50. Радост Европе почела карневалом у центру Београда

otvaranje manifestacije radost evrope


50. РАДОСТ ЕВРОПЕ ПОЧЕЛА КАРНЕВАЛОМ У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

„Пут у средиште среће”

 

Данас је почела јубиларна педесета Међународна манифестација деце Европе ,,РАДОСТ ЕВРОПЕ’’ карневалом у центру Београда. Око хиљаду малишана, костимираних у своје традиционалне ношње, учествовало је у музичко-сценском програму и креативним радионицама генералног покровитеља манифестације „Forma Ideale” и компаније „Нис” на Тргу републике, свечаном дефилеу у Кнез Михаиловој улици и церемонији отварања на Калемегдану.

Поред деце из двадесет земаља Европе и специјалних гостију са другог континента – деце из Кине, у прослави су учествовала деца из Уметничког центра „Талија”, Предшколске установе „Дечји дани”, Удружења „Плава шкољка”, као и чланови Дувачког оркестра МШ „Јосиф Маринковић” из Зрењанина, Дечјег оркестра ОШ „Милоје Васић”, Дечје филхармоније, Балетског студија ДКЦБ, Хора Културног центра Зрењанин и јединственог хора од три стотина деце из шест београдских основних школа, окупљених у пројекту „Београд пева” Удружења наставника музичке културе Србије и Секретаријата за културу Градске управе града Београда.

Поред најлепших дечјих гласова који су могли да се чују на сценама и пунктовима постављеним на Тргу републике, Кнез Михаиловој улици и теренима КК „Партизан” на Калемегдану, на програму карневала нашли су се и Цица Мица кловница,  кловнови на штулама, као и предимензионирана метална лутка „Контрол Ник” коју су покретала четири глумца. Карневалској атмосфери допринеле су мажореткиње из Панчева, Ковина и Тивта, као и Војни оркестар из Ниша који је предводио свечани дефиле.

 

deca evrope

 

Манифестација је свечано отворена на Калемегдану наступом деце из Србије и Шведске. Идеја о оснивању манифестације „Радост Европе” настала је после наступа Хора шведских дечака давне 1968. године у Београду, стога су организатори манифестације – Дечји културни центар Београд – одлучили да славље поводом педесетог рођендана међународног сусрета деце Европе почне сценским наступом деце из Шведске. На одушевљење многобројне публике, деца из шведског града Лудвика извела су акробатско циркуске тачке на којима би им могли позавидети и прави професионалци. Уз звуке химне манифестације „Здравица” и стихова химне „Све што расте хтело би да расте” каратисткиње клуба NIPPON Тање Петровић извеле су кате, а уз песму „Деца Европе” у извођењу Хора Дечјег културног центра Београд званично је отворен 50. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе”.

Сутра, 3, октобра, од 11, 16 и 19 часова, у Великој сали „Донка Шпичек” у Дечјем културном центру Београд одржаће се концерти „Сусрети пријатељства”, на којима ће се музичко-сценским наступима представљати деца Европе и света. Улаз на концерте је слободан, али је неопходно резервисати своје место на портирници Дечјег културног центра Београд, Таковска 8 или позивом на број 32 42 011.

Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд. Овогодишњи фестивал реализује се уз подршку бројних спонзора, дародаваца и пријатеља, на челу са генералним покровитељем компанијом „Forma Ideale” из Крагујевца, која има дугогодишњу традицију у реализацији бројних активности посвећених деци и дечијем стваралаштву. Јубиларну педесету манифестацију подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација Драгице Николић, Делегација Европске Уније у Србији, компанија НИС, Ušće Shopping Center, Coca Cola и многобројни пријатељи фестивала.

Позивамо Вас да заједно прославимо јубилеј!

28 item(s)
Posted in Радост Европе and tagged , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *