ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ЧИТАЊЕ У АВГУСТУ

Препорука књиге за основце


„Бајке: Првих седам“, Урош Петровић

Читање бајки унапређује концентрацију и памћење, подстиче развој ума, маште и критичког размишљања, успоставља емпатију и самосвест, развија језичке вештине, а све то се значајно одражава на постигнућа у школовању и животу. У време кад је образовање било усмено и у оквиру уже заједнице, бајке су и настајале баш из тих разлога. Оне су одувек биле неизоставни део дечјег образовања и одрастања, а свако ново време доносило је нове бајке.

Сада је време да се млади читаоци упознају са првих седам „Бајки“ Уроша Петровића!

„Белина“, „Ава и киша“, „Господар свитаца“, „Веверичина чудна навика“, „Лирин глас“, „Мали жонглер“, „Девојчица са трубом“ одвијају се у савременом свету, а осмишљене су да децу уче о моралним врлинама и манама кроз догађаје јунака који су и сами деца. Ослањајући се на богате илустрације Александра Золотића, дете може и само да их разрађује, обогаћује и домаштава.

„Бајке – Првих седам“, на ћирилици, латиници, као и на енглеском језику, у продаји су у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


Препоруке књига за младе и одрасле


„Крадљивица воћа“, Петер Хандке

Књига „Крадљивица воћа“, коју је сам аутор, нобеловац Петер Хандке, дефинисао као „последњи еп“, започиње убодом пчеле у приповедачеву ногу. То је за њега знак да мора кренути на пут. Време је да напусти Ничији залив, куц́у у близини Париза, и запути се ка готово ненасељеном делу Пикардије у потрази за крадљивицом воћа.

Девојка – неухватљив лик, полужена, полуфантазам – кренула је тамо са одређеном намером: да пронађе своју мајку. Следи је живописно али снолико истраживање топографије, како физичког тако и душевног простора, које исцртава пролазак крадљивице воћа преко пограничних подручја Француске. Сваки случајни сусрет – са човеком који јури кроз шибље у потрази за својом изгубљеном мачком, са достављачем пице који оставља свој скутер да би јој постао сапутник на један дан – открива нам другачију страну јунакиње у маниру кубистичког портрета. Путовање крадљивце воћа и приповедачево на крају се преклапају, стапају, пресликавају у низ авантура, сусрета са људима и животињама, шокова услед контакта са нетакнутом природом, а све кулминира великом прославом.

У прози ненадмашне прецизности Хандке уздиже свакодневни живот до епских размера, славећи лутање које је само себи сврха, сва она скретања са пута која дају неочекиване погледе и дарове, попут воћа украденог из туђих башти.

Књигу „Крадљивица воћа“, први пут на српском језику, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


„Небеска дворишта“, Владика Григорије

Снажна и потресна, ова се прича о животу, лепоти и страдању држи вредности о којима њен аутор владика Григорије говори када год узме реч. Прецизно и одмерено, шкртим а поетичним слогом срочио је фрагментарну сагу о малој али храброј заједници која брани своје вековно огњиште, алегорију о малом човеку на удару пошасти рата која се кристализирала у оду Планиници, пределу нестварне лепоте, и човековој спремности на велике одлуке и дела – у роман „Небеска дворишта“.

Пролеће 1992. у Београду. Град је узаврео, кошмар промена у свету дошао је на улице, студенти протестују док фигуре надолазећег рата постају опипљиве. Наш јунак, студент теологије, час је сам на обали разгоропађене реке, час за говорницом с које све више одзвања јека уместо порука. Затечен гласовима о ратном обручу који се стеже око мале, некада складне заједнице у планинској осами из које потиче, покушава прискочити у помоћ, да би с препрекама на које наилази и сам растао, чврсто се држећи избора манастирског дворишта, не као узмака из света колико додира међу световима: малим и великим, личним и заједничким, земаљским и небеским.

Књигу „Небеска дворишта: Живе слике“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


„Грејс Кели и драж љубави“, Софи Бенедикт

„Грејс Кели и драж љубави“ немачке ауторке Софи Бенедикт роман је о незаборавној холивудској икони и њеној љубави са кнезом од Монака.

Година је 1947. Против воље својих родитеља, седамнаестогодишња Грејс одлази у Њујорк да студира глуму. Зарања у блистави Менхетн и храбро се бори да постане глумица. Упркос отпору моћника филмске бранше и очекивањима која се пред њу постављају, Грејс успева да остане верна себи. Режисер Алфред Хичкок учиниће је својом музом и она ће постати незаборавна икона филмског платна. У љубави, међутим, чекају је многа разочарања – све док се не упозна с Ренијеом, кнезом од Монака. И тада мора да одлучи: да ли је њена љубав довољно јака да жртвује све за њу и опрости се од филма?

Ова драма, заснована на чињеницама, даје нам детаљан портрет славне глумице и принцезе, али и других познатих личности из златног доба Холивуда.

„Грејс Кели и драж љубави“ Софи Бенедикт у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


„Тело:водич за власнике“, Бил Брајсон

„Тело: водич за власнике“ Била Брајсона је књига која је одмах по објављивању 2019. године постала бестселер Њујорк тајмса.

Цео живот проводимо у једном телу, а углавном појма немамо како оно ради и шта се у њему дешава. Требало би да вас ова књига наведе да покушате да схватите колико сте ви изузетна справа. Бил Брајсон нас води у обилазак чудесног људског тела од главе до пете.

Како наше тело функционише, каква је његова изванредна способност да само себе зацељује, и, нажалост, како све може да откаже. Пуна изузетних чињеница (ваше тело је створило милион црвених крвних зрнаца откад сте почели ово да читате) и неодољивих брајсоновских анегдота, књига „Тело“ ће вас повести до дубљег поимања чуда живота и вас самих. Као што Бил Брајсон пише: „Постојање проводимо у овом топлом џаку од меса и опет га потпуно узимамо здраво за готово.“ „Тело“ ће излечити ту равнодушност великодушним дозама чудесних чињеница и информација које нагоне на читање.

Брајсон је пре писања ове књиге добро проучио тему, као што и иначе чини.

Књигу „Тело: водич за власнике“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *