Međunarodna revijalna izložba nagrađenih dečjih likovnih radova

Galerija Dečjeg kulturnog centra Beograd
od 16. decembra 2013. do 20. januara 2014. godine

Međunarodna revijalna izložba nagrađenih dečjih likovnih radova u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, od 16. decembra 2013. do 20. januara 2014. godine, deo je bogate kolekcije dečjeg likovnog stvaralaštva Mihaila Lišanina, osnivača revije “Likovni svet” iz Celja. Delovi izložbe su već izlagani u Parizu, Moskvi, Ankari, Teheranu, Seulu, Hong Kongu, Minhenu i na još 150 izložbi u 30 država.

Od 1995 godine, časopis “Likovni svet” podstiče mlade da učestvuju na međunarodnim likovnim konkursima gde mogu lako da uporede svoje radove sa vršnjacima iz drugih zemalja i sa drugih kontinenata. Tokom tog perioda je osnovana i prva stalna galerija za mlade u Sloveniji, Galerija likovnih dela mladih Stari grad Celje, koja je namenjena mladima ispod dvadeset godina.

Na dosadašnjim konkursima učestvovalo je više od 125.000 dece i mladih iz 90 država sa svih kontinenata sveta. Kao rezultat toga, nastala je bogata zbirka likovnih radova mladih na različite teme:

  • na temu “Konj”, koja broji 45.000 radova iz 55 država sveta
  • na temu “Mrtva priroda” koja broji 30.000 radova iz 50 država i
  • na temu “Zamkovi – kulturna baština” koja se sastoji od više od 10.000 hiljada radova iz 35 država

Tu spada i 20.000 radova na temu “Ko sam ja?” iz 60 zemalja i 20.000 likovnih radova na temu “Etno odeća i folklorne igre mog naroda”.

Za svoj rad na povezivanju država na području likovne kulture i za promociju likovne kreativnosti i kulture mladih, Mihailo Lišanin je primio više stranih priznanja među kojima je Zlatni ključ častnog gosta u Argentini, unikatna plaketa ministra za obrazovanje Turske, memorijalna medalja Ministarstva za kulturu Rusije, medalja časnog gosta grada Montana, Bugarska.

Takođe, Mihailo Lišanin je počasni gost grada Bangalore, Indija i Dzeržinska, Belorusija, kao i član žirija međunarodnih konkursa Exlibris Hlohovec, Slovačka, Gaziantep, Turska, Minsk, Belorusija, Hong Kong, Kina.

Dobitnik je prestižnog priznanja “Aryabhata International Award of 2010” u Indiji.

[hr2]

Posted in Галеријски програм, Саопштење за медије and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *