Preporuke knjiga za decu, mlade i odrasle (januar 2014. godine)

MOKRINSKI PATULJCI

Autor: Raša Popov
Izdavač: Izdavačka kuća Pčelica

Raša Popov - Mokrinski patuljciDostojevski je govorio da nema ništa fantastičnije od stvarnosti, a Raša Popov je u “Mokrinskim patuljcima” to i dokazao. Ovaj roman za decu, maštovit, fantastičan, a u isto vreme i potresno realističan, otkriva nove mogućnosti definicije čovečanstva i civilizacije. Nenametljivi i lagani prelazi iz sveta fantastike u realnost navešće decu na razmišljanje o istoriji, čoveku i, najvažnije, o samima sebi.

Preplitanjem mašte i stvarnosti pisac u ovom romanu sa autobiografskim elementima opisuje period Prvog svetskog rata u rodnom Mokrinu i simbolično nas uvodi u svet patuljaka koji imaju zadatak da na svakom imanju čuvaju domaćinstvo od raznih neprilika.

VIDI ČUDA
Priredila: Gordana Timotijević
Izdavač: JP Službeni glasnik

Gordana Timotijević - Vidi čudaGordana Timotijević, priređivač ove knjige, zamolila je sedam srpskih pisaca da opišu po sedam čuda iz svog detinjstva. Zato su…

  • Svetlana Velmar Janković
  • Raša Popov
  • Gradimir Stojković
  • Mošo Odalović
  • Pop D. Đurđev
  • Vesna Aleksić i
  • Dejan Aleksić

…to i učinili opisivajući: trešnje, prijatelje, ptice, kvočke, miševe, kraljevske rođendane, lagume, bunare, hlebove, jabuke, slepe miševe, usne harmonike, zvezde, mesec, bicikle, vozove, slova, praćke, pa i sam centar vazduha.

Delo je namenjeno je deci školskog uzrasta.

DODIR MUZIKE

Autor: Dafni Kalotaj
Izdavač: Laguna

Dafni Kalotaj - Dodir muzike

Jednog toplog prolećnog dana, posle duge novoengleske zime, Hejzel i Remi videle su se prvi put posle nekoliko godina. U svakidašnjim okolnostima, taj susret bi možda delovao beznačajno. Međutim, talentovana violinstkinja Remi udata je za škotskog kompozitora Nikolasa Elka – nekadašnju Hejzelinu životnu ljubav, koji se sada muči s remek-delom koje ne može da dovede do kraja.

Za dvadeset godina koliko je prošlo otkako se Hejzelin svet srušio, ovo troje umetnika suočavalo se s neočekivanim radostima, tajanstvenim boljkama i ostalim zagonetkama života, a njihove sudbine ostale su nepovratno isprepletene.

Dok se njihova priča raspreda tokom dve decenije, prešavši iz Evrope u Ameriku i iz studentskog života na konzervatorijumu u Bostonski simfonijski orkestar, ovaj dirljivi roman istražuje kako želja za stvaranjem nečeg originalnog i istinitog – bilo to umetničko delo ili vlastiti život – može dovesti do dubljih ličnih otkrovenja, pa i onih o tajnama koje skrivamo čak i od sebe.

Lirski i evokativan, roman Dodir muzike postavlja pitanja o tome šta čini porodicu, o važnosti umetnosti i lepote u svakodnevnom životu, i o ulozi intuicije u stvaralaštvu, ali i u privatnom životu.

.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *