Predlog biblioteke DKC Beograd za mart 2014. godine

DVE JAPANSKE SALVETE I DRUGE PRIČE

dve-japanske-salvete-biblioteka-dkcbAutor: Vesna Vidojević Gajović
Izdavač: Čekić, 2013.

Ovo je knjiga za decu čije se lepo oblikovane i ilustrovane korice otvaraju sa znatiželjom, a srećno izabran naslov mami znalcima osmeh na lice. Onim bivšim kolekcionarima, u čijem detinjstvu salvete nisu imale praktičnu namenu, već su se divili njihovom dezenu i finoći hartije. I eto ulaska u atmosferu odrastanja i jednog leta koje je bilo puno avanture, iako se sve dešavalo u velikom dvorištu. Kao što će se potvrditi i u ovoj zbirci priča, mali domaći svet porodice i njegovi segmenti za dete su čitava ekumena. Njegov zadatak je da otkrije i pokuša da shvati.

MANEKENKA STRAVA

manekenka-strava-biblioteka-dkcbAutor: Slavka Petković Grujičić
Izdavač: Bookland, 2013.

Roman “Manekenka strava” je štivo najbliže tinejdžerima. Period kraja osnovne škole, leto pre početka srednje, pun je iznenađenja. Tanana ljubavna priča dvoje, odnosno troje, mladih doživljava puni smisao u sazrevanju. U romanu je usputnim komentarima oslikano stanje u porodici, školstvu i društvu uopšte na početku XXI veka.

Okupiranost mladih izgledom, kroz želju glavne junakinje da postane manekenka, predstavljena je kroz razna iskušenja i razočarenja. Vršnjačko nasilje u priči “Strava” opisano je kao detalj i opomena, a pri tom iskazan ironičan stav o korišćenju reči strava u žargonu, koja se pojavljuje u naslovu. Baka glavne junakinje, kao dobri duh bdi i diskretno podseća na neke zaboravljene vrednosti, a istovremeno daje oslonac i sigurnost celoj porodici.

RUKOPIS OTKRIVEN U AKRI

rukopis-otkriven-u-akri-biblioteka-dkcbAutor: Paulo Koeljo
Izdavač: Laguna, 2013.

Godina je 1099. Dok se Jerusalim priprema za invaziju krstaša, Grk po imenu Kopta saziva sastanak na koji poziva sve stanovnike grada – mlade, stare, muškarce i žene. Hrišćani, Jevreji i muslimani dolaze da čuju kako da se pripreme za borbu, ali to nije ono što Kopta želi da im poruči.

On zna da je poraz neminovan, jer sve na to ukazuje. Stanovnicima Jerusalima poručuje da mudrost traže u svakodnevnom životu, u izazovima i teškoćama sa kojima se suočavaju, da je istinsko znanje u ljubavi bližnjih, u krizama, slavi i svakodnevnom kontaktu sa smrću, koja je neizbežna.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *