Predlog biblioteke DKC Beograd za oktobar 2014. godine

Knjiga za decu

SUZE OD SMEHA

Autor: Slobodan Stanišić
Izdavač:
Bookland, 2013

O knjizi

suze-od-smeha-small malom romanu detinjstva otkrićete značaj i ulogu velike ljubavi dede prema unuku. Ova knjiga za decu bavi se najlepšim kontrastom detinjstva – odnosom dece i starih. Ko će čuvati unuka bolje od dede? Još ako je dovoljno dobar da može s njim ravnopravno deliti sve, onda će se ovo druženje, u početku puno nespretnosti i nesporazuma, pretvoriti u veliku obostranu sreću i zadovoljstvo koje donose čvrstina i pouzdanost bliskog srodstva.

Stanišić razvija fabulu svog “malog romana detinjstva”, situirajući je u kuću i igralište, uobičajeni svet male dece, koji će se u kratkom vremenskom periodu neminovno proširivati, sve dok se, u nekom neobičom trenutku, sasvim neočekivano, radnja romana ne završi u najvišoj akademskoj ustanovi.

Knjiga za mlade

NIKOLAJ – AVANTURE NAPUŠTENOG DEČAKA

Autor: Mirjana Stakić
Izdavač: Bookland, 2013

O knjizi

nikolaj-avanture-napustenog-decakaRoman “Nikolaj” je priča o avanturi i magiji, o neverovatnoj pustolovini koju proživljava napušteni dečak Nikolaj, koji detinjstvo provodi u Domu za nezbrinutu decu trpeći zlostavljanja obesnih dečaka.Nikolajevim bekstvom iz sirotišta započinje fantastično putovanje u kome se prepliću snovi, magija i čarolija sa surovom realnosti.

Dečak prepoznaje skrivene moći u sebi i postaje đak – čarobnjak u “Školi za izgubljene dečake” u tajanstvenom zamku Arnije. U školi za čarobnjake Nikolaj stiče znanja koja se ne mogu naučiti u običnoj školi. Uči lekcije srca, prijateljstva i ljubavi. U realnosti, ovog dečaka otimaju trgovci decom i odvode u Italiju da prosi.

“Nikolaj” je roman koji će vas naterati da zaplačete i da se nasmejete, da osetite strah i nadu pitajući se hoće li Nikolaj uspeti da spase sebe i svog druga i sapatnika u bolu i zarobljeništvu, malog crnog Mitu. Hoće li mu se ostvariti najveća želja da pronađe roditelje? Da li je zamak Arnije samo san u životu ovog tužnog dečaka ili čuda i čarolije stvarno postoje, samo mi ne umemo da ih prepoznamo?

Topla, dirljiva i potresna priča, koja će nas oplemeniti, jer ćemo iz Nikolajeve sudbine naučiti da život može da bude surov i grub, ali čovek ne sme da bude loš i zao.

Knjiga za odrasle

PUTOVANJE KROZ PORTUGALIJU

Autor: Žoze Saramago
Izdavač: Laguna, 2013

O knjizi

putovanje_kroz_portugaliju-smallOva knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gde se uvek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada.

Putnik ističe da nije tu kako bi davao savete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovde naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika.

Jedinstveno izdanje u svetu koje, umesto predgovorom, započinje putopisnim zapisom iz Portugalije našeg nobelovca Ive Andrića.

 

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *