Луткарска радионица

ЛУТКАРСКА РАДИОНИЦА

прављење лутака, сценографије, драматизација текста, анимација,  рад са лутком, проучавање историје луткарства

 

“Лутка симболише извесну реалност у коју дете улази отворених чула, јер је веома привлачна за њега. Машта му се разбуктава, развија се осећајна моћ запажања. У дружењу са луткама, у чистом и језгровитом симболу уобличавања реалности дете израста у личност.”  Ш. Хартиг

Радионицу води Цветин Аничић, дипломирани глумац луткар, редитељ.

Дипломирао на Националној академији за позоришну и филмску уметност (НАТФИЗ) Крсто Сарафов у Софији, одсек луткарство у класи Боњу Лунгова. Добитник многобројних награда у земљи и иностранству, добитник Повеље Филип Вишњић коју сваке године додељује Педагошки покрет Србије у Тршићу на Вуковом Сабору за допринос у култури.

Луткарска радионица је прилагођена деци школског узраста и младима са циљем да се упознају са тајнама луткарства које представља културно благо једног народа условљено његовим друштвеним, економским и културним развојем. Полазници радионица ће у малим групама два пута недељно у трајању од два сата научити технологију израде различитих врста лутака (јавајке, говорни гињол, гињол, импровизоване лутке, маске, лутке сенке, телевизијске лутке, БИГ лутке); основе режије луткарске представе; основе анимације лутке на сцени; правилно вођење лутке на сцени кроз одабир одговарајуће теме (сцена из живота, бајка, прича, приповетка…).и коначно реализација представе.

Луткарство је моћ у рукама писаца, креатора лутака, сценографа, а највише у рукама глумаца-креатора. Мисаона и емоционална активност детета извор је и есенција луткарства. Луткарство омогућава да се деца изражавају на много начина, да истражују свет и његове вредности. На радионици лутке ће бити употребљене и као наставно помагало / инструмент, јер се вредност луткарске игре у настави очитава у томе што детету омогућава развијање естетског, когнитивног, социјалног и емоционалног доживљаја.

термин: понедељак од 18 до 20

                петак од 18 до 20 часова

(Радионица се одржава у Ликовном атељеу – 402)

цена: 4 000 динара

контакт: Стеван Нешковић 060 167 33 25

 

20150122 Lutkarska Radionica  (4)20150122 Lutkarska Radionica  (7)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *