Препорука књига за септембар 2021


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ШКОЛАРЦЕ


Наслов: „Ујдурме и зврчке из античке Грчке“

Аутор: Љубивоје Ршумовић

Књигом „Ујдурме и зврчке из античке Грчке“ Љубивоје Ршумовић нам је дао најлепши поклон – жељу да и сами откривамо шта се у нама и око нас збива и да о томе мислимо и говоримо неспутаним језиком.

Ако сте још мали и чули сте за Тритона, Орфеја или Сфингу али не знате ко су они и због чега су важни, придружите се ујдурмама и зврчкама које праве славни грчки јунаци и богови. Ако сте већ одрасли и познат вам је свет митова и легенди, биће вам занимљиво да их упознате на још један, другачији начин, на онај због којег су све легенде и бајке приче о нама самима без обзира на то у ком времену су настале. А осим тога, јесте ли сигурни да знате приче о Ифису, Финеји или Корониди?

Ово је најлепша књига за све љубитеље мудрих прича и лепршавих речи и можете је пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


ПРЕПОРУКА ЗА МЛАЂЕ ОСНОВЦЕ


Наслов: „Загонетна потрага 2: Дворац духовитих духова“

Аутор: Урош Петровић

Две најбоље ствари које писац може да учини читаоцу јесу да га наведе на размишљање и да га насмеје. Нова књига Уроша Петровића „Загонетна потрага 2: Дворац духовитих духова“ чини и једно и друго, и то пречицом.

Нова Урошева књига садржи тридесетак загонетних препрека, утканих у откачени роман у загонеткама, са чудесним илустрацијама Александра Золотића. (решења на крају књиге могу се читати само у огледалу)

Придружи се дечаку Лантану и његовој дружини у урнебесној пустоловини и потрази за тајном наградом Дворца духовитих духова!

Осим успутних мозгалица и загонетки које се провлаче кроз цео текст, ова књига ставља нагласак на проблем који имају деца која сумњају у себе, која су несигурна у своје способности, па се због тога отуђују и почињу да зазиру од друге деце, понашају се непотребно одбрамбено (чак агресивно из превентивних разлога). Наравно, јунак који има овакав проблем до краја књиге га реши.

Књиге Уроша Петровића су годинама међу најчитанијим насловима књижевности за децу и младе, а њихови преводи су објављени у Италији, Грчкој, Румунији, Северној Македонији, Словенији, Чешкој и Мађарској. Његове књиге за децу овенчане су бројним књижевним наградама.

Књигу „Загонетна потрага 2: Дворац духовитих духова“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


Наслов:„Париска библиотека“

Аутор: Џенет Скеслин Чарлс

Заснована на истинитој причи из Другог светског рата о храбрим библиотекарима Америчке библиотеке у Паризу, књига „Париска библиотека“ Џенет Скеслин Чарлс је изузетно дело о љубави, пријатељству, породици и моћи књижевности.

Париз, 1939: млада и амбициозна Одил Суше има све – мушкарца који је воли и посао из снова у Америчкој библиотеци у Паризу. Када нацисти умарширају у Париз, Одил је на прагу да изгуби све до чега јој је стало. Заједно са колегама библиотекарима придружује се Покрету отпора са најбољим оружјем које има – књигама. Али кад се рат коначно заврши, Одил ће уместо слободе окусити горак плод неизрециве издаје.

Монтана, 1983: Лили је усамљена тинејџерка која трага за авантуром. Њену знатижељу буди старија сусетка. Док открива њену тајанствену прошлост, Лили увиђа да деле љубав према језику, исте чежње и снажну љубомору. И нимало не сумња да их повезује мрачна тајна из прошлости.

„Париска библиотека“ је снажан роман који испитује последице наших избора и односе који нас одређују – са породицом, пријатељима и омиљеним ауторима. Указује на то да је изузетна храброст понекад тамо где је најмање очекујете.

Књигу „Париска библиотека“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

Наслов: „Фирентински дублет – Сфумато“

Аутори: Горан Скробоња и Иван Нешић

Књига која се не испушта из руку. Сугестивна нарација заснована на познавању периода о коме се пише, интригантан заплет и привлачни ликови граде духовито и забавно штиво за истинско читалачко уживање.Узбудљиво штиво рафинираног стила из пера домаћих мајстора историјског трилера. Овако књижевна критика оцењује роман „Фирентински дублет – Сфумато“, у коме су тајна историја, стимпанк и хоррор повезани у заводљиву књижевну мајсторију у којој ће уживати сваки љубитељ фантастике.

Роман су „у четири руке“ написали Горан Скробоња, један од најпознатијих српских преводилаца, приређивача, издавача и писаца жанровске прозе, и Иван Нешић, добитник награде Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ за кратку причу „Трицк ор Треат“ и награду часописа Књижевна фантастика 2017. за причу „Гласови у пластици“.

Година 1889. После неколико мирних месеци Лондон поново дрхти од страха: Трбосекова убиства су се наставила, а Скотланд јард не успева да пронађе крволочног починиоца.

Помоћ може да понуди само један човек – исти онај који је, десет година раније, српској полицији помогао да пронађе и ухвати серијског убицу Саву Савановића. Човек по имену Милован Глишић.

Али краљ Милан И Обреновић има за Глишића још један задатак. У Лондону славног писца чека мисија од чијег исхода не зависи само судбина српске и британске круне већ судбина читавог света, мисија у којој кључно место заузимају бележнице двојице највећих уметника ренесансе, Леонарда и Микеланђела, из времена када су накратко радили заједно у Фиренци, познатије под називом „Фирентински дублет“.

Књигу можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

Наслов: „Фирентински дублет 2 – Кјароскуро“

Аутори: Горан Скробоња и Иван Нешић

Горан Скробоња и Иван Нешић су у првом делу двокњижја „Фирентински дублет: Сфумато“ у четири руке поставили сцену за узбудљиву пустоловину у којој крајем 19. века учествују познате историјске личности викоријанске епохе, с тим да је у средишту свега наш чувени писац Милован Глишић, али не захваљујући књижевним, већ криминолошким квалитетима.

Авантура која Глишића доводи у Лондон на пролеће 1889. године где мора, поред специјалног задатка који му је Милан И Обреновић поверио непосредно пре своје абдикације, да се бави и потрагом за Џеком Трбосеком, отворила је многа питања на која читаоци нису добили дефинитиван одговор.

Сада су сва та питања у новом роману „Фирентински дублет: Кјароскуро“ разјашњена.

Загонетни нападач на Милована Глишића из Београда и из Оријент експреса страдао је у обрачуну са писцем и детективима Скотланд јарда у пушионици опијума, али то ловцима на Трбосека није од велике помоћи. По налогу краљице Викторије, групи се придружују оперативци из новоосноване британске тајне службе, као и јапански емисар који зна како изгледа страница са симболима из нестале Микеланђелове половине Фирентинског дублета. За дешифровање пиктограма група ангажује славну археолошкињу мадам Дјелафоа да би потом, у тренутку несмотрености, Глишић доспео у шаке отмичара кћерке краља Милана. У приповести која се протеже кроз четири миленијума он коначно сазнаје шта је сврха Дублета и колика се опасност надвила над читавим светом.

Роман „Фирентински дублет: Кјароскуро“ који доноси необичне заплете, нове интересантне ликове, коначна објашњења и феноменалан расплет можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *