Драган Марић: живи своју младост одважно, смело, учи, стварај…

Новогодишњи интервју са директором ДКЦБ

 

Директор Дечјег културног центра Београд проф. мр Драган Марић дао је интервју за портал Looker Weekly у коме је говорио о раду институције у 2020. години и плановима за 2021. годину. Интервју је објављен у четвртак 31. децембра 2020. године и преносимо га у целости.

,,Чак 1987 дечјих радова пристигло је ове године на адресу Дечјег културног центра Београд. Током најразличитијих конкурса, своје креативно умеће показала су не само деца из Србије, већ и из Италије, Француске, Финске, Данске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и других земаља. Захваљујући овим онлајн активностима, наши најмлађи су могли да развијају машту и буду део конструктивне забаве и учења, чак и у условима када нису могли физички да буду са својим вршњацима, на ваншколским активностима. О којим конкурсима је реч, а на који начин је ДКЦБ реализовао свој програм током пандемије, и шта ће од тога свега и даље остати као пракса, као и шта све деца могу да искусе у овој установи у периоду који долази, говори нам проф. мр Драган Марић, директор ДКЦБ-а.

ЛВ: Током пандемије, ДКЦБ је организовао бројне онлајн конкурсе за децу. Издвојимо за почетак један, а то је “Домовина се брани лепотом”. Шта смо могли да научимо од најмлађих на ову тему? Које су награде биле спремне, за оне најкреативније?

Марић: Ликовне, литерарне и фото одговоре које смо добили од најмлађих на конкурсу “Домовина се брани лепотом и знањем” показали су нам, по ко зна који пут, колико ми одрасли можемо да научимо од деце и младих – колико је лепоте и доброте око нас ако умемо да гледамо отвореног срца! Свим награђеним учесницима послали смо дипломе и похвале, а поклони – књиге и ЦД дискове из продукције Дечјег културног центра Београд, које смо им припремили, биће уручени у Дечјем културном центру Београд на музичко-сценском програму који ћемо организовати кад епидемиолошка ситуација то буде дозволила. Жеља нам је да поновимо музичко-сценски спектакл, организован поводом доделе награда учесницима конкурса “Нема фрке уз унуке” на платоу испред зграде Дечјег културног центра, када су се с децом дружили Миња Субота, Пеђолино, Леонтина, Бојана Стаменов, Слободан Станишић, Љубивоје Ршумовић и други поштоваоци деце.

ЛВ: Који су још конкурси одржани и који од њих је имао највећи одзив?

Марић: Прво смо организовали ликовно-литерарно-музички-видео конкурс “Нема фрке уз унуке”, на који су деца слала поруке охрабрења најстаријим суграђанима, развијајући свест о значају личног доприноса и одговорности према старијима. Реализован је и стрип каиш конкурс “Корона-иш” где су деца на аутентичан и често духовит начин представљала своје виђење ванредне ситуације проузроковане пандемијом коронавируса у форми стрипа, као и конкурс “Тајне бакине кухиње” када су деца позвана да поделе рецепте својих бака и прикажу своје кулинарско умеће. Након тога, у сусрет Ускрсу организован је фото-конкурс “Моја чуваркућа”. Током седам недеља ванредног стања на мејл Дечјег култруног центра Београд стигло је 293 литерарна рада, 698 ликовних, 78 видео рада, 275 рецепата и специјалитета, 404 фотографије чуваркућа и 239 стрипова – укупно 1987 радова. На конкурсе су пристизали радови из Србије, Италије, Француске, Финске, Данске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и других земаља. Одазвали су се појединци али и српске основне школе и допунске српске школе из региона и дијаспоре. Том приликом настала је и фејсбук група Креативна деца за баке и деке (после преименована у групу Креативна деца ДКЦБ), са око 1300 чланова, којом су свакодневно активирани родитељи и деца током ванредног стања. Поред већ поменутих онлајн конкурса, Дечји културни центар Београд од марта ове године осмислио је и успешно реализовао конкурсе који су такође заокупили дечију пажњу – Ликовни конкурс “Боје нека кажу своје”, Литерарно-ликовни конкурс “Мој љубимац”, Ликовни конкурс “Стрип-каиш”, Ликовно-литерарни-фото конкурс “Домовина се брани лепотом и знањем”, као и онлајн фестивале – Међународни сусрет деце Европе “Радост Европе”, Фестивал дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС, Међународни фестивал дечије драмске игре ГЛУМИЈАДА, Позоришни фестивал за децу и младе ФЕСТИЋ, Фестивал дечјег плесног стваралаштва ПЛЕСНИ СУСРЕТИ. Преносећи све ове интересантне и квалитетне програме путем Јутјуб канала Дечјег културног центра Београд, први пут су и деца из дијаспоре имала прилику да виде и уживају у културној понуди српске престонице.

ЛВ: Тренутно је актуелан конкурс “Новогодишња прича”? Зашто су иначе важни конкурси?

Марић:Управо је у току онлајн конкурс “Новогодишња прича”, који ауторима најлепших прича доноси упис у Филмску радионицу “Направи свој филм” и бесплатно похађање онлајн часова филмске школе од фебруара до краја маја 2021. године. На конкурс се могу пријавити деца и млади, узраста од 12 до 19 година, који би желели да науче како да приче и теме које их окупирају напишу као сценарио, затим забележе камером и испричају их филмским језиком и сниме свој филм. Конкурс ће бити отворен до 31. децембра, а након тога стручни жири ће изабрати петнаест најинтересантнијих прича и ауторе тих прича наградити учешћем у онлине Филмској радионици. У филмској радионици деца и млади имаће прилику да науче фазе у стварању филма. Кроз снимање свог пројекта, учесници ће се упознати са писањем сценарија, режијом, организацијом, кастингом, снимањем, глумом, монтажом и промоцијом филма. Сваки полазник радионице научиће да планира, организује и спроведе до краја свој пројекат, учећи се систематичности и радним навикама. Дечји културни центар Београд зато организује разноврсне конкурсе из различитих сфера уметничких медија како би подстакла децу и младе да истражују себе, покажу своју креативност и негују своју даровитост!

ЛВ: Делегација Европске Уније, у сарадњи са Ер Србија, покренула је конкурс под називом “Ко је ваш херој?”, а одговор на то као Вашу номинацију дао је чувени Миња Субота. Да ли сте очекивали тако нешто?

Марић: Изузетна је част кад Вас номинује за тако нешто велики и чувени чика Миња, како га ми из милоште зовемо. Подршку коју добијамо од њега сви ми у Дечјем културном центру Београд и ја лично, изузетно је драгоцена и веома значајна. Својим искуством, знањем и креативношћу води рачуна о свима нама прво као председник Управног одбора наше институције, а онда, што је још важније, као наш прави и искрени пријатељ. Поменути конкурс изазвао је велику пажњу јавности. Многи појединци имали су потребу да јавно похвале снагу и посвећеност људи који су се истакли личним примерима у пружању помоћи, подршке и утехе у овој ванредној ситуацији. С обзиром на то да смо ми од првог дана ванредног стања покренули акцију “Нема фрке уз унуке”, која је донела много радости како деци, тако и бакама и декама, чика Миња је желео јавно да нас похвали и мени лично се захвали на идеји коју сам осмислио и заједно са мојим тимом тако успешно реализовао. Успели смо да мотивишемо децу у Србији, али и децу у дијаспори, да стваралаштвом одговоре на све изазове изолације.

ЛВ: Ко је Ваш херој, и на који све начин можемо да покажемо херојство данас, и будемо узор млађима?

Марић: Све што би требало да знамо о херојима научио нас је наш мудри народ у два десетерца: ,,У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци.” Понекад прилике рађају хероје. Данас су сви људи који бију љути бој са вирусом, лекари, научници, истински хероји. Али увек, од кад је света и века, моји хероји су наше дивне мајке пуне љубави, доброте, храбре од тренутка када нас понесу испод свога срца као зачетак живота, па нам се несебично посвете докле год постоје. Што се тиче другог дела питања, могу да кажем да тек сада када сам добро загазио у шесту деценију живота схватам ону нашу народну: ,,Питаће те старост где ти је била младост.” Поруку коју сада као директор Дечјег културног центра шаљем деци, а коју сам као професор на Академији слао студентима јесте – Живи своју младост одважно, смело, буди храбар и слободан, воли, учи, стварај… Живи своју младост тако да у зрелом добу на оно питање где ти је била младост погледаш поносно и испуњено старости у лице и одговориш: ,,Још је ту, заувек ту.”

ЛВ: Много тога можемо да пратимо и на YоuТубе каналу ДКЦБ-а. Шта је још у плану за наредну годину, као и каква је ситуација с програмима-школицама које имате? Да ли ће се одржавати и на који начин?

Марић: На YоuТубе каналу ДКЦБ могу да се прате фестивали, манифестације, концерти и позоришне представе које организујемо. Ми смо и раније били веома активни на друштвеним мрежама и користили смо дигиталне апликације за ширење и доступост наших културно-образовних садржаја, али од марта ове године користили смо их због епидемије и више него што смо и желели. За време ванредног стања смо чак и часове балета, певања и сликања држали онлине, али на срећу вратили смо се у наше атељее и студије и наставили са часовима глуме, балета, певања, цртања, сликања, вајања, спортића уз стриктно поштовање свих неопходних епидемиолошких мера. Настављамо и у 2021. години да стварамо, маштамо, играмо, певамо, учимо, организујемо креативне радионице, међународне сусрете, концерте и представе за децу, као и стручне скупове, округле столове и конгресе за стручњаке који раде са децом и за децу.

ЛВ: Да ли планирате и даље нове онлајн активности, и да ли ће можда неки од њих прерасти и у традицију?

Марић: Програме ћемо прилагођавати актуелној епидемиолошкој ситуацији, што значи да ћемо, уколико буде потребе, програме, фестивале, позоришне представе, манифестације и музичка такмичења преместити на дигиталне платформе, како би били доступни деци и младима. Стављање свих програма на дигиталне платформе донело је доступност културних садржаја свој деци у Србији и дијаспори. Ипак, надамо се да ћемо ускоро моћи да наставимо са организацијом свих наведених програма уживо, како би деца имала непосредни и интерактивни однос са својим вршњацима, глумцима, певачима, песницима, едукаторима… У таквој интеракцији деца и млади могу на најбољи начин да истраже своје креативне могућности и своје потенцијале.”

Оригинални текст на порталу Looker Weekly можете погледати овде.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram