ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА АПРИЛ 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ


 

 

„Приче о скоро свему“, Игор Коларов

 

Од аутора култног романа „Аги и Ема“ стижу „Приче о скоро свему“ које ћете у трептај ока прочитати и заволети.

Све је могуће, чак и немогуће!

Не мора да се оде далеко да би се далеко отишло. Најчудесније ствари сам виђао у својој глави, кад затворим очи.

Ово су приче које ће вас насмејати, које можете сами да довршите и које ћете прочитати док трају рекламе.

Ово су приче које се не завршавају и које ћете заволети до суза.

Ово су маштовите главоломке из којих ћете сами извући поуке.

Ово су неочекиване приче.

 

„Приче о скоро свему“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Четврта виолина“, Саша Савић

 

Потрага за благом која се постепено претвара у потрагу за самима собом – то је оно што роман „Четврта виолина“ Саше Савића чини класичном авантуром.

 

Праг, 1992. Саша једва преживљава као продавац кошуља на пијаци – све док не сретне Бобана, свог даљег рођака, живописну личност која се бави продајом босанског јавора ребраша, дрвета идеалног за израду најскупоценијих виолина. Залихе су, међутим, при крају, у Босну се назад не може, па се Бобан договара са Сашом да преко прашке везе отпутују у Румунију у потрази за нешто мање квалитетним, али ипак цењеним румунским јавором. Тамо ће их чекати Илије, румунски водич који натуца српски, а придружиће им се и његова рођака Маричица, која је побегла од насилног мужа. У потрази за скупоценим дрветом, дружина ће налетати на бројне препреке, у виду бивших припадника Секуритатее, бесних радника пилана, али и мрачне шуме у којој ће се Бобан једном приликом изгубити…

 

Како сам аутор каже: „Књигу сам носио у себи протеклих тридесет година. Прича је инспирисана догађајима из 1992. године, када сам као босански избјеглица живио у Прагу, али сам је почео писати тек 15 година касније у Њујорку. Један од разлога за писање ове и неких других прича је вјероватно био страх да ћу их изгубити из главе, да ће их ритам живота у Њујорку избрисати. ’Четврта виолина’ је збирка повезаних  прича које су се десиле некада, неком другом или су се десиле у мојој машти. У процесу писања, граница између фиктивних ликова и догађаја се потпуно изгубила у опису људи који су покушавали да нађу пут.“

 

„Четврта виолина“ Саше Савића у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Блиставо и страшно – други део“, Беким Фехмиу

 

Други део аутобиографије једног од највећих глумаца са ових простора „Блиставо и страшно“ Бекима Фехмиуа поново ће се наћи пред читаоцима.

 

Друга књига мемоара говори о Бекимовој успешној глумачкој каријери у бившој Југославији и свету, глумачком развоју, интернационалној каријери и његовом доживљају распада Југославије. У наставку мемоара Фехмиу пише о временима када је играо читав низ улога које су промениле историју наше кинематографије и оставиле запажен траг и у светским уметничким токовима.

 

Према речима писца Филипа Давида, „Прва књига Бекима Фехмиуа фасцинирала је причом о одрастању у породичном миљеу, у околностима сиромаштва али и честитости једног нама мало познатог света. У другом делу мемоара то је прича о вртоглавом успеху, о такозваном високом друштву у ком се обрће огроман новац, где је филм великим делом и велики бизнис. Беким описује детаљно тај и такав свет, свет изокренутог морала и другачијих вредности, који, упркос свим искушењима, није могао да промени његову основну природу, да уништи оно што је својим породичним васпитањем стекао“.

„Блиставо и страшно је, и у првом и у другом дијелу, нешто друкчије и различито од свега што наш чопор, наш род и народ обично јест. Осамљеничка књига, у најплеменитијем смислу ријечи. У првом дијелу свога животног мемоара Беким Фехмиу Србима и осталим јужним Славенима раствара капију једне косовске албанске авлије и врата свога породичног дома, и показује нам, као нитко досад, што је у нашем свијету значило бити Албанац. У другом дијелу он раствара Београд и Југославију, пишући о својој звјезданој каријери и о животу једнога човјека, на начин како у нас, опет, нитко није. На концу, у болном финалу приче, уводи нас у распад и слом Југославије, али и наших појединачних југославенских живота“, рекао је писац Миљенко Јерговић.

 

Беким Фехмиу (1936–2010) био је српски и југословенски филмски, телевизијски и позоришни глумац албанског порекла. Од 1960. био је редован члан тада најпрестижнијег позоришта у земљи – Југословенског драмског позоришта. Седам година касније дао је отказ незадовољан положајем у позоришту и постао слободан уметник. Одиграо је преко 40 епизодних, средњих и неколико главних улога, укључујући и улоге у Атељеу 212.

Имао је прилику да сарађује са највећим филмским именима свога времена као што су: Џон Хјустон, Ава Гарднер, Оливиа де Хавиленд, Ирена Папас, Дирк Богарт, Роберт Шо, Клаудија Кардинале, Марта Келер, Тимоти Далтон, Фредерик Форест, Шарл Азнавур и многи други. Снимио је преко педесет филмова у којима је глумио углавном главне улоге.

Књигу „Блиставо и страшно – други део“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао“, Јунас Јунасон

 

„Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао“ Јунаса Јунасона је шведски бестселер продат у преко 6 милиона примерака широм света.

 

Алан Карлсон је проживео дуг и узбудљив живот. Сада чека свој крај у старачком дому. Једино што пуни већ стоту годину, а и даље је сасвим здрав. Припремају му велику прославу, али он за њу не мари. Драже би му било кад би смео да сам одређује своје дневне дозе вотке. Пошто му је досадило чекање смрти, одлучује да побегне. У собним папучама искаче кроз прозор и креће на неочекивано, урнебесно путовање.

Оно што би за сваког другог била животна авантура за Алана Карлсона је само нова занимација јер како се клупко догађаја замотава тако се одмотава његова животна прича. Испоставља се да је Карлсон увек био у право време на правом месту: учествовао је у Шпанском грађанском рату, вечерао је са Труманом, ручао са Мао Цедунгом, спречио атентат на Черчила, Руси су га јурили да им открије тајну атомске бомбе, а он је, побегавши из сибирског гулага, преко Северне Кореје стигао на Бали, где је 15 година живео од америчког новца намењеног развоју земаља Далеког истока… Како ли ће се завршити његова нова авантура?

 

„Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао“ Јунаса Јунасона можете наћи од у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн книжари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

 „Катарина Велика и Потемкин: Моћ, љубав и руско царство“, Сајмона Сибаг Монтефјоре

 

„Катарина Велика и Потемкин: Моћ, љубав и руско царство“ Сајмона Сибага Монтефјореа приказује живот двоје изузетних владара и љубавника, али даје и веома добру панораму Русије тога времена.

Било је то најуспешније политичко партнерство у историји – сензуално и ватрено колико и стваралачко и визионарско. Катарина Велика била је позната по страствености и царским амбицијама. Кнез Потемкин, крајње самоуверен и изузетно даровит, био је љубав њеног живота и њен сувладар.

Заједно су освојили Украјину и Крим и дефинисали Руско царство. Њихова љубав била је толико бурна да су се договорили да деле власт и оставе слободу Потемкину да воли своје лепе сестричине, а Катарини да узима младе миљенике. Но ове „душе близнакиње“ до краја су волеле једна другу.

Написана на основу њихових интимних писама и обимног истраживања, ова хваљена биографија из пера Сајмона Сибага Монтефјореа враћа царске партнере на заслужено место, међу дивове свог доба.

„Катарина Велика и Потемкин: Моћ, љубав и руско царство“ Сајмона Сибага Монтефјореа у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *