Predlog biblioteke DKC Beograd za jun 2014. godine

Knjiga za decu

OČARANE NAOČARE- PRIČE O BEOGRADU

Autor: Svetlana Velmar-Janković
Izdavač: Stubovi kulture, Beograd, 2006.

O knjizi

ocarane-naocare-price-o-BeograduZa rođendan dečak Luka dobija neobičan poklon – Očarani optičar šalje mu Očarane naočare kroz koje može da posmatra svoj grad – Beograd, u tri vremena; praistoriji, istoriji i novom vremenu i on kreće u neobičnu avanturu.

Ilustrovana crtežima Lidije Taranović ova neobična knjiga prožeta je ljubavlju prema Beogradu, njegovoj trajnosti, bogatstvu i lepoti.

 

.

Knjiga za mlade

DANICA ZA MLADE

Izdavač: Vukova zadužbina

O knjizi

danica-za-mladeDanica za mlade objavljuje različite žanrove – od tzv. malih formi do onih velikih, kao što su: aforizam, epigram, zagonetka, uspavanka, poezija za decu, basna, bajka, šaljiva priča, ali i fantastična i psihološka, avanturistička. Ona pokazuje savremenu literarnu produkciju, ali se priseća i starijih pisaca povodom njihovih godišnjica. Manje važni nisu ni radovi mlađih i starijih učenika i njihovi likovni prilozi koji su uvek okupljeni oko neke zajedničke teme. Ovoga puta to je pojam BRAT.

Naravno, zastupljeni su i novinski žanrovi kao što su: intervju, pregledi, pisma čitalaca. Uvek postoji i prilog posvećen izučavanju kakvog zanata, posla, umetničke veštine ili kakve naučne oblasti, popularno objašnjene. Obraća se pažnja na knjige koje su se pojavile u protekloj godini, kao i na obeležavanje različitih manifestacija i okupljanja koja su se dogodila.

U Danici za mlade bira se pesnik godine. Namera je da se posle izvesnog vremena ovi intervjui i radovi pesnika sakupe i posebno objave.

Svest da na mladima svet ostaje pokretač je mnogih delatnosti Vukove zadužbine a ovaj almanah svakako je važniji deo tih zamisli. On predstavlja lepu konkretizaciju želja za prenošenjem naše autentične kulturne tradicije.

Knjiga za odrasle

PROZRACI

Autor: Svetlana Velmar-Janković
Izdavač: Laguna, 2013

O knjizi

prozraci-svetlana-velmar-jankovicDramatični događaji opisani u ovoj knjizi su uspomene Svetlane Velmar-Janković na svoju najraniju mladost, na lično iskustvo evropskog sumraka krajem tridesetih godina XX veka, na doba okupacije Kraljevine Jugoslavije i, najzad, srpskog društvenog i građanskog sloma posle savezničke pobede nad fašizmom i ulaska partizanskih i sovjetskih trupa u ratom razorenu zemlju.

Pred očima devojčice smenjuju se „prozraci“ bezbrižnog detinjstva u uglednoj porodici visokog državnog službenika u Beogradu, pred Drugi svetski rat, oglašavaju se zloslutni glasnici apokalipse iz zelenog oka filipsovog radio-aparata, ređaju odlomci sećanja na izdaju u praskozorje 6. aprila, na pakao i pometnju bombardovanja, na rušilačku neman zla, oskudicu i zbegove koji su usledili tokom teških godina tuđinske okupacije, konačno i na poraz nacizma u svetu i pobedu revolucije u Jugoslaviji i uspostavljanje takozvane narodne vlasti.

Lična drama devojčice i njene obespravljene porodice pretvara se na kraju u potresne prozrake surove odmazde pobednika nad mnogim nekada imućnim građanskim porodicama u Srbiji, proglašenim za narodne neprijatelje a krivim bez krivice.

Ova jedinstvena, mudra, a neretko i dirljiva sećanja prenose čitaocu nauk da pobeda nad zlom ne donosi uvek oslobođenje od terora i straha.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *