Održano predavanje BINA Arhitektura Beograda

U petak 8. maja u Maloj sali DKCB održano je predavanje „Razvoj arhitekture u Beogradu u prvoj polovini XX veka- ideje i ostvarenja“ – predavač dr Milan Prosen, istoričar arhitekture ( u sklopu Beogradske internacionalne nedelje arhitekture)

U publici su bili učenici Arhitektonske tehničke škole i Škole za dizjan iz Beograda.


 

 8 .maj, petak u 16 č – Razvoj arhitekture u Beogradu u prvoj polovini XX veka- ideje i ostvarenja – predavač dr Milan Prosen, istoričar arhitekture

Arhitektura Beograda u prvoj polovini XX veka predstavlja najbolji pokazatelj razvoja graditeljskih ideja u Srbiji i Jugoslaviji tog vremena. U idejama koje su zastupali projektanti angažovani u nekadašnjoj prestonici kraljevine Srbije a potom kraljevine SHS/Jugoslavije bilo je prisutno mnoštvo raznolikih umetničkih i ideoloških uticaja. Ove ideje nastale u našoj sredini bile su upotpunjene onima koje su u rastući Beograd stizale iz velikih evropskih centara. Značaj arhitektonskih studija na derivate ovih uticaja podjednako je bio značajan sa uticajem samih investitora, koji su neodvojivi pratioci formiranja graditenjskog ukusa jedne sredine.

Predavanje „Razvoj arhitekture u Beogradu u prvoj polovini XX veka- ideje i ostvarenja“ pokazaće izvedene i neizvedene zamisli graditelja Beograda i dati pregled najznačajnijih i najtipičnijih ostvarenja ovog perioda srpske kulture i arhitekture.


 

16 item(s)
Posted in Галеријски програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *