Препорука књига за читање за октобар 2020


Препорука књиге за предшколце и млађе школарце


 

Назив:„Фазони и форе 3″
Аутор: Љубивоје Ршумовић

 

Најмлађи читаоци ће уживати у читању, јер су стигли „Фазони и форе 3“ вољеног писца Љубивоја Ршумовића.

Осим што ће вам помоћи да установите разлику између фолирања и фазонирања, „Фазони и форе 3“ ће вас упознати са чувеним коњима, помоћи ће вам да откријете шта је саобраћајна срећа и научиће одрасле да се радују!

Генерације које су одрастале уз Ршума и Рашу проналазача имају опет прилику да са својом децом уживају у незаборавним фазонима и форама у трећој књизи серијала насталог према легендарној ТВ емисији.

Књигу „Фазони и форе 3“, која ће вас уз здрав смех довести до здраве памети, чаробно је илустровао Александар Стојшић. Можете је пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 


Препорука књиге за школарце


 

Назив:„Бора Лузер 1: Ја нисам лузер“
Аутор: Џим Смит

 

Књига „Бора Лузер 1: Ја нисам лузер“ доноси нам духовиту причу уз коју ће мали школарци заволети читање.

„Никада ми није сметало што се зовем Бора Лузер, јер сам увек био довољно кул да то поништим, али откако се у нашу школу пребацио Дарко Дарковски, са оном његовом ужасном малом крокодилском фацом, потпуно ми је тиме уништио живот.“

Овако почиње прича о Бори Лузеру, чији је аутор енглески писац, илустратор и дизајнер Џим Смит, добитник награде „Роалд Дал“, који се након успеха у маркетиншким кампањама посветио серијала о Бори Лузеру.

Прича прати Бору Лузера, који покушава да покаже да није лузер, жели да се освети Дарку Дарковском и напокон буде победник. Бора Лузер је дете-геније, за маму је „Шушмулица“ и никад не употребљава реч „кул“. Он каже „кјул“.

Књигу ће обожавати сви љубитељи Тома Гејтса и Шоњавка, од кога је, кажу познаваоци, Бора Лузер „дупло бољи“.

Књигу „Бора Лузер 1: Ја нисам лузер“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 


Препорука књига за одрасле


 

Назив: „Сведочанства“
Аутор: Маргарет Атвуд

 

Роман Маргарет Атвуд „Сведочанства“, за који је добила Букерову награду, заголицао је машту и публике и критике и пре него што се појавио у продаји. Реч је о дистопијском ремек-делу, наставку култног романа „Слушкињина прича“.

Атвудова је објавила свој револуционарни роман „Слушкињина прича“ 1985. и посматрала како се књига претвара у класик – као и у филм, оперу, балет, награђивану ТВ серију, а проучава се и у школама. „Слушкињина прича“ је имала један од најнеизвеснијих крајева у свету књижевности са последњом реченицом: „Има ли питања?“ И те како их је било. Тридесет година касније стижу „Сведочанства“.

Више од петнаест година након догађаја описаних у „Слушкињиној причи“, теократски режим Републике Галад задржао је своју моћ, али се назиру први знаци урушавања система. У том судбински кључном тренутку преплешће се животи три радикално различите жене. Последице ће бити разорне. Две од њих су припаднице прве генерације која је одрасла у новом поретку. Сведочанствима ове две младе жене придружиће се и тетка Лидија. Њена животна прича и неизвесна будућност биће изненађујући и кључан замајац свега што ће се у Републици надаље одвијати.

У „Сведочанствима“ Маргарет Атвуд улази у срж Галадовог деловања, док је свака жена присиљена да се суочи са собом и открије до које границе је спремна да иде због оног у шта верује.

Књигу „Сведочанства“ Маргарет Атвуд можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 


 

Назив: „Пепео, пена, шапат“
Аутор: Милисав Савић

 

У роману „Пепео, пена, шапат“ аутор Милисав Савић истражује феномен индивидуалног и колективног зла и открива свеприсутне неслободе, кроз узбудљиву повест о судбини Милоша Црњанског, његовим страховима и победама, које се плаћају високом ценом.

Поигравање формом, књижевним и историјским чињеницама, приповедачевим становиштем, поетичким исказима и самом структуром рукописа – карактеристике су Савићевог поступка и у овој причи.

Као што Вергилије води Дантеа кроз Пакао и Чистилиште, тако Црњански води овог писца кроз лавиринт успомена, и својих и пишчевих, кроз географски и књижевни завичај и европске градове где су оба писца службовала, откривајући му животни садржај једног свог стиха који је дао наслов овом роману.

Из 99 привидно самосталних фрагмената што распредају бројне нити романа, израњају не само живописни ликови његовог детињства и младости, које ће називати својим верним аргонаутима, него и фигуре његових каснијих сапутника, међу њима и моћника који нам традиционално тесно кроје судбину.

Књигу „Пепео, пена, шапат“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 


 

Назив: „Кратко писмо за дуги растанак“
Аутор: Петер Хандке

 

Петер Хандке, нобеловац који је узбуркао светску књижевну сцену, у свом изванредном роману „Кратко писмо за дуги растанак“ говори о младом човеку који путује по Сједињеним Америчким Државама тражећи своју жену Јудит, али у исти мах и бежи од ње.

Трагајући за својом женом Јудитом, безимени јунак романа, млади Аустријанац у Америци, долази до хотела у Провиденсу, где га на портирници чека писмо: „У Њујорку сам. Уједно те молим да ме не тражиш, не би било добро да ме пронађеш.“ С временом, међутим, постаје јасно да Јудита заправо њега прогони с намером да га убије. Он проводи дан у Њујорку, затим одлази у Филаделфију, где ће му се придружити стара љубав са својом двогодишњом ћерком. Возе се заједно до Сент Луиса, а потом, да би умакао немилосрдној Јудити, он креће на запад ка Тусону и отуд ка Орегону. На обали Тихог океана срешће своју жену са пиштољем у руци.

Језик, стил и атмосфера су најјаче књижевно оружје Петера Хандкеа, који у својим делима мајсторски описује очај појединца, његову изгубљеност у савременом свету, депресију и језу Еуропе. Овога пута у роману „Кратко писмо за дуги растанак“, фасциниран америчком културом, упушта се у потрагу за идентитетом, и можемо рећи да је ово можда његов најзабавнији роман, најближи широкој публици, али и духу времена.

Роман „Кратко писмо за дуги растанак“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs.

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *