Препорука књига за читање у јануару 2021.

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

 

„Тату и Пату у чудноватој причаоници“, Аино Хавукаинен, Сами Тоивонен 3-7 година

Тату и Пату су необична браћа пристигла из Чудесије. Добро их знамо, из претходних наслова објављених у издању Прополис Боокса. Сада су у свету чудноватих бајки. Питају нас да ли су нам досадиле бајке које се читају увек истим једноличним мрмљањем, уз које се заспи. И дају нам решења! Они имају упутство за читање бајки! Јер, проблем није нужно у читаоцу, ни у слушаоцу, ни у причи. Проблем је што уз причу досад није било понуђено одговарајуће упутство за читање.

Тату и Пату дају ти упутство уз сваку бајку. Додатно – и потпуно бесплатно – приложили су гимнастику за лице. Ове бајке читају се мењањем гласова: пискутаво, топло, брундаво, мумлајући, издишући, с француским акцентом, шапатом, виком, с руским акцентом… Дозвољено ти је да на главу изврнеш сваку бајку. Да потпуно измислиш своју, убацујући текст по нахођењу на празна места.

А магија из бајки сигурно делује ако се издеље кутлача од дрвене ноге друмског разбојника, носећи ланену кошуљу опрану у сузама једнорога на 60 степени, а дељање мора да се обави у гнезду птице феникс пет дана након равнодневице. Једноставно је.

Читаоци, мали, велики и највећи, читајући ће:

– плакати од смеха
– упознати се са уобичајеним бајкама са ишчашеним хумором
– смишљати своје бајке
– увећати фундус речи
– тражити скривене поруке на сликама.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА МЛАЂЕ ШКОЛАРЦЕ

 

„Тајанствене лутке“, Шибел Паундер: 7-8, 9+ година

Млада вештица Веја Смаштица управо је почела да се навикава на живот у Блистограду. Вила Вики управо је открила да је Вејина најбоља пријатељица Пеги нестала, остављајући иза себе само једну поруку: ‘Отишла с вилама.’ Зла Фелисити Шишмиш сада је главна. Ускоро, и остале вештице у граду почеће да нестају.

У намери да открију шта се десило, Веја и њене пријатељице наићи ће на стару, нерешену мистерију која је можда разлог свим нестајањима. Да ли су вештичје вештине довољне да спасу пријатељицу и град сам?

Већина драгих вештичица које смо упознали док је трајао Рат вештица поново су ту. Веја и даље учи како да користи магију и и све је боља. Добро, добро, омане ту и тамо. Лојална је, одлучна и паметна. Флафенора јој много помаже, доказујући да је прави пријатељ увек ту за тебе у невољи, чак и кад су му идеје за начин решавања проблема помало луцкасте. Вила Вики је још увек помало откачена, понекад помаже, понекад је лево сметало. Еги Копито је и даље помало иритантна и живи за две ствари: за моду и за помагање Фелисити Шишмиш. А Фелисити Шишмиш је још увек зла вештица.
А онда, та наборана, стара шака са квргавим смежураним прстима који су, отварајући се, открили јаркозелену јабуку… Нико у Блистограду није приметио ту јабуку до сутрадан ујутру. Али тада ће већ бити прекасно.

 

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА СТАРИЈЕ ШКОЛАРЦЕ

 

„Клинац Нормалац и машина сенки“, Грег Џејмс и Крис Смит 9+
Када Сврака, највећи од свих злоћа, објави дружини Супергубитника рат, они одмах крећу у акцију. Сврака сматра да херој без супермоћи није никакав херој. Зато прави машину којом би то и доказао.
Кад Клинац Нормалац уђе у машину сенки, свет више неће бити исти.

Трећа књига из серијала о екипи Супергубитника и о њиховом вођи, једином без моћи.
Алијанса хероја бори се против злоћа одбеглих из затвора. Ни не сањају да су они у некој вези са негативцем којег смо упознали у првом делу… Сећате ли се Николаса Нокса?
Супергубитници из дана у дан губе битке, одједном ослабивши. Госпођица Флинт их упозорава да ће бити избачени из Алијансе, упрскају ли ствар још само једном. Марк Купник, наш главни јунак, а једини у дружини без моћи, делује незаинтересовано за борбе. Промену ће најпре уочити Мери, пријатељица супермоћница.

Приметиће још неке промене. Приметиће да неко саботира све њихове мисије. Помно ће пратити дешавања и у одсудном тренутку чути делић једног разговора. Због тог делића побркаће лончиће и помислити на издају. А да ли је издаја?
Да ли је могуће добро одвагати и изабрати само једну, најбољу моћ од свих на свету? И тим избором спасти свет, не изневеривши себе? Или друге?
Клинац Нормалац показаће читаоцима још једанпут шта је најважније поседовати у животу. Да су пријатељи ослонац и подршка и кад се чини да то нису или физички нису ту. И онда кад се чини да више не делите ставове. Да неко увек мисли на тебе и да жели да ти помогне. И да ће прави суперјунак за породицу урадити баш све што је потребно, уколико је она угрожена. Једнако као и за пријатеље.

Књиге Прополис Боокс-а можете потражити на адреси: www.propolisbooks.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram