ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦЕМБАР 2021.

Препорука књиге за младe


Наслов:„Осам соба наше слободе“

Аутор: Соња Ћирић

Ауторка вишеструко награђиваног романа „Нећу да мислим на Праг“ Соња Ћирић написала је узбудљиву и психолошки прецизну причу о изазовима сазревања у ограниченим условима. „Осам соба наше слободе“ сведочи о приповедачкој зрелости и ванредном умећу да се покаже како у неповољним условима живот проналази задивљујућа решења.

Градом је завладао вирус који одрасли преносе деци. Вирус као метафора свих опасности којима одрасли заражују децу. Једини спас је изолација. Осморо деце различитих узраста, сви из исте зграде, склоне се у заједничку вешерницу. Ту проведу осам дана, први пут у животу сами, без одраслих. Плаши их вирус, плаши их изненадна самосталност, али се без обзира на све – одлично и сналазе и проводе. И, што је такође важно, свашта открију и науче и о себи и о одраслима. Заправо, испостави се да је тих осам дана у доба вируса сваком од њих одредило будући живот. Наравоученије је да у сваком злу треба пронаћи нешто добро и тако савладати опасност.“

„Осам соба наше слободе“ Соње Ћирић можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 

 

 

 


Препорука књиге за родитеље


Наслов: „Како се читају деца: Водич за учење родитељства“

Аутор: Јелена Холцер

Јелена Холцер је као дечји психолог у књигу „Како се читају деца: Водич за учење родитељства“ уткала 25 година праксе рада са децом. У овој књизи је сва мудрост особе која воли децу и воли живот.

Ова књига је подршка родитељима да се баве освешћивањем личних образаца понашања стечених у детињству како би боље разумели себе, али и научили да боље ’читају’ сопствену децу. Сигурно је да ће тек сталним заједничким растом (свако у својој области и фази развоја) родитељ и дете имати квалитетну, здраву, доживотну везу засновану на међусобном поверењу и љубави.

Подељена у три сегмента – „Колико познајете своју децу“, „Родитељски изазови“ и „Свесно родитељство“ – ова књига нуди свеобухватан приступ за обављање најтежег посла на свету. Пред вама је водич који ће вас охрабрити и научити да је родитељство путовање које има циљ, али нема крај.

„Како се читају деца“ Јелене Холцер у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 

 

 

 


Препорука књига за одрасле


Наслов: „Ми против вас“

Аутор: Фредрик Бакман

„Ми против вас“ је нови роман Фредрика Бакмана, омиљеног страног писца на овим просторима и творца чувеног Увеа, који може да зацели и најдубље ране.

Медведград је мали град у којем су мештани навикли на невоље и тежак живот. Слично је и у суседном граду Вресишту. Посла нема за житеље оба места, а и једни и други полажу наде у своје хокејашке клубове. Док свако тражи начин да се снађе у тешким временима, Маја и Ана проводе лето на скривеном Острву у жељи да побегну од целог света. Ривалство између Медведграда и Вресишта прераста у немилосрдну битку за новац и опстанак. Хокејашки клуб Медведграда вероватно ће бити распуштен. Последња нада им је млади играч Амат, најбржи хокејаш Медведграда.

Насиље се увлачи у град. Чини се да је људе најлакше натерати да се мрзе. Кад буде постигнут последњи гол, неко из Медведграда биће мртав. Становници оба места запитаће се да ли је после свега могућ живот у којем ће хокеј бити само једноставна игра на парчету леда између два гола и два тима. Само ми против вас.

Роман је посвећен свим мукама и радостима, малим и великим причама које сачињавају наше заједнице. Уз огромну саосећајност и разумевање, Бакман нам открива како нас оданост, пријатељство и љубазност могу провести кроз најтеже тренутке.

Роман можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

 

 


Наслов: „10 минута и 38 секунди на овом чудном свету“

Аутор: Елиф Шафак

„10 минута и 38 секунди на овом чудном свету“ је дирљив роман о снази пријатељства у најмрачнија времена из пера светски признате књижевнице Елиф Шафак.

Неколико тренутака након што је убијена и бачена у канту за смеће на ободу Истанбула, Лејла Текила упада у стање повишене свесности. Срце јој је стало, али мозак јој и даље ради – још десет минута и тридесет осам секунди. Док се дан полако буди, а њени пријатељи чврсто спавају, она се присећа свог живота и живота других отпадника попут ње.

Сваки минут након смрти доноси јој неку чулну успомену: на укус зачињеног гулаша од меса козе коју је њен отац принео на жртву у част рођења дуго чеканог сина; на призор шерпе у којој ври шећер којим су жене депилирале ноге кад мушкарци оду у џамију; на мирис кафе с кардамоном коју је пила у борделу у ком је радила. Са сваком успоменом присећа се и пријатеља које је стекла у одсудном тренуцима у свом животу – пријатеља који сад очајнички покушавају да је нађу.

Лејлина смрт оживљава нам тајне и чуда модерног Истанбула, призивајући приче о томе како је Лејла упознала и заволела своје пријатеље. Како се Лејлино путовање на онај свет ближи крају, њена ће одабрана породица заокружити њену причу и дати јој несвакидашњи свршетак.

Роман „10 минута и 38 секунди на овом чудном свету“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.делфи.рс и на сајту www.лагуна.рс.

 

 


Наслов: „Анђели неће сићи са небеса“

Аутор: Ђорђе Лебовић

Збирка девет прича „Анђели неће сићи са небеса“ из заоставштине Ђорђа Лебовића, која се први пут објављује, као да замењује никад ненаписана два завршна поглавља његовог романа „Семпер идем“.

Језик логораша и аутентичан опис логорске голготе у овим причама увек су уздигнути на ниво хумора, наизглед несвојственог предворју смрти и позорници злочина. Ликови се по правилу ословљавају надимцима, дијалози носе радњу, али и тај драматуршки набој зачињен је често црнохуморном шалом: „У логору, у недостатку хлеба, хумор је био једина могућа опција да се завара глад и да се преживи.“ Ипак, иако „људи не воле кад неко прича о патњи која је њих мимоишла“, Лебовић је описима умирања, разбацаних лешева, логораша претворених у живе костуре услед глади, жеђи, болести, мраза и исцрпљености, на драматичан и потресан начин одао пошту својим умрлим сапатницима, често прерано сазрелим вршњацима из дечјих барака, преносећи њихове речи и снове о слободи, јер их нада у избављење до последњег часа није напуштала.

У додатку „Из пишчеве бележнице“ Лебовић у низу кратких фрагмената сецира лик и дело Хитлера и појаву нацизма, његове методе, идеологију, пропаганду и историјске реперкусије, па и балкански простор бременит национализмом и мржњом.

Овом збирком аутентичних и узнемирујућих логорских прича Лебовић је, као нико пре ни после њега у савременој српској књижевности, оставио неизбрисиво уметничко сведочанство о крвавом наслеђу XX века, неуморно опомињући своје читаоце на различите појавне облике и вечно враћање зла.

„Анђели неће сићи са небеса“ Ђорђа Лебовића у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram