ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МАРТ 2022.

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗАОСНОВЦЕ И ТИНЕЈЏЕРЕ


Наслов: „Ова књига има мозак“

Аутор: Група аутора

Неки научници верују да је мозак моћнији од свих компјутера на свету заједно. Али шта је мозак, како изгледа, како ради и како је повезан са осталим деловима тела и још много занимљивих одговора пружа изузетно издање за малишане „Ова књига има мозак“.

Са обиљем духовитих илустрација и корисних информација на страницама ове књиге сазнаћемо свашта о мозговима животиња, диносауруса па чак и мозговима робота.
Баш зато што је мозак тако чудесан, многи га научници проучавају и покушавају да схвате како тачно ради.
Књига је подељена у неколико сегмената, који нам откривају колики је људски мозак, какав му је животни пут, мапе мозга, а открићемо и како мислимо.

Придружите нам се и са нама упознајте све делове мозга, центра који управља нашим телом. Уз занимљиве вежбе, експерименте који се лако могу изводити код куће и једноставне илустрације, „Ова књига има мозак“ фантастичан је водич за мале радозналце.

Књига је намењена деци основношколског узраста а можете је пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс


 

Наслов: „Онлајн екскурзија“

Аутор: Роберт Такарич

Све се због пандемије променило, а нарочито школа. Али ако је настава онлајн, зашто би се ђацима ускратило оно што толико воле? И тако се родила сјајна идеја! Наставница ће повести своје ученике на – онлајн екскурзију!

Роберт Такарич се у свом новом роману за основце и тинејџере „Онлајн екскурзија“ на забаван и оригиналан начин дотиче школовања у ковид околностима.

Да ли екрани могу да замене путовања? Да ли се због другачије врсте дружења губи смисао за хумор? Може ли живот да буде блесавији због пандемије него иначе?

Може ли неко да издржи а да не потражи одговоре у овој књизи?!

Забаван, духовит и графички занимљив романчић Роберта Такарича „Онлајн екскурзија“ о савременим основцима у савременим околностима можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


Наслов:„Пријатељ Јерменин“

Аутор: Андреј Макин

Са стваралаштвом Андреја Макина читаоци у Србији упознали су се преко романа „Француско завештање“.

Романом „Пријатељ Јерменин“ чувени француски академик доноси нам причу о упознавању харизматичног тинејџера, сапатника из сиротишта у Сибиру, које је променило његове погледе на свет и подстакло његову окренутост ка поезији, слободи и правди.

Тринаестогодишњи приповедач живи у сиротишту у Сибиру у доба слабљења совјетског режима. У школском дворишту брани Вардана, који је због своје простодушности, зрелости и крхкости савршена мета силеџија. Испратиће Вардана кући, у кварт познат као „Ђаволов крај“, у којем живе некадашњи затвореници, остарели пустолови, залутали бескућници који су „у читавој својој биографији имали само географију својих лутања“.

Тамо га дочекује мала и неупадљива колонија Јермена, које спаја заједничка судбина: настанили су се у том крају у нади да ће дочекати ослобођење из затвора својих ближњих, оптужених за антисовјетску заверу и сепаратизам. Из тог миљеа се издвајају упечатљиви ликови: Варданова мајка Шамирам, његова сестра Ђулизар за којом многи чезну, лепа попут кавкаске принцезе, и стари мудрац Сарвен.

Наратор постаје заштитник младом Јерменину Вардану, који пати од смртоносне болести. И сам наратор ће се наћи у великој неприлици, током епизоде копања тунела зарад дечје игре, за коју су режимски људи посумњали да представља помоћ покушају бекства из затвора.

Књигу „Пријатељ Јерменин“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


 

Наслов: „Есторил: ратни роман“

Аутор: Дејан Тиаго-Станковић

Након значајног међународног успеха роман „Есторил“ добија ново издање у Лагуни!

Преведен на велике светске језике, и препоручена лектира у Португалији, први роман Дејана Тиаго-Станковића је прича о Другом светском рату, у којој се осликавају оаза привидног мира у неутралној земљи и испреплетене људске судбине.

Смештен у луксузни хотел „Паласио“ у монденском летовалишту Есторил недалеко од Лисабона, који је током Другог светског рата услед португалске неутралности био стециште мутних радњи обавештајних служби зараћених страна, али и избеглица из свих крајева Европе, „Есторил“ је диван и потресан роман о егзилу, подељеној лојалности, страху и преживљавању. Гости хотела су шпијуни, пали краљеви, писци, нацисти, америчке дипломате и Јевреји без држављанства, а португалска тајна полиција пажљиво надзире посетиоце, трудећи се да нико не угрози неутралност њихове земље. Међу ликовима су Црњански, Аљехин, Антоан де Сент Егзипери али и Душко Попов, двоструки агент, пореклом с наших простора, којег ће упознати Ијан Флеминг и по узору на њега осмислити лик Джејмса Бонда. Аутор је осам година чешљао архиве, старе новинске чланке и одавно заборављене књиге. Био је чак и у архивима британске тајне службе МИ6, где је имао увид у Поповљев досије.

Роман „Есторил“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


Наслов: „Анђелин пепео: Аутобиографија“

Аутор: Френк Мекорт

„Анђелин пепео“ Френка Мекорта је живописна аутобиографија дечака који се родио у Бруклину, али је одрастао у Ирској, у сиромашним четвртима Лимерика.

Френкова мајка Анђела нема новца да прехрани децу јер његов отац Малаки ретко има посао, а чак и када га нађе, пропије све што заради. С друге стране, иритантни и неодговорни мангуп Малаки код Френка подстиче једино што може да му пружи – љубав према причи. Френк живи за очеве приче о Кухулину, који је спасао Ирску, и о Анђелу на седмом степенику, који доноси децу његовој мајци.

Можда је Френк и опстао управо због тих прича јер живи у сиромаштву, на ивици је глади и скупља угаљ крај пута да би се грејао, док повремено трпи грубости од рођака и суседа. Ипак, успева да преживи како би нам речито и китњасто испричао своју причу уз велику дозу праштања.

Мекорт се после одрастања у Ирској вратио у Америку и у Нјујорку је успео да заврши факултет и дуго је радио као учитељ енглеског језика. Током шездесетих је и магистрирао, једно време се усавршавао у Даблину. За роман „Анђелин пепео“ добио је Пулицерову награду 1997.

„Анђелин пепео“ је књига у којој свака страница одише чудесним хумором и саосећањем Френка Мекорта, а има све одлике једног класика.

Књигу можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram