Препорука књиге за децу млађег школског узраста


 

 

Наслов: „Аги и Ема“
Аутор: Игор Коларов

 

Кратки роман Игора Коларова „Аги и Ема“ доноси дирљиву причу о пријатељству усамљеног деветогодишњег дечака Агија и луцкасте старице Еме, и њиховом заједничком бунту против свирепог и отуђеног света.

По овом поетском и духовитом роману (овенчаном Наградом Политикиног Забавника за најбољу дечју књигу) снимљен је први српски филм за децу после двадесет пет година паузе, у режији Милутина Петровића.

Роман је до сада преведен на енглески, руски, француски и италијански језик, а у Русији је за кратко време доживео два издања.

Дечји роман „Аги и Ема“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за тинејџере


 

 

Наслов: „Караван чудеса“
Аутор: Урош Петровић

 

„Караван чудеса“ Уроша Петровића је фантастични роман за тинејџере, али и за одрасле.

Бави се човековим местом у свету природе и утицајем који он на природу врши – његови јунаци морају да обезбеде опстанак користећи заостале тековине цивилизације, а слобода њиховог кретања добија фантастичну димензију, јер Караван чудеса се не креће само по једном свету, већ и између паралелних светова.

Ово је прича о дечаку Адаму, који нагло и неочекивано бива истрагнут из родитељског дома и ограђеног дворишта и бачен у простор дивље природе, препуштен сам себи и властитој сналажљивости.

Узбудљива авантуристичка прича о борби троје деце за опстанак је и симболична парабола о одрастању и сазревању сагледана као превазилажење тегоба и препрека, било спољашњих, било оних које проистичу из природе јединке.

„Караван чудеса“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за младе и одрасле


 

 

Наслов: „Проблем три тела“
Аутор:
Лију Цисин

„Проблем три тела“ кинеског писца Лију Цисина је научнофантастични роман и први део његове трилогије „Беседе о Земљиној прошлости“.

Након низа неразјашњених убистава која потресају научну заједницу, физичар Ванг Миао покушава да у виртуелном свету, који насељавају Галилео, Њутн, Конфуције, Ајнштајн, реши астродинамички проблем три тела. Појава сабласног часовника и сазнање да је током Културне револуције покренут тајни војни пројекат слања сигнала у потрази за ванземаљцима, натераће га да се запита каква се то претња надвија над Земљом и да ли су човечанству дани одбројани.

„Револуционарно СФ дело. Јединствени спој научне фантастике и филозофске спекулације, политике и историје, теорије завере и космологије“, утисци су Џорџа Р. Р. Мартина.

Књигу „Проблем три тела“ Лијуа Цисина, добитника Хугове награде, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

 


Препорука књиге за одрасле


 

 

Наслов: „Химерина крв“
Аутор: Славиша Павловић

 

У новом роману „Химерина крв“ аутор бестселера „Завет хероја“ Славиша Павловић доноси нам причу о великом дипломати и песнику Јовану Дучићу, највећем љубавнику међу песницима и највећем песнику међу љубавницима.

Славиша Павловић се потрудио да нам Дучића представи онако како га је лично доживео, изучавајући његова дела и дневнике.

Године 1943. Јован Дучић, велики песник и дипломата, налази се у Америци. У кући на обали језера Мичиген он у сећање призива сцене из тешког детињства, хапшења и прогоне које је доживео од аустроугарских власти због патриотског рада. Здравље му је нарушено, нарочито након вести о Јасеновцу, али га то не спречава да пише своје последње редове и прогласе.

Љут и бесан, разочаран у југословенство, свом секретару започиње причу о узбудљивом животу, присећа се мостарских дана, дружења са Алексом Шантићем, али и Бијељине и прве велике љубави. Говори о својим сусретима са Пашићем, Аписом, кафанским данима са Нушићем и Танкосићем, али и о првим љубавним аферама у српским новинама, чији је учесник био. Дане у Риму сматра најуспешнијим, где се као дипломата „рвао и поштовао“ са Мусолинијем и потајно се надао да ће му Дуче изручити Павелића, јер је желео лично да му стави омчу око врата. Све време га кроз римске дане прати и мистериозна А., краљева рођака, удата жена упола млађа од њега, са којом је у страсној вези.

Роман „Химерина крв“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top