ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ФЕБРУАР 2022.

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦУ 3 – 9 год.


Наслов: „Тату и Пату суперхероји”

Аутор: Аино Хавукаинен, Сами Тоивонен

Тату и Пату воле да читају стрипове о суперхеројима, а догађаји у Сјајнограду ускоро ће од њих начинити спасиоце. Уплетени су у интригантну авантуру. У граду почињу да нестају грађевине, а на њихово место спушта се велики плави пакет. Људи су уплашени, власт збуњена. Осим зграда, нестају и сви градски аутобуси, па је због огромног броја аутомобила настао колапс у саобраћају. Врло брзо, наши јунаци схватају ко стоји иза свега: Доктор Ништавило, којег је у стрипу број 2239 Хиперсајбермен молекулисао у атоме и избацио у свемир. Пошто је свемир празнина, а празнина ништавило, доктор се у свемиру у ком је усисавао енергију брзо опоравио. И почео да размишља о смислу живота. Схватио је да је сам. Да жели да има пријатеље којима ће остављати поклоне и љубав која му недостаје.
И тако су у граду почели да се појављују велики плави поклони. Или је бар тако о њима мислио Доктор Ништавило.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦУ 9 – 12 год.


Наслов: “Чувари шуме”

Аутор: Тим Тили

У шуми у Кошмраку постоји сиротиште којим управља Баба Гроза, али одакле никад није усвојено ниједно дете. Баба Гроза их држи упосленима у својој фабрици шибица. Даје им имена по ситним стварчицама које јој се нађу на столу. Деца расту ценећи пријатељство које имају једно у другом. Један догађај у једном дану, тачније ноћи, промениће им животе.
Птица ће испустити жир, а у жиру биће колевка с мајушном бебом. Бебом Светлацем. Кад је сат откуцао поноћ, родитељи те бебе понудиће, у знак захвалности, нови живот деци, да буду Чувари Шуме, као што су и они сами.
Пред читаоцима искрсава бајковити свет природе, драгог камења и бића која подсећају на митска.
Књига која слави породицу, пријатељство и свет природе.
Књига која испуњава надом.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


Наслов: „Леворука жена“

Аутор: Петер Хандке

Роман „Леворука жена“ је ремек-дело нобеловца Петера Хандкеа, по којем је снимио и истоимени филм.

Без очигледног разлога, а под утицајем „просветљења“ које не жели да објашњава, Маријана тражи од свог мужа да је напусти, да оде и остави је саму са осмогодишњим дететом. И ево је, коначно „слободне“, како најпре проживљава тренутке панике немирно тумарајући по собама које почињу да је гуше. Враћа се и на стари посао преводитељке с француског, али док седи у кући за писаћом машином, није у стању да куца. Тишина у стану је исцрпљује, па излази у шетње, посећује своју пријатељицу Франциску. И тако дан за даном, из часа у час, оно што је почело као бекство од застрашујуће празнине живота постепено постаје истинско ослобођење.

Одбацујући преступничке форме шездесетих, Хандкеова немилосрдна али деликатна приповедачка машина усвојила је објективан и равнодушан поглед филмске камере. Прича о Маријани и Бруну у целости је састављена од голим оком неприметних призора суптилности, које би многи отписали као небитне а који, уместо тога, одређују више од свега срец́у или несрец́у појединца: ситни покрети, погледи, тонови гласа из странице у страницу интегришу се у незабораван портрет жене на прагу „дугог периода самоће“.

Роман „Леворука жена“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


Наслов: „Фриц и Добрила“

Аутор: Срђан Ваљаревић

Књига „Фриц и Добрила“ култног српског аутора Срђана Ваљаревића је збирка прича о једној просечној, а ипак необичној и забавној породици.

Приче су духовит увид у српске и балканске прилике после распада, ратова, транзиције и прилагођавања на нову епоху која је потом наступила. Отац породице променио је у Швајцарској име у Фриц и тако су ови Ваљаревићеви повратници, често са црним хумором и иронијом, прихватили нове навике, нове пријатеље и нове околности које су по доласку у домовину затекли. У Београду ће се у јеку пандемије короне дружити са Кинезом Лијем и његовом породицом, једним малим дететом, професором филозофије у пензији, комшиницом фризерком и многим питорескним ликовима који ову првокласну урбану прозу обогаћују својим згодама и дијалозима. Док „не раде ништа“ у свом станчићу на Коњарнику, њихови бројни коментари на актуелне догађаје, политичке прилике и односе са суседима у региону попримају одлике гротеске и горке истине о апсурдима који испуњавају наш свакодневни живот.

Књигу „Фриц и Добрила“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


Наслов: „Писма која су променила свет“

Аутор: Сајмон Сибаг Монтефјоре

Познати историчар Сајмон Сибаг Монтефјоре је у књизи „Писма која су променила свет“ одабрао документа која су мењала ток светских догађаја, говорила о безвременим осећањима или осликавала епоху у којој су писана.

Нека од писама су узвишена и пружају надахнуће, друга су одбојна и узнемирујућа. Поједина су изузетна књижевна дела, док су многа сурова, груба и једноставно бесрамна. Ту су и она еротична, као и ласцивна, док има и писама која су крајње дирљива.

Овај пажљиво промишљени избор писама из свих крајева света, која датирају све од древног доба до XXИ века, прилагођен данашњем читаоцу, обухвата љубавна писма али и позиве на ослобођење, објаве рата и размишљања о животу и смрти. Писци су различити: од Елизабете Прве и Катарине Велике, преко Стаљина и Пикаса до Манделе, од Фани Берни и Ејде Лавлејс преко Емелин Панкхерст до Розе Паркс, од Микеланђела и Моцарта преко Пушкина, Балзака и Оскара Вајлда до Чехова, од Рамзеса Великог и Августа преко Сулејмана Величанственог и Линколна до Хитлера и Черчила.

Живописним и приступачним стилом мајстора приповедања Монтефјоре показује због чега су ова писма незаобилазно штиво, како могу да разоткрију и осветле прошлост – и обогате наш данашњи живот.

„Писма која су променила свет“ Сајмона Сибага Монтефјореа можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


Наслов: „Пут Лудог Коња: Историја племена Лакота“

Аутор:  Џозеф М. Маршал III

Као легендарни ратни вођа на челу Лакота, староседелачког народа који су непријатељи звали погрдним именом Сијукси, Луди Коњ једна је од личности америчког Запада. Иако се његовом лику диве већ више од једног и по века, Луди Коњ до сада није био довољно заступљен у историјским изворима.

На бојном пољу, као ратни поглавица, нанео је тежак пораз Кастеровом Седмом коњичком пуку и бацио америчку војску на колена, али тек данас, захваљујући чувеном историчару Џозефу Маршалу и његовој књизи „Пут Лудог Коња: Историја племена Лакота“, коначно имамо прилику да упознамо Лудог Коња онако како су га знали његови саплеменици, Лакота Индијанци.

На основу темељних истраживања и богатог усменог предања с којим је шира јавност ретко у прилици да се упозна, Маршал – и сâм припадник народа Лакота – слика живописан портрет тог човека, времена у којем је живео и његовог наслеђа. Од моћне визије која га је подстакла на борбу до жене коју је волео али изгубио, од првих корака „светлокосог“, како су га још звали, до срамне издаје његових убица, ово је узбудљива прича која слави једну културу, мукотрпан живот и незаборавног хероја који остаје легенда у духу староседелаца северноамеричког континента.

Књигу „Пут Лудог Коња: Историја племена Лакота“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *