О нама

Дечји културни центар Београд је установа културе чији је оснивач Скупштина града Београда. Основан је 1952. године као Дом пионира Београда.

Првобитно се налазио у Кнез Михаиловој улици број 7 све до 21. априла 1968. године, када је у Таковској улици број 8 изграђен нови Дом пионира, где се и данас, на површини од 2200 м2, одвијају многобројни програми намењени деци и младима.

Многе су генерације расле уз програме као што су “Сусрети четвртком”, “Данас су наши гости”, “Проницљиви и радознали”, а на културу града Београда значајан траг оставиле су велике манифестације “Златна сирена”, “Кекец” – југословенски филмски фестивал филмова за децу (који се одржавао у време Југословенског фестивала краткометражног и документарног филма), “Филмска парада”, међународни фестивал филмова за децу (који се одржавао у време ФЕСТ-а), међународна манифестација деце Европе “Радост Европе”.

“Сусрети четвртком” започети 2. октобра 1958. године претеча су свих програма који су се кроз године множили, а који су били одговор дечјој радозналости када је у питању наука, уметност и сам живот.

Дечји културни центар Београд данас

04_Decji-kulturni-centar

проф. мр. Драган Марић, директор ДКЦБ

Дечји културни центар Београд је угледна градска институција, са традицијом дугом више од шест деценија. У Дечјем културном центру Београд реализују се креативни, савремени и интерактивни програми, који прате друштвене феномене и трендове, у складу са интересовањима деце и младих. Током свог постојања Дечји културни центар Београд је сачувао све оно што је било добро и то допунио савременим методама рада, поштујући промене које су настале у жељама и потребама корисника. Усмерен ка истраживању и откривању потенцијала деце и младих у свим областима културе, ДКЦБ својим програмима настоји да директно комуницира са децом и младима, усмеравајући их ка стицању потреба за уметничким доживљајем, сазнањем и забавом.

Дечји културни центар Београд као кључне инструменте деловања користи едукацију, умрежавање, децентрализацију деловања и интерсекторско повезивање, успоставља посредничку улогу у спајању појединаца и организација, креира знање и продукте уметничке делатности, врши трансфер знања из других средина у средину у којој делује и отворен је за нова решења и нова културно-уметничка подручја. Дечји културни центар Београд је референтна установа у области међународне културне сарадње на пољу дечје уметности и културе и организатор је највеће дечје манифестације за децу у земљи и региону „Радост Европе“.

Дечји културни центар Београд делатност усмерава примарно на основну циљну групу, децу и младе, као директне потенцијалне кориснике, затим на њихове родитеље и друге учеснике у развијању културних потреба – културни оператери, стручни сарадници из области образовања за децу, студенти културолошких и хуманистичких студија, новинари и научни радници.

МИСИЈА: Позиционирање на тржишту културно-образовних делатности за децу и младе, уз јасну диферентну предност путем иновација и праћења савремених трендова у образовању и развоју личности код деце и младих.

ВИЗИЈА: Учвршчивање позиције на врху пирамидалне структуре у систему институција које се баве културом за децу и младе, која ће системски давати конкретан допринос развоју креативности и постављати стандарде у развоју креативне, иновативне и целовите личности код деце и младих.


 

ДЕЧЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД
ТАКОВСКА 8
ПИБ: 100247357
МАТИЧНИ БРОЈ: 17074563

Posted in Uncategorized.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *