложбе београдској публици директним укључењем преко Зум апликације обратили су се госпођа Олесија Чалаје, заменица шефа Одсека за спољне послове и протокол Града Краснодара, деца – уметници из Краснодара и представници српске дијаспоре у Краснодару.

Поводом отварања изложбе и реализације пројекта сарадње огласио и Секретаријат за културу Градске управе Града Београда саопштењем издатим посебно за ову прилику: „У доба у којем се налазимо, осећамо посебно задовољство у сваком науму који се оствари, свакој поруци која стигне до другога, сваком сачуваном и новом познанству и пријатељству. Данас, заједничким залагањем и добрим намерама, како наших пријатеља из Краснодара, тако и вредних колега из Дечјег културног центра Београд, успешно је припремљен пројекат Краснодар и Београд очима детета. Ликовни радови на којима деца, полазници ликовних школа, представљају градове у којима живе, нека буду први корак у даљој културној размени и сарадњи Београда и Краснодара. Секретаријат за културу града Београда свесрдно подржава овај програм. Надамо се да ће нам прилике дозволити да продубимо и учесталимо сарадњу два града“ – наводи се у саопштењу.

Отварање изложбе увеличао је наступ Хора Дечјег културног центра Београд, под диригентском палицом мр Невене Ивановић.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 10. фебруара 2021. године.

72 item(s) « of 3 »
Posted in Саопштење за медије, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *