Манифестација ,,МУЗЕЈИ ЗА 10″

Изложба „Визуелна култура детињства“

14 – 30.5.2022.

Галерија Дечјег културног центра Београд

Таковска 8

 

Током Европске ноћи музеја, у оквиру манифестације „Музеји за 10”, у суботу, 14. маја, од 17 до 22 часова, у Галерији Дечјег културног центра Београд биће отворена изложба „Визуелна култура детињства“. Изложба је осмишљена поводом 70 година постојања Дечјег културног центра Београд (Дома пионира), са жељом да покаже снагу и раскош дечје ликовности која се у овој институцији деценијама брижно негује и чува. На изложби, која ће бити отоворена до 30. маја, посетиоци ће имати могућност да погледају графике, слике, цртеже, карикатуре, стрипове и радове од керамике.

– Снага дечјег ликовног израза је опште позната и крије у себи велику лепоту непосредне истине. Деца и те како знају, додуше несвесно, да уметност није мимезис, већ креативна вредност емоционалне интелигенције изражена језиком ликовности, да представља креативну жељу и мисао о промени света. Тако ликовна култура постаје нова дечја стварност, у којој постоји личан цртачки и колористички свет препун бајковитих илузија – истакла је историчарка уметности Лидија Сеничар, уредница ликовних програма у Дечјем културном центру Београд.

Ликовна редакција Дечјег културног центра Београд бави се афирмисањем и изучавањем аутентичног дечјег ликовног израза и стваралаштва које се потврђује кроз богату и вредну колекцију ликовних радова деце и омладине која чини збирку ликовног стваралаштва. Галерија има за циљ да кроз изложбено-едукативни програм оснажи дечје ликовно и примењено стваралаштво и деци (предшколског и основношколског узраста) и младима (средњошколцима и студентима) приближи ликовну културу.

Манифестација „Музеји за 10” представља националну музејску иницијативу, највећу до сада на територији Србије и јединствену у европском културном простору, коју координира Национални комитет ICOM Србија. Манифестација је осмишљена с идејом ближе сарадње и заједничког наступа музеја у Србији, а у циљу ефикасније рада и веће видљивости, као и чвршће повезаности с локалном заједницом, што уједно резултира интензивнијом интеракцијом са публиком и већом посетом. Истовремено, богати и разноврсни програми обогађују културно-туристичку понуду Србије. Током седам дана бесплатног програма обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја у градовима широм Србије, музеји и сродне институције културе на бројним локација припремају разноврсне садржаје.

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *