Препорука књига за јун 2021


ПРЕПОРУКА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ И МЛАЂЕ ОСНОВЦЕ


 

Наслов:„Књигоздрп“
Аутор: Хелен Докерти, Томас Докерти

„Књигоздрп“ је занимљива сликовница са причом у стиховима за лаку ноћ. Написала ју је Хелен Докерти, а илустровао ју је Томас Докерти.

Ова књига са занимљивом причом, дивним илустрацијама и римом подсећа читаоце колико су важне приче за лаку ноћ, како књиге спајају људе, колико је важно бити искрен, имати разумевања и праштати.

У сваком дому и у сваком кревецу, причама из књига успављују децу… Али одједном, књиге свих животиња почеле су да нестају. Да ли је то књигокрадица? И ко би то могао да буде? Једна храбра зечица усудиће се да реши ову загонетку…

Књигу „Књигоздрп“ Хелен Докерти можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, као и на сајту www.laguna.rs

 

 


ПРЕПОРУКА ЗА СТАРИЈЕ ОСНОВЦЕ


 

Наслов: Сабор јунака
Аутор: Петар Жебељан

Србија је мала земља у којој су живели велики људи. Сећања на њих чувају се у драгоценим писаним документима и књижевним делима, али и у богатом народном стваралаштву. Књига „Сабор јунака“, коју је приредио Петар Жебељан, намењена је, пре свега, младима, а онда и свима онима који пожеле да сазнају понешто из наше богате и бурне прошлости, пре свега из времена Првог и Другог српског устанка.

У „Сабору јунака“ налазе се приче о славним личностима, али и оним мање познатим, чија нас дела испуњавају дивљењем. У књизи има узвишених примера јунаштва и примера гостољубља, истинољубља, великодушности, милосрђа, као и умних речи неписмених сељака, заборављених народних обичаја и много искуством стечене мудрости. У причама, анегдотама, сећањима, у предањима и легендама, историјским списима и песмама, сазнаћемо ко су били и какви су били ти наши преци, какво је било време и какве су биле прилике у којима су живеле личности које чија дела никада нећемо заборавити. На крају књиге се налази и речник архаичних речи.

Књигу „Сабор јунака“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, као и на сајту www.laguna.rs

 

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

Наслов: „Омама“
Аутор: Слободан Владушић

Берлин у јесен 1928. мирише на бензин, мескалин и француске парфеме. Безимени радник долази у посланство Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца како би пријавио нестанак свог пријатеља Милутина Топаловића. Милош Црњански, аташе за културу, и Милош Веруловић, војни саветник у посланству и херој са Кајмакчалана, крећу у потрагу за ишчезлим човеком. Траг их води од луксузних ресторана и бучних џез кабареа у којима ужива весела градска елита до запуштених квартова по којима се вуку уживаоци опијата.

Стара пословица каже „Када почнеш да копаш, немој никада копати до дна.“ Црњански и Веруловић ипак јесу. Ово је књига о томе шта су нашли, тамо на дну.

„Омама“ је својеврстан наставак ауторовог бестселера „Велики јуриш“, а можете га пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, као и на сајту www.laguna.rs

 

 

Наслов: „Фрида Кало и боје живота“
Аутор: Каролин Бернард

„Фрида Кало и боје живота“ је романсирана биографија фасцинантне жене, мексичке сликарке и култне личности 20. века. Ауторка Каролин Бернард написала је роман који читаоцима лако преноси атмосферу Мексика прве половине 20. века, а чињенице о животу славне сликарке и приликама у којима је живела детаљно су истражене.

Година је 1925. У Мексико Ситију кључају политичке борбе и креативне страсти. Комунистичке идеје извеле су хиљаде људи на улице: стаљинисте, троцкисте, интернационалисте, који протестују против државе и једни против других. Најистакнутији уметници тискају се по кафеима жучно расправљајући о новим стремљењима у савременом свету. Изнад свих уздиже се колосални Дијего Ривера, сликар који је својим муралима овековечио Мексичку револуцију.

У препуном аутобусу на улицама милионске престонице седамнаестогодишња Фрида доживљава тешку саобраћајну несрећу због које ће три године бити прикована за кревет. Упркос страшној физичкој патњи она не престаје да слика на троношцу посебно направљеном за њу. Тада још и не сања да ће постати велика Фрида Кало – славна мексичка уметница позната по својим живописним портретима, жена којом се Дијего Ривера двапут женио, једина која је успела да укроти његову ватрену природу.

Прича о овој изузетно талентованој жени бунтовног духа и неконвенционалног стила, „Фрида Кало и боје живота“ изјава је љубави животу, уметности, слободи и храбрости да се она сваки дан изнова осваја.

Књигу „Фрида Кало и боје живота“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, као и на сајту www.laguna.rs

 

Наслов: „У потери за светлом“
Аутор: Оливер Стоун

Вишеструки добитник Оскара за сценарио и режију Оливер Стоун написао је мемоаре сирове, сурово искрене и драматичне као што су и његови филмови. Животна прича о ломовима, промашајима и на крају о тријумфу осликава шта је све потребно да би се постигао успех у Холивуду.

Иако књига покрива тек прву половину Стоуновог живота, читаоцу неће фалити узбуђења. Поред приказа из прве руке како су снимани филмови „Вод“, „Поноћни експрес“, „Лице с ожиљком“, Стоун без задршке описује и своје одрастање уз разведене родитеље, напуштање престижног факултета чак два пута, одлазак у рат у Вијетнам, као и одавање пороцима… Бес и разбијене илузије проистекле из ових искустава имале су значајан утицај на његов будући рад.

Оливер Стоун у овој књизи није желео да напише исповест холивудске звезде, већ да покуша да се подсети и пронађе смисао у свом животном путовању, уз фасцинантне тренутке и епизоде са филмских сетова. Просветљујућа и немилосрдна проза у најбољем издању.

„У потери за светлом“ Оливера Стоуна у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs, као и на сајту www.laguna.rs

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *