МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ – у Краљеву

У недељу 10. априла 2022. године Дечји културни центар Београд гостовао је у Краљеву са драмско-образовном радионицом МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ. Гостовање је реализовано захваљујући сарадњи са Културно уметничким друштвом  „Абрашевић“ из Краљева, односно на позив Драмске секције КУД „Абрашевић“. Целодневна образовна радионица за тему је имала импровизационо позориште и креативни покрет, а заснована је  на IMPRO MOVE методологији, која се истражује у оквиру пројекта „Младо позориште у покрету“ (YOUNG THEATRE ON THE MOVE). Гостовање је реализовано са идејом презентације пројекта и десеминације његових резултата, а са циљем да се IMPRO MOVE техникa промовише као алат за рад са децом и младима, педагозима, васпитачима, наставницима, професорима средњих школа и другима који желе да са децом раде на краетиван анчин, као и да се то учини у што већем броју локалних заједница у нашој земљи.

Домаћин радионице било је Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ из Краљева, које постоји већ 92 године. Као најстарија културна установа у Краљеву, друштво је основано далеке 1926. године. Драмска секција „Абрашевића” 1949. године прераста у „Краљевско позориште”. Данас друштво делује у свом простору кроз четири секције: хор, драмску секцију, фолклорну дружину и тамбурашки ансамбл.

Тим ДКЦБ реализовао је верзију радионице која је изведена у оквиру  Дана импровизације 2021: заједничку радионицу за одрасле и децу. Учестовали су педагози из КУД Абрашевић, Дома културе Рибница Краљево, Шумарске школе и Уметничке школе Краљево. Радионици је присуствовало и 15 деце – чланова Драмске секције КУД „Абрашевић“, која ће представљати Друштво и Град Краљево на Дану импровизације 2022, а који се ће се одржати у оквиру Међународног фестивала дечје драмске игре ГЛУМИЈАДА, у суботу 7. маја 2022. године у Дечјем културном центру Београд.

Активности радионице трајале су један радни дан и обухватале су четири сесије: теоријски увод, обуку у техници Импро покрета заснованој на драмској педагогији, обуку у техници Импро покрета заснованој на педагогији савременог сценског покрета и завршну дискусију и сесију питања и одговора. Радионицу су водили стручни тренери: Тијана Кесић Стаменковић, Драгана Станисављевић, Ивана Табори Обрадовић и Марија Благојевић. Далибор Стојановић, руководилац пројекта Младо позориште у покрету, био је задужен за уводно предавање и завршно обраћање. Сваки од учесника је добио наменске материјале за рад на радионици и сертификат о похађању. Ова радионица је имала још један задатак: да учеснике упозна са новим дидактичким материјалом развијеним у оквиру пројекта, брошуром под називом  „У РОЛНИ“. Материјал је презентован учесницима и испробан у раду на обема циљним групама: и децом и одраслима – педагозима.

О гостовању екипе Дечјег културног центра Београд, као и актуелним дешавањима на тему културе за децу и младе у Краљеву, снимљена је нова епизода телевизијске емисије НОВИ СНОВИ, аутора Иване Теодоровић Стојановић, у копродукцији Дечјег културног центра Београд и Телевизије Корени. Сама радионица је најављена у вестима Радио телевизије Краљево и локалном порталу вести krug.rs.

Активности на пројекту МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ настављају се у мају, када ће гости Дечјег културног центра Београд бити стручни тренери у областима позоришта импровизације и креативног покрета: Ана Ромих из Словеније и Гржегорж Шиерпутовски из Пољске. Они ће заједно одржати драмско-плесну радионицу у оквиру размене стручних сарадника међу партнерима на пројекту.

Пројекат МЛАДО ПОЗОРИШТЕ У ПОКРЕТУ је кофинансиран средствима фонда Креативна Европа и подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

29 item(s)
Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *