Почео је први Свесрпски дечији сабор

foto (10)


Почео је први Свесрпски дечији сабор

 

foto (11) - CopyУ четвртак, 24. маја у Сали „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд одржан је концерт поводом почетка првог Свесрпског дечијег сабора – манифестације која угошћава српску децу из расејања.

Концерт је отворен државном химном „Боже правде“, коју су извели Хор ДКЦБ и Дечији хор „Чаролија“. У улози водитеља програма нашли су се Миња Субота и Леонтина Вукомановић.

Свесрпски сабор је отворио Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије који је уједно пренео и поздрав од председника Србије пожелевши да ова манифестација заживи и да траје, као и да српске деце буде све више и у Србији и ван ње.

Химну Свесрпског сабора – „Поздрав из Србије“, компоновао је Миња Субота на текст нашег познатог књижевника Слободана Станишића. Уједно, Станишић је и поклонио око 1000 књига Библиотеци ДКЦБ у периоду од последњих 6 месеци.

Није случајност што се Свесрпски дечији сабор окупио баш на Дан словенске писмености (Дан Светих Ћирила и Методија). Водитељи Миња и Леонтина су подсетили публику на речи српског Великог жупана Стефана Немање (касније монаха Симеона, Св. Симеона Мироточивог), који је говорио да је опасније изгубити језик, него битку, јер после изгубљене битке остаће тај народ, макар и покорен, али ако нестане језика, неће бити ни народа.

На одушевљење присутне публике, Леонтина и Дечији хор „Чаролија“ су певали песму „Негујмо српски језик“, ставивши печат на претходно поменуте речи Св. Симеона:

„Бирај речи, неписменост спречи,

Језик лечи глупост да не звечи.

Чувај језик српских великана,

Ради прошлих и будућих дана.“

Гост концерта био је и глумац Слободан Бода Нинковић, који је прочитао писмо моравског кнеза Растислава упућено византијском цару Михаилу Трећем 862. године, да му поашље људе, који ће на словенском језику проповедати хришћанство. Након тога Цар Михаило је послао солунску браћу Ћирила и Методија. Глумац је такође певао песму „Ћирило и Методије“, у знак сећања и захвалности њима.

Ништа не може да покрене нашу душу, као српска игра и песма. Уметничко друштво „Талија“ одиграло је коло уз радосне поклике, које је и публика прихватила. Одмах се надовезао и Хор ДКЦБ са песмом „Коловођо коло крени“, а потом и песмом „Ћирилица“ Вере Миланковић.

Покровитељи првог Свесрпског дечијег сабора су: Град Београд, Министарство спољних послова, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Дом Скупштине РС, Градски секретаријат за културу Града Београда и Банка „Поштанска штедионица“.


foto (25)


Угошћена су деца српског порекла из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније и Црне Горе, а њихови домаћини су деца О.Ш. „Старина Новак.“

Водитељ Миња Субота се подсетио одржавања прве „Радости Европе“, која траје већ пола века и истакао како тренутно присуствујемо стварању једне историје, нове дечије манифестације, за коју се нада да ће такође још дуго, дуго трајати. За крај концерта, водитељи Миња и Леонтина, глумац Бода Нинковић и оба представљена хора су, заједно са публиком, отпевали песме „Деца су украс света“ и „Ово је земља за нас.“

Статистика показује да на целом свету живи око 11 милиона Срба, од којих 6 милиона живи у Србији. У Републици Српској живи нешто више од 1 100 000 Срба, у Немачкој 450 000, у Француској око 100 000, у Аустрији 300 000. У Северној Америци живи 830 000 Срба (650 000 у САД-у и 180 000 у Канади). Широм Азије и Океаније живи око 120 000 Срба и тд.

Бројеви, свакако, нису ни мали ни занемарљиви. Остају нам светле поруке са Свесрпског дечијег сабора – да српске деце у Србији и свету буде што више, да негују осећање припадности српском народу и да говоре на српском језику. Тако ћемо бити и остати јединствени и сложни у остваривању племенитих циљева и сачувати наш национални и културни идентитет.

„У сваком поразу ја сам видео део слободе
И кад је готово
За мене, знај, тек тад је почело.“

Одломак из песме „Ово је земља за нас.“

мр Дајана Лазаревић

 


 

49 item(s) « 1 of 2 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *