Препорука књига за читање у априлу 2021

Препорука књиге за прешколце и млађе школарце

 

„Ањин свет“, Лела Стојановић

 

„Ањин свет“ Леле Стојановић је топла, оптимистична прича о суочавању с проблемима и предрасудама, која нас учи да су храброст, одлучност и прихватање, најпре себе, а онда и других, пут који води до истинске среће.

Ања не чује и не може да говори. Да би јој школа за глувонеме била ближе, са родитељима ће се преселити у други град. А свака промена носи са собом и нове изазове. Ипак, Ањина отвореност и искреност, животна радост коју носи у себи и неизмерна подршка брижних родитеља и духовите баке помоћи ће јој да стекне нове пријатеље и успе у подухватима који на први поглед изгледају неизводљиво.

Књигу „Ањин свет“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

 

Препорука књиге за старије основце

 

„Урнебесна историја”, Игор Коларов

 

Ако сте помислили да ћете сазнати нешто више о светским ратовима, о друштвеним приликама у панонским земљама у XВИИ веку или о сфрагистици (сфрагистика стварно постоји, нисмо измислили ту реч – то је наука о печатима), или сте посегнули за овом књигом да бисте поправили оцену из историје – погрешили сте, али то није било узалуд!

Из јединствене збирке анегдота „Урнебесна историја“ Игора Коларова, са одличним илустрацијама Александра Стојшића, научићете најважнију лекцију: да су искусни политичари, велики уметници, значајни научници и други мудри људи били и духовити и луцкасти, те да су многи догађаји у прошлости били забавни, па чак и смешни.

„Урнебесна историја“ Игора Коларова и „Откачена школа 4“ у продаји су од суботе, 27. марта у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

 

Препорука књига за одрасле

 

 

„Мала књижара срећних крајева“, Џени Колган

 

Од Џени Колган, ауторке бестселера „Видимо се у Капкејк кафеу“, „Добро дошли у Роузину продавницу слаткиша из снова“ и „Мала пекара на обали“, стигла је нова оптимистична прича о љубави и храбрости – „Мала књижара срећних крајева“.

Нина је библиотекарка која свакодневно срећно спаја људе и књиге – она увек зна шта неко треба следеће да чита. Али када се њена вољена библиотека затвори, Нина остаје без посла и не зна шта да ради. Онда у огласу угледа да се продаје мали камион: могла би да буде власница мале књижаре која путује по прелепој шкотској дивљини.

Прикупивши сву своју храброст и уштеђевину, Нина креће на пут у Шкотску. Али стварни живот је мало замршенији од прича које воли – посебно кад стално мора да је спасава мрзовољни али згодни фармер из суседства…

„Мала књижара срећних крајева“ у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

„Давидова листа“, Давид Менаш

 

Ако волите инспиративне животне приче, онда је „Давидова листа“ права књига за вас. Заснована на најомиљенијој лекцији вољеног професора, ово је храбра, истинита прича о учењу, љубави и завештању, која нам упућује изазов да се запитамо: шта је у животу истински важно?

Давид Менаш је живео за свој посао професора у средњој школи. Том својом страшћу је надахњивао ученике, а између часова о Шекспиру и структури реченице са њима је градио јединствену спону, уливајући им храброст за личне битке и истовремено им пружајући драгоцене поуке о животу.

Имао је листу приоритета метода коју је сам изумео. Листа од двадесет шест животно важних појмова којима ђаци додељују свој лични редослед. На основу овог списка, Менаш је успевао да проникне у тајни свет проблема, жеља и нада с којима су се рвали његови ученици, али је потом та иста метода и њему самом помогла да одреди како жели да проживи то недуго време које му је тешка болест остављала на располагању.

Наиме, када је након шестогодишње борбе с раком мозга изгубио способност да и надаље предаје, Давида је разарала мисао да више неће имати прилике да утиче на животе својих ученика.

Огласио се на Фејсбуку са одважним планом: иако тешко покретан, поћи ће на путовање кроз Америку како би се лично уверио да су се његови ђаци снашли у животу. За непуних четрдесет осам сати после те објаве јавили су се бивши ученици из више од педесет градова нудећи подршку и преноћиште.

Преваливши хиљаде километара, од Мајамија до Њујорка, од срца Америке до Голден гејта у Сан Франциску, и обишавши стотине бивших ђака, Менаш на свом неустрашивом путовању истражује оно што сви ми желимо и што нам је нужно у животу – породицу, безбедност, независност, љубав, авантуру – и приморава нас да застанемо и размислимо о сопственим приоритетима.

Књигу „Давидова листа“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 

 

„Бројчаник: Путописни дневници”, Миро Вуксановић

 

Писац и академик, добитник Нинове награде, Миро Вуксановић доноси читаоцима самосвојно и особено дело у савременој књижевности, књигу „Бројчаник: Путописни дневници“.

Аутор путује, али на тим путовањима не само да посећује бројне знаменитости у различитим местима и градовима што светским што географски нам ближим већ читаоцима представља и људе са којима се сусреће, а који су најчешће у књижевном и уметничком свету и те како познати.

На страницама књиге „Бројчаник: Путописни дневници“ нашли су се бројни песници, романописци, сликари, вајари који су оставили значајан траг у култури. Сада смо у могућности да их сагледамо из неког новог и другачијег угла.

Аутор не скрива своје емоције које се протежу од одушевљења (које се најчешће осећа у Немачкој, пре свега у Вајмару, који га фасцинира) до туге, која му је чест пратилац по усамљеним деловима Црне Горе, где су политичке поделе оставиле трага. Ту су и сјајни коментари о Дучићу, Требињу, Загребу… Много духовитих и интересантних прича о савременицима, колегама писцима, члановима жирија најеминентнијих награда.

У овој књизи, само за њу, израђен је путни часовник који из минута у минут мери и откуцава дужину дневничких сведочења са ауторових путовања по Србији, Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Аустрији, Немачкој. Сваки запис је истовремено самосталан и део је целине, сугестиван и сажет, са лица места, понекад написан у возу или авиону, језички богат и јасан, на сопствени начин драгоцен.

„Бројчаник: Путописни дневници“, језгровито и духовито написано, интелектуално је и надасве занимљиво штиво које се лако чита и помоћу ког може много да се научи како о другима тако и о нама самима, о нашем менталитету, врлинама и манама. Књигу можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *