Премијера представе “НАСМЕШИТЕ СЕ, ПТИЧИЦА!”

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

ПРЕМИЈЕРА

НАСМЕШИТЕ СЕ, ПТИЧИЦА!
19.4.2024
10.00
Велика сцена „Донка Шпичек“
Дечји културни центар Београд
Таковска 8

 

Нова едукативна представа ,,Насмешите се, птичица!”, из циклуса Забавна историја на дечјој сцени, премијерно ће бити изведена у петак, 19. априла, од 10 часова, на Великој сцени „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београд.

Аутор представе је Снежана Бећаревић-Поповић, која потписује текст и режију, а костиме и сценографију потписује Зорана Јовановић. У улози Анастаса Јовановића наћи ће се Горан Јоксић и у улози Милице Стојадиновић-Српкиње Снежана Бећаревић Поповић.

,,Деветнаести век – век индустријског напретка, век сјаних изума али и многих ,,новотарија” које можда нису толико битне као локомотиве, аутомобили или електрична расвета али су људима живот чиниле лепшим, донео је и у Србију неке занимљивости као што су фотоапарат, поштанска марка, штампане новине….” – почиње причу уредница програма Дечјег културног центра Београд Снежана Станковић, која осмишљава драмско-анимативне програме како би деци и младима представила историју, културу и обичаје на занимљив и забаван начин.

 

,,Анастас Јовановић, двороуправитељ и пријатељ кнеза Михаила Обреновића, је први доносилац многих ,,новотарија”, а најпознатији је по остављеним фотографским портретима Његоша, Вука Караџића, Ђуре Даничића, књаза Милоша, кнеза Михаила и његове супруге Јулије, кнеза Александра Карађорђевића, Милице Стојадиновић-Српкиње. Управо су Анастас Јовановић и Милица Стојадиновић-Српкиња јунаци наше приче. Он први у много чему – први ратни фотограф, она први ратни новинар, он пријатељ кнеза Михаила, она пријатељица књегиње Јулије, он пријатељ Његоша, она неко за кога Његош каже: ,,Ја поета, она поета, да нијесам владика, ето књегиње Црној Гори! ” Две јаке личности, са различитим погледом на свет! Он је ожењен Немицом, она никада није пристала да се уда за ,,стрaнца”! Пита се: ,,Који језик би ми деца говорила?” – истиче уредница програма Снежана Станковић.

 

Фотографије Анастаса Јовановића и дневници Милице Стојадиновић-Српкиње, учиниће да овај мали времеплов дочара деци живот Београда крајем 19. века. А онда, када слике старог Београда замене слике Београда данас, моћи ће да размишљају какав ће град бити сутра, како је њихова улица изгледала некада, како изгледа сада, а каква ће бити за педесет или сто година. И ова реалност данас, у будућности ће некоме бити занимљива бајка.

 


Срдачан поздрав,
Ивана Теодоровић Стојановић
Уредник програма

 

Posted in Најаве, Обавештења, Позоришни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *