Pozorišna predstava za decu

Bea Usma Šiferts
ASTRONAUTI

PREMIJERA: 24. januar, u 18 časova

Izvođenja u januaru:
subota 25. januar, u 12 časova
nedelja 26. januar. u 20 časova

Velika scena
Dečji kulturni centar Beograd, Takovska 8


Režija: Anja Suša
Dramatizacija: Ema Brorstrem
Prevod: Vesna Stanišić
Scena: Zorana Petrov
Kostim: Maja Mirković
Muzika: Vladimir Pejković

Igraju:

M…………………………………………………………….. Miloš Samolov
Majkl Kolins……………………………………………….Damjan Kecojević
Nil…………………………………………………………….Miloš Anđelković
Baz……………………………………………………………Damjan Babić
Voditeljka priredbe / Vanja Stojković…………….Jelena Ilić


Dečji kulturni centar Beograd i Malo pozorište Duško Radović svoju prvu veliku zvaničnu saradnju započinju koprodukcijom pozorišne predstave za decu švedske autorke Eme Brostrem “ASTRONAUTI”, u režiji Anje Suše.

Predstava “Astronauti” je delom i muzička predstava, rađena u maniru i duhu savremenog pozorišta za decu i mlade. Ovo je priča o prvom putovanju na Mesec letelicom Apolo 11, koje je bilo 1969. godine.

Ovaj tekst, po prvi put se izvodi u Srbiji, a još veći kuriozitet predstavlja činjenica da su trojica astronauta – Nil Armstrong, Edvin Baz Oldrin i Majkl Kolins gostovali na sceni sadašnjeg Dečjeg kulturnog centra Beograd (tadašnjeg Doma pionira), i to samo nekoliko meseci po povratku sa Meseca. Danas, nakon 45 godina od prve šetnje po Mesecu, na istoj toj sceni postavlja se ovaj značajan komad.

REČ REDITELJA

“Šta se događa sa čovekom dok luta svemirom daleko od svoje planete i od drugih ljudi?

Kako je kad osluškuješ zvuke sopstvenog tela?

Kakva je tamna strana Meseca?

Šta ako se nikada ne vratiš kući?

Ovo je priča o Majklu Kolinsu, jednom od trojice astronauta koji su 1969. godine, u letelici Apolo 11 doputovali do Meseca. Kolins je bio suočen sa teškim i važnim zadatkom da upravlja svemirskom letelicom, dok su druga dvojica astronauta istraživala mesečevu površinu.

Švedska autorka Ema Brostrem u svojoj dramskoj poemi za decu zapravo govori o arhetipskim osećanjima i strahovima čoveka koji je udaljen od poznatog sveta i suočen sa sobom na fizičkom i mentalnom nivou. A za susret sa samim sobom je, zaista, potrebno mnogo hrabrosti i snage.

Po povratku na Zemlju, ceo svet je znao za Nila Armstronga i Edvina Baza Oldrina, dok je Majkl Kolins pomalo ostao u njihovoj senci, doveka osuđen na reputaciju čoveka koji je stigao do Meseca ali nikada nije zakoračio na njegovu površinu. Ovaj tekst pokušava da posmatra Majkla Kolinsa iz drugačije perspektive.

Ne kao tek jednog astronauta koji nije uspeo da šeta po Mesecu, već kao prvog čoveka u istoriji čovečanstva koji je bio na njegovoj tamnoj strani. Kao heroja koji je uspeo da pobedi svoje strahove, svoju nesanicu, usamljenost i nostalgiju, plutajući po nepreglednom svemiru u majušnoj aluminijumskoj kapsuli.

Ovo je pomalo i zen-priča o snazi volje i ljubavi prema životu u njegovoj savršenoj nesavršenosti. O ljubavi prema čovečanstvu koje nastanjuje Plavu planetu, koja je iz svemirske perspektive toliko mala da jedan astronaut za čas može da je prekrije šakom i tako postane najtužniji čovek u svemiru.”

Projekat podržali:

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu

us-embassy-serbia-logo

Švedski institut za kulturu u Beogradu

swedish-art-scouncil-logo

Skupština grada Beograda – Sekretarijat za kulturu

Sekretarijat za kulturu

 REZERVACIJE KARATA

Kontakt telefon biletarnice DKCB-a : 011/324-20-13

Email: biletarnica@dkcb.rsLeave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top