ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ДЕЦЕМБАР 2022.

БИБЛИОТЕКА
КУТАК ЗА ЧИТАЊЕ
ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦЕМБАР 2022.


 

Препорука књига за предшколце и школарце

 


 

 

„Хеј, Батадеко“, Пол Макартни

 

Упознајте Батадеку – неустрашивог истраживача који има неколико трикова у свом рукаву.

Батадека ускаче са четворо унука у невероватне авантуре помоћу свог чаробног компаса… придружите им се док јашу летеће рибе, избегавају стампеда и лавине!

Батадека је главни јунак предивно написане и илустроване књиге „Хеј, Батадеко!“ музичке легенде Пола Макартнија.

Магични и вртоглави доживљаваји које је Макартни оживео у овој књизи одушевиће целу породицу – повешће вас на пут око света и вратити у право време за спавање!

 

Књигу „Хеј, Батадеко“ Пола Макартнија, коју је илустровала Кетрин Дерст, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Уврнути хороскопи“, Игор Коларов

 

Игор Коларов (1973–2017) један је од најзначајнијих домаћих писаца за децу и младе. „Уврнути хороскопи“ су књига из његове заоставштине, шаљиви хороскопи за школарце. Двадесет пет бисера кратке форме први пут су скупљени и објављени у једној књизи.

 

Овновима непрестано расте коса, али не треба да брину, то је сасвим нормално… осим ако није зелена. Биковима концентрација није јача страна, уписаће се на курс рада на рачунару, али ће на крају научити шпански језик. Близанци су случајно сипали шампон у мамине биљке. Девици нешто зуји у ушима, опет се играла дединим слушним апаратом. Шкорпија је установила да њен чукундеда ноћу тајно игра игрице на компјутеру. Штета само што овај хороскоп пати од хроничне духовитости.

 

Изузетна духовита кратка проза искусног приповедача, аутора култног романа „Аги и Ема“, идеална је за све љубитеље лепе дечје литературе и кратке форме, љубитеље хумора и Игора Коларова.

 

„Уврнути хороскопи“ су у продаји у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

Препорука књига за одрасле

 


 

 

„Победници“, Фредрик Бакман

 

Снажан, насилан и емотиван – такав је завршетак приче Фредрика Бакмана (започете у роману „Медведград“, а настављене у књизи „Ми против вас“) о једном малом хокејашком граду и његовим становницима.

 

Роман „Победници“ је обична прича о важним питањима: шта је породица, шта је хокејашки тим, шта је заједница и шта смо спремни да жртвујемо да бисмо их заштитили?

 

Прошле су две године од догађаја којих више нико не жели да се сети. Сви смо некако наставили даље, али има нечег у тој шуми што нас не оставља на миру. Наш град носи тугу у срцу и насиље у ваздуху. Волимо приче са срећним крајем, иако дубоко у себи знамо да се тако завршавају само бајке.

 

Овога пута све ће почети с олујом, а завршиће се са ватром. Вратиће се неко кога дуго није било. Неко ће лећи на вечни починак. Неко ће се заљубити. Неко ће сањати о професионалној хокејашкој лиги, а неко о освети. Неко спава уз најбољег пријатеља, неко се труди да сачува брак, а неко покушава да спасе децу. Неко је пун мржње, неко не одустаје од борбе, неко ће зграбити пушку и с њом отићи до клизалишта. Неће се остварити све за шта смо се борили. Неће остарити сви које волимо.

 

Па онда, шта је то породица, шта је хокејашки тим, шта заједница? То су збирови наших избора. Оно што смо спремни да жртвујемо не бисмо ли их заштитили.

 

Роман „Победници“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, на сајту лагуна.рс, као и на предстојећем Сајму књига.

 


 

 

„Драга Машин“, Љубиша Јоцић

 

У роману о жени последњег Обреновића, „Драга Машин“, писац Љубиша Јоцић  питким и беспрекорним стилом прелама атмосферу која дочарава „фин де сиèцле“, истовремено и епоху краја династије Обреновића, кроз породичне несреће, успон и пад дворске даме Драге Машин.

 

Свестран и плодан уметник, авангардни сликар, синеаста, песник и романсијер, Љубиша Јоцић извајао је веродостојан портрет краљице Драге Обреновић, од њеног тешког детињства без родитеља и старатеља, са још четворо млађе браће и сестара, преко нежељене удаје, издржавања од скромне удовичке пензије и уздизања на друштвеној лествици у улози преводитељке и новинарке, све до успона на двору, чаршијских сплетки, краткотрајне брачне среће и зверског убиства у Мајском преврату 1903. године.

 

Њен лик израста кроз сликовит декор Србије и Београда с краја XИX века, у заосталој патријархалној средини у којој се тек рађала грађанска класа. Због нетрпељивости и сукоба родитеља, екскраља Милана и краљице мајке Наталије, и сам најчешће у сукобу са њима, голобради краљ Александар налази у мајчиној омиљеној дворској дами најпре тајну утеху за своје душевне патње а касније, и јавно, савезницу и сапутницу у драматичној политичкој и животној арени.

 

Фатална љубав Александра и Драге Обреновић, која ће изменити ток српске историје, потанко је, уверљиво и надасве узбудљиво оживљена у Јоцићевој трагичној романси, преплетеној са стварним личностима и историјским чињеницама.

 

Роман „Драга Машин“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Сваштара“, Душан Радовић

 

Књига „Сваштара“ право је благо за све љубитеље и поштоваоце дела Душана Радовића, јер су у њој први пут објављени његови телеграми, песме, разгледнице, лични документи и писма које је слао свом сину.

 

Уз низ бисера кратке форме и осврта Душана Радовића на свој живот и стваралаштво, сада имамо и ретку прилику да видимо текстове онако како су изашли из писаће машине, његове почетне идеје, цртежиће, приватне фотографије, непознате радове… Пошто први пут доноси садржај разгледница и писама које је Душан слао свом сину Милошу, збирка „Сваштара“ приказује великог писца и у улози изванредног оца.

 

Укратко, у овој књизи налази се све оно без чега би портрет Душана Радовића био непотпун.

 

Књигу „Сваштара“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *