Право деце и младих на културу


ПРАВО ДЕЦЕ И МЛАДИХ НА КУЛТУРУ

 

Округли сто
13.2.2020, 12:00-15:00

Креативне радионице за децу предшколског узраста
18.2.2020. – 21.2.2020.

Дечји културни центар Београд
Таковска 8

 

Дечји културни центар Београд и институција Омбудсмана Србије – Заштитника грађана покреће циклус програма под називом ,,ПРАВО ДЕЦЕ И МЛАДИХ НА КУЛТУРУ’’, у оквиру кога ће се одржати стручни скуп – округли сто и креативне радионице за децу.

Округли сто и у оквиру њега панел дискусија „Култура – људско право деце и младих” и „Култура као облик образовања и начин заштите од штетног садржаја” одржаће се у четвртак, 13. фебруара, са почетком у 12 сати, у Малој сали Дечјег културног центра Београд, Таковска 8.

Учесници панел дискусије биће мр Зоран Пашалић – Заштитник грађана, мр Драган Марић – директор Дечјег културног центра Београд, Јелена Стојановић – заменица Заштитника грађана, Милан Мариновић – Повереник за слободан приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности, Александра Ђорђевић из Министарства културе и информисања, мр Љиљана Симовић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Иван Карл – Секретар за културу Градске управе – Града Београда, Љубивоје Ршумовић – песник и аутор књиге „Буквар дечјих права”, Љубица Бељански Ристић – драмски педагог, ауторка приручника „Како са Букваром дечјих права?” и добитница међународне награде за

животно дело „Мали принц” за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, Миња Субота – композитор, певач, водитељ и добитник Вукове награде за 2019. годину, Ива Ераковић – представница Мреже организација за децу Србије, Гордана Новаковић – представница Савета за штампу, Маја Ромчевић Кнежевић – секретарка Одбора за образовање, културу, спорт и омладину (Сталне конференције градова и општина). Модератор округлог стола биће Наташа Јовић, помоћница генералног секретара Заштитника грађана (Сектор за права детета, родну равноправност и права особа са инвалидитетом).

Циљ Округлог стола је да окупи стручњаке из области културе, медија, државне управе и невладиног сектора, као и значајне јавне личности које раде са децом и за децу, како би се заједничким снагама унапредила област дечјих права са нагласком на право на културу и право на информације.

Први циклус креативних радионица реализоваће се са децом предшколског узраста, од 18. до 21. фебруара, на којима ће се кроз игру и креативно осмишљен садржај промовисати право деце на културу. У плану су и креативне радионице за децу основношколског и средњошколског узраста које ће се одржати током 2020. године.

Позивамо Вас да нам се придружите и дате свој допринос у скретању пажње јавности на неговање и спровођење права деце на културу и образовање.

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *