Препорука књига за читање у марту


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ И МЛАЂЕ ШКОЛАРЦЕ


 

„Школа за вукове“, Каролин Рок, Грегоар Мабир

Представљамо вам сликовницу о вуку који није био попут других вукова, а није то ни желео. Књигу за уживање у догодовштинама бунтовног вучића, о значају образовања и лепих манира у животу сваког детета. Пардон, вука.
Почиње школска година. Вучко треба да крене у школу, али пре тога мора да полаже пријемни испит. знају да је образовање веома важно. Радују се што ће њихов син у школи за вукове научити да завија, да се туче и да се умусави док једе… што све, уосталом, раде сви мали вукови! Вучко, међутим, машта о једној сасвим другачијој школи.
За пријемни испит у школи за вукове потребно је показати комисији најгори део себе. Односно, најбољи. Зависи од угла посматрања. Различит је за вукове и остале шумске животиње.
Потребно је умети потући се. Што више мљацкати и умусавити се док једеш, бацајући остатке хране на под. Вређати друге. Кињити мање и слабије од себе. Ма, кињити све око себе. Школа за вукове учи мале вукове како да буду неваспитани, а у вучјем свету то је веома цењена особина.
Наш Вучко не жели да буде неваспитан. Не жели да се туче, мљацка, вређа друге. Жели да научи да пише, како би писао писма баки и деки с којима се не виђа често. Жели да научи да рачуна и друге занимљиве ствари о свету.

Мама Вучинела, тата Вучина и син Вучко не деле исте вредности на почетку приче. За родитеље, образовање је, неспорно, врло важно. Али вучје образовање. Родитељи сваког вука одушевљени су када виде да је њихово дете постало један лоше одгојен и неваспитан вук. Родитељи нашег јунака ће бити искрено разочарани што њихов јединац није успео да се упише у школу за вукове.
Све док не почне да им чита сликовнице пред спавање.

 

“Вук који је испао из књиге”, Тијери Роберехт, Грегоар Мабир

Ова сликовница припада истој едицији као и прва. Била је део националног пројекта Читалићи. Део пројекта Паметно читање, који је трипут подржала Менса. Библиотекарке у градским библиотекама правиле су радионице са децом, користећи је. Зато је она наша препорука заједно са Школом за вукове.

Вук је, дакле, испао из књиге. У соби у којој се затекао, прекривеној полицама за књиге, живи мачор, који жели да га поједе. Вук жели да се сакрије у било коју другу књигу. Из сваке ће бити отеран. Зато што некада раније, на пређашњим страницама, није био добар.
Вук само жели да буде прихваћен. Да не лута кроз епохе и сликовнице, него да нађе пријатеља сличног себи.

 

“Закотрљајмо точкове”, Ђована Мантегаца

Представљамо интерактивну тврду књигу за децу. Налик играчки. За завиривање, гурање прстића, окретање и котрљање. Краси је дванаест песмица о дванаест возила, како би деца савладала нове појмове. И још дванаест песмица, у којима је описан изглед возила и функција или нека посебност. Деца ће лако запамтити песмице, самим тим и дванаест врста возила; рима поспешује лако памћење превозних средстава описаних у књизи: ваљак, бицикл, ауто, мотор, багер, камион, мешалица, формула један, ватрогасна кола, теренско возило, картинг и трамвај.

Ваљак од свега прави палачинку; бицикл има мачје очи; у ауто се мора сипати гориво; на мотору морамо носити кацигу; багери имају кашику за захватање много земље одједном; ватрогасна кола имају сирену; теренско возило може да се креће и по песку и по блату; картинг има место само за возача, а трамвај има тролу. Живописне, шарене илустрације и точкови који се појављују на свакој страни у виду рупица, чине књигу занимљивом попут играчке.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram