ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ МЕЂУНАРОДНОГ КОНКУРСА СТРИП КАИШ 2022

 МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ

Отварање изложбе Међународног конкурса СТРИП КАИШ 2022

 

Субота, 17.12.2022, у 12.00

Дечји културни центар Београд

 

Међународни фестивал девете уметности одржава се сваког децембра у Дечјем културном центру Београд, у сарадњи са Удружењем стрипских уметника Србије и Центром за уметност стрипа.

Овог децембра у Галерији ДКЦБ, у Таковској 8, љубитељи девете уметности могу да виде годишњу изложбу Удружења стрипских уметника Србије, одабране радове са изложбе „Три деценије постојања школе Ђорђе Лобачев”, гостујућу изложбу Првог међународног фестивала из Параћина – Стрип фест „Фантазија ума” и као круну фестивала – Међународну изложбу селектованих радова СТРИП КАИШ 2022. Отварање изложбе Међународног конкурса „Стрип каиш” биће у суботу, 17. децембра, у подне.

– ,,Фестивал девете уметности првенствено има за циљ да деци и младима приближи уметност стрипа и илустрације кроз предавања и изложбено-едукативни програм, али и да покаже да је визуелна игра најозбиљнија ствар на свету, чаробна, изазова, захтевна и неодољива! Овогодишњи, шести по реду Међународни конкурс – СТРИП КАИШ окупио је појединце, школе, дечје ликовне атељее, дечје културне центре и сличне дечје установе и асоцијације из целог света. Право учешћа су имала деца и млади од 5 до 18 година. На адресу Дечјег културног центра Београд стигло је преко 3000 радова из Кине, Камеруна, Русије, Украјине, Јерменије, Грузије, Турске, Пољске, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије. – истакла је Лидија Сеничар, историчар уметности и уредник Фестивала девете уметности.

Најкраћа форма стрипа – стрип каиш од три до пет кадрова у низу, представља највећи изазов како најмлађима, тако и професионалним уметницима. У пар кадрова потребно је испричати занимљиву причу која садржи аутентичан сценарио, хумор и цртеж.

 

– ,,Жири – Никола Костадиновић (познати стрип аутор и графички дизајнер), Филип Станковић (стрип аутор и педагог) и Урош Максимовић (педагог, илустратор и дизајнер) дали су предност оним радовима који су поседовали оригиналан језик, добру изражајну технику и интересантну причу’’ – додаје Лидија Сеничар, уредница фестивала.

 

 

У оквиру фестивала одржавају се креативне радионице анимације, стрипа, карикатуре, илустрације. Радионице анимације воде Марија Милановић Лазаревски, редитељка анимираног филма и Филип Станковић, педагог и стрип аутор. Радионице стрипа, карикатуре и илустрације држе Милета Милорадовић, карикатуриста, Урош Максимовић, дизајенер, илустратор и педагог и Филип Каран, илустратор и карикатуриста. Поред радионица, биће организована и промоција новог студијског програма Факултета драмских уметности – Катедре за визуелне ефекте, анимацију и гејм арт у петак, 16. децембра, у 17 часова, коју води Вања Тодорић, илустратор и доцент на факултету.

Дођите да се дружимо и уживамо у чарима девете уметности!

 

—> преузми документ

 

Posted in Обавештења, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *