МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ – СТРИП КАИШ

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ – СТРИП КАИШ
21. децембар 2021 – 13. јануар 2022
Дечји културни центар Београд
у сарадњи са
Удружењем стрипских уметника Србије и Центром за уметност стрипа

Међународни фестивал девете уметности ,,Стрип каиш’’ одржаће се од 21. децембра до 13. јануара наредне године у Дечјем културном центру Београд, у сарадњи са Удружењем стрипских уметника Србије и Центром за уметност стрипа.

Пети по реду Међународни конкурс – СТРИП КАИШ окупио је појединце, школе, дечје ликовне атељее, дечје културне центре и сличне дечје установе и асоцијације из целог света. Право учешћа су имала деца и млади од 5 до 18 година. На адресу Дечјег културног центра Београд стигло је преко 1850 радова из Замбије, Гамбије, Кеније, Румуније, Италије, Украјине, Белорусије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије. Међународни конкурс Стрип каиш подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, а захваљујући подршци Министарства спољних послова Републике Србије, информација о конкурсу је дистрибуирана широм света.

,,У оквиру Међународног конкурса, определили смо се за најједноставнију форму – стрип каиш, желећи да подстакнемо децу и младе да своје замишљене приче представе кроз неколико сукцесивно повезаних призора. Жири је давао предност оним радовима који су поседовали оригиналан језик, добру изражајну технику и интересантну причу’’ – истиче Лидија Сеничар, уредница фестивала.

Чланови стручног жирија – Никола Костандиновић, познати стрип аутор и графички дизајнер, Филип Станковић, стрип аутор, педагог и Зоран Стефановић, писац, историчар културе, управник Центра за уметност стрипа Удружења стриповских уметника Србије – истакли су да су овогодишњи конкурс обележили разноликост, јединствен израз и учешће младих аутора широм света који, без обзира на порекло, деле оптимизам и жељу за иновацијом.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ У ДЕЧЈЕМ КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАД:

21. децембар, 18 часова – Отварање изложбе селектованих радова Међународног конкурса – стрип каиш 2021. (додела награда и разговор са члановима жирија)
„У земљи сањалији“ мини фестивал за посетиоце изложбе у част сањања, стрипова и Малог Нема – Разговарамо, стварамо и будни сањамо са Тамаром Лујак, Зораном Стефановићем и Лидијом Сеничар; Креативна радионица о сновима у стрипу „Приповедање“ и примери анимираних филмова за децу и од деце у сарадњи са међународним фестивалом МултиМост Фест

25. децембар, од 10 до 12 часова – Како настаје карикатура? – традиционална практично-теоријска радионица уз присуство младих илустратора и карикатуриста, држи Милета Милорадовић, карикатуриста и ликовни педагог. Радионица је прилагођена деци и младима.

29. децембар
у 16 часова – Годишња скупштина Удружења стрипских уметника Србије (УСУС)
у 18 часова – Отварање годишње изложбе Удружења стрипских уметника Србије и пратећих изложби „Лобачев: Чардак и на небу и на земљи“ селектора Здравка Зупана и
„Загор из нашег сокака“ (В) селектора Светозара Анђела

28. 29. и 30. децембар – од 12 до 14 часова – радионице анимације „Оживимо наше јунаке”
Учесници радионице имају могућност да се упознају са основним техникама филма и појмом АНИМАЦИЈА! У студију за анимирани филм Дечјег културног центра Београд учесници радионица оживљавају свог јунака класичном 2Д цртаном анимацијом уз помоћ стола за анимацију и стоп-трик техником оживљавају јунаке моделовањем пластелина, снимају дигиталним апаратом који је повезан са анимираним програмом Драгон фраме. Циљ овакве радионице је промоција традиционалне (класичне анимације), ублажавање утицаја дигиталних технологија (компјутера, игрица) и подстицање креативности и вежбање пажње која је неопходна у свим сегментима образовања.
Аутор Марија Милановић Лазаревски, редитељка анимираног филма

Од 10. до 13. јануара 2022. године, од 12 до 15 часова – Мини фестивали за децу и младе
Промоције, трибине, виртуелна изложба на сајту УСУС и пројекција краћих филмова
У Галерији ДКЦБ у организацији Удружења стрипских уметника Србије:
• Мини фестивал „Гашин сабор, фестивал хумористично-карикатуралног и породичног стрипа“
• Мини фестивал „Стрипославија: Сусрети у славу словенског стрипа“
• Мини фестивал „Азија, слика која приповеда: Азијски стрип и анимација“
• „Јунак од хиљаду облачића — стрип као мономитско путовање кроз сопствени живот“, образовно-забавно предавање за средњошколце и студенте

Честитамо свим учесницима!
Дођите да се дружимо и уживамо у чарима девете уметности!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram