МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ТРАДИЦИЈЕ И НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ„СРБИЈА, ДОЖИВИ!”

 


МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ТРАДИЦИЈЕ

 И НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ„СРБИЈА, ДОЖИВИ!”

Рок за доставу радова 10. септембар 2022.

 

Друга по реду манифестација „Дан традиције” одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2022, у организацији Дечјег културног центра Београд, ГО Стари Град и Удружења кореографа народних игара Србије. Централни део манифестације одржаће се у Београду, уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и централни музичко-сценски програм у којем ће учествовати глумци, певачи, дечји хорови и фолклорни ансамбли. На исти начин манифестација ће бити реализована на централним улицама градова и села широм Србије, али и у дијаспори и расејању, што ће моћи да се види на сајту www.dantradicije.rs.

У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, биће организован наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!” за децу и младе од 5 до 14 година из Србије. Идеја организације конкурса је подстицање младих да кроз уметничке медије – слику, фотографију, поезију, прозу и видео-клип, дочарају природне лепоте, културу и традицију своје земље. Традиција, као инспирација за уметничко стваралаштво, је полазна тачка конкурса који жели да подстакне комуникацију предака и потомака кроз литерарне, ликовне и мултимедијалне радове. Одевни симболи, народна ношња, витешко наслеђе, историјски догађаји, јубилеји, обичаји, народно стваралаштво, песма, игра, национална кухиња и стари занати треба да буду инспирација учесницима конкурса.

Сваки учесник може послати по један рад, а пристигле  радове оцењиваће стручни жири. Ликовни радови могу бити у форми цртежа, слике, илустрације и колажа (димензија до 50х70 цм), а све ликовне технике су дозвољене. Литерарни радови треба да буду написани у Word документу. Видео клипови, у трајању до три минута, треба послати путем Wetransfera. Фотографије ликовних радова треба послати на мејл likovni.konkurs@dantradicije.rs, литерарне радове на literarni.konkurs@dantradicije.rs и видео-клипове на video.konkurs@dantradicije.rs, уз следеће податке: име и презиме учесника конкурса, узраст, град/село/место у којем учесник живи, колико чланова броји ужа породица, e-mail и контакт телефон.

Конкурс је отворен до 10. септембра 2022. године. Уручење награда деци и младима одржаће се на великој бини на Тргу републике у оквиру централног програма манифестације ДАН ТРАДИЦИЈЕ.

 

Posted in Дан традиције, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *