ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ЈУЛ

СНАГА НА УСТА УЛАЗИ, Ана Липовац

Сликовница о здравој исхрани

Књига „Снага на уста улази”, ауторке Ане Липовац, дефинисана у наслову као сликовница о здравој исхрани, је заправо много више од сликовнице. Могло би се рећи да је то веома корисно упутство за родитеље са једне стране, са саветима и рецептима из „Анине кухиње” и с друге стране, бајковита и поучна сликовница за децу предшколског узраста, која у том периоду стварају и обликују своју културу исхране и здравог живота.

Ана Липовац, магистар фармације, члан Друштва нутрициониста Аустрије и аустријског друштва за превенцију гојазности, у свом Нутриционистичком саветовалишту у Бечу свакодневно разговара и саветује децу и родитеље како правилном исхраном и употребом програма Fett-Frei (чији је аутор) да науче да чувају своје здравље од „малих ногу”. Из тог богатог професионалног искуства али и искуства родитеља двоје деце, настала је Сликовница о здравој исхрани „Снага на уста улази”, са жељом да се помогне већем броју деце која имају проблем са гојазношћу.

Поред веома пријемчиве приче, која поред главних јунака девојчице Василисе и дечака Радета има и Птицу Мицу која креће у авантуру са децом и налази решење како да великог сладокусца Радета одучи од узимања превише слаткиша. На крају приче, користећи приложене стикере и бирајући правилне намирнице, дете може на папиру да направи свој здрав доручак.

„Из праксе могу да закључим да се или претерано бавимо исхраном или је она ван наше контроле. Најлошије је кад ове две крајности почну да се смењују. Тај „неред“ се лако преноси на децу. Златна средина је кључ у стицању добрих навика и усвајању правила здраве исхране” – истиче мр Ана Липовац.

„Како ће се наше дете хранити зависи првенствено од нас самих. Зато је најважније да будемо доследни ономе што од наших малишана захтевамо. Навике, ритуали и рецепти се носе из куће. Начин спремања хране и однос према њој је оно што ће млади касније пренети у своје нове породице. Исхрана је део културе и где год се нашли у свету по томе се препознајемо” – закључује ауторка књиге за децу и одрасле, коју вам Дечји културни центар Београд препоручује за читање и примену корисних савета.

qrf

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *