Тренутак за читање – препорука књига за децембар 2020


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОСНОВЦЕ


Наслов: „Том Гејтс – Да! Не. Можда…“
Аутор: Лиз Пишон

Урнебесни доживљаји школарца Тома Гејтса у осмом наставку популарног серијала за децу „Том Гејтс – Да! Не. Можда…“ Лиз Пишон!

Понекад није лако да се одлучиш између две ствари. Нарочито кад те мрзовољна сестра Дилија надзире. Одлучи се већ једном!

Мама је одлучила да среди целу кућу. Каже да ће, ако Том не може да изабере шта да се баци, она то да уради. А то ће бити катастрофа! Срећом, фосили ће му притећи у помоћ (и то више пута).

Књигу „Том Гејтс – Да! Не. Можда…“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

 

Наслов: „Прадевојчица“
Аутор: Десанка Максимовић

Роман „Прадевојчица“ наше познате песникиње Десанке Максимовић је прича о праисторијској цивилизацији, њиховом животу, обичајима и односима. На изразито романтичан начин ауторка описује животни пут девојчице Гаве, ћерке пећинског сликара и ловца Врача.

Становници насеља Белих пећина имали су необична веровања и обичаје, и живели искључиво од лова, а њихови највећи страхови појављују се када наиђе глад.

Девојчица Гава, вредна и одговорна за своје године, али и префињена уметничка душа, проналази малу тајну пећину и тамо ствара уметничка дела. После смрти дечака Бука, Гава је изузетно тужна, али појављивање Непознатог мења њен и живот осталих становника Белих пећина.

Роман „Прадевојчица“ можете пронаћи од петка 6. новембра у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

Наслов: „Краљевство“,
Аутор: Ју Несбе

Роман „Краљевство“ Јуа Несбеа је мрачна прича о двојици браће, неумољиво увучених у обрачун са властитим демонима.

Браћа Рој и Карл Опгард одрастају на сиромашном имању повише норвешког планинског села Ус. Приповедач, старији брат Рој, ћутљив је и има потешкоћа с учењем, али је заузврат сналажљив, снажан и неустрашив, док је Карл добар ђак, осећајан и омиљен у друштву. Ипак, отац Карла стално оптужује да је слабић, док Рој заузима покровитељски став према њему. После погибије родитеља у саобраћајној несрећи, живот им се, као тинејџерима, драстично мења. Рој почиње да ради у аутомеханичарској радионици код њиховог стрица и старатеља, а Карл одлази у Сједињене Државе на студије. Године пролазе, Рој не напушта село, већ живи мирно и повучено на старом имању и успешно води бензинску пумпу на месту некадашње стричеве радионице коју је откупила велика нафтна компанија. Карл се после студија обогатио на северноамеричком тржишту некретнинама. Кад селу запрети финансијска пропаст због предстојећег измештања магистралног пута, Карл се напрасно враћа у Ус у скупом америчком аутомобилу, са супругом странкињом и инвестиционим планом који треба да обезбеди опстанак и препород његовом родном селу. Карлов план изазове опште одушевљење, али призове, код Роја и других, нека сећања на догађаје од пре петнаест и више година, попут смрти родитеља, неких старих, неузвраћених љубави, као и на сумњиви нестанак некадашњег сеоског полицајца Улсена.

Нови роман Јуа Несбеа „Краљевство“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

Наслов: „Сицилијански лавови“
Аутор: Стефанија Аучи

Од тренутка када су се 1799. искрцали у Палерму, Флориови су увек гледали унапред. Предузимљиви и амбициозни, били су одлучни да се уздигну изнад осталих, да постану најбогатији и најмоћнији. У томе су успели: за кратко време су се браћа Паоло и Игњацио прославили својом продавницом зачина, затим су кренули у трговину сумпором, потом купили куће и земљиште осиромашених палермитанских племића, да би коначно основали сопствену бродску компанију.

И након што Винченцо наследи оца Паола, успех не јењава: у винским подрумима Флориових вино за сиромашне марсала претвара се у нектар достојан краљева; због револуционарног метода за конзервирање туњевине, у уљу и лименкама, немају конкуренцију у трговини рибом. Чудећи се и завидећи им, становници Палерма посматрају успех Флориових јер су они само „странци“, „носачи“, они чија „крв смрди на зној“. Међутим, они не знају да је управо горућа жеља за друштвеним признањем у самој сржи њихове амбиције.

Уплићући причу о друштвеном и трговачком успеху Флориових са њиховим бурним животима, током најнемирнијих година у италијанској историји (од побуна из 1818. до Гарибалдијевог искрцавања на Сицилију), ауторка Стефанија Аучи размотава клупко једне невероватне породичне саге.

Роман „Сицилијански лавови“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

*****

 

Наслов: „Сведочанства“
Аутор: Маргарет Атвуд

Роман Маргарет Атвуд „Сведочанства“, за који је добила Букерову награду, заголицао је машту и публике и критике и пре него што се појавио у продаји. Реч је о дистопијском ремек-делу, наставку култног романа „Слушкињина прича“.

Атвудова је објавила свој револуционарни роман „Слушкињина прича“ 1985. и посматрала како се књига претвара у класик – као и у филм, оперу, балет, награђивану ТВ серију, а проучава се и у школама. „Слушкињина прича“ је имала један од најнеизвеснијих крајева у свету књижевности са последњом реченицом: „Има ли питања?“ И те како их је било. Тридесет година касније стижу „Сведочанства“.

Више од петнаест година након догађаја описаних у „Слушкињиној причи“, теократски режим Републике Галад задржао је своју моћ, али се назиру први знаци урушавања система. У том судбински кључном тренутку преплешће се животи три радикално различите жене. Последице ће бити разорне. Две од њих су припаднице прве генерације која је одрасла у новом поретку. Сведочанствима ове две младе жене придружиће се и тетка Лидија. Њена животна прича и неизвесна будућност биће изненађујући и кључан замајац свега што ће се у Републици надаље одвијати.

У „Сведочанствима“ Маргарет Атвуд улази у срж Галадовог деловања, док је свака жена присиљена да се суочи са собом и открије до које границе је спремна да иде због оног у шта верује.

Књигу „Сведочанства“ Маргарет Атвуд можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *