ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ФЕБРУАР 2024.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ


 

 

Како је вила Мила добила крила, Јелена Бачић Алимпић

Прва књига за децу Лагунине бестселер ауторке Јелене Бачић Алимпић „Како је вила Мила добила крила“ је нежна сликовница о љубави између баке и унуке за све који верују да најлепше тренутке можемо доживети у друштву малишана чије само постојање има моћ исцељења.

У кућици на крају шуме живела је усамљена бака која је чинила добра дела. У знак захвалности месец јој је обећао да ће је наградити. Међутим, баку узнемирава и страшна ала.

Како се добри људи могу ослонити на чаролију тако ће и живот послати баки у помоћ мало чудо, којем ће ипак бити потребна помоћ да добије крила…

Књигу „Како је вила Мила добила крила“ Јелене Бачић Алимпић можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ

 


 

 

Песма о три света, Владимир Пиштало

„Песму о три света“ Владимира Пиштала води велика и храбра машта. Она прави широк културолошки захват, од барока – доба раног просветитељства, масовног ропства и грађења светског система, па све до Наполеоновог освајања Пераста. Владимир Пиштало има редак дар за разумевање других култура. Он препевава историју.

Ово је прича о Европи, Африци и Америци. О Венецији, Тунису и Салему. О ватрама и сукњама. О проласку времена. О музици. О галиотима и галебовима. О гусарима под заштитом државе. О лудилу, о вештицама. О дивљацима и чипканим крагнама. О империји. О господарима и учитељима.

Ово је антиколонијални роман.

Ово је сага о бачености у постојање. О универзалности. О партикуларности.

„Песма о три света“ враћа глас жени избаченој из историје. Српска књижевност нема јунакињу са којом је тако лако идентификовати се као што је Озана Болица.

У спољном свету Озана је робиња. У унутрашњем свету она је радознала, даровита, мудра и чулна.

„Песму о три света“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

Пакрац, Владан Матијевић

Трауматизовани ветеран пакрачког ратишта свакодневно пребива на Булевару краља Александра, испред пијаце Ђерам, са групом промашених људи, наркомана, пијанаца, уличних свирача, просјака, полицијских доушника, ситних криминалаца, дилера дроге и девиза, бивших ратника, анархиста, прекупаца и других невољника. Апсурд живота који се ту одиграва утолико је опор и препознатљив јер се дешава данас и овде, у средини где су распад свих вредности, суноврат морала и голо насиље постали нормална појава.

Психологија неуравнотеженог јунака ове беспоштедне анатомије посрнућа, између осталог, осликава наличје послератне Србије, осиромашене и морално девастиране. Његов дуготрајан унутрашњи монолог је упућен Пепију, пријатељу са ратишта. У ту исповест о себи и људима са булевара, свом сведеном животу између пијаце Ђерам и гарсоњере пуне оружја, повремено се уплићу крваве сцене из Пакраца. И док опсесивно прати вести из данашње црне хронике, он се са дивљењем сећа Пепијеве суровости испољене на ратишту. Истовремено, главног јунака све више обузима жеља да неког убије, да се тако уклопи у процват црне свакодневице…

„Пакрац“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 

 


 

 

Владалац, Николо Макијавели

„Владалац“ Никола Макијавелија сматра се једним од првих дела модерне политичке филозофије, које је оштро раскинуло са доминантним доктринама о политици и етици. У контексту разједињене Италије XVI века, подељене како међу моћним племићким породицама тако и међу великим страним краљевствима која су владала њеним деловима, Макијавели саставља јединствен трактат о условима конституисања италијанског националног јединства. По његовом схватању, идеални владалац је истовремено храбар ратник, лукав политичар, дорастао политици која инструментализује морал и религију.

Стога је ово дело изазвало бурну реакцију савременика, нарочито цркве, а Макијавелијево име је остало синоним за бескрупулозну и притворну политику доминације која се држи начела да циљ оправдава средства. Из концизног поговора Југане Стојановић читалац открива да је иначе трезвени и хладни фирентински секретар био страсни родољуб радикалних идеја, што доприноси објективном сагледавању његове политичке мисли.

„Владаоца“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 

 


 

 

Седам мора и три океана – Друга књига, Јелена Ј. Димитријевић

 

Друга књига „Седам мора и три океана“ Јелене Ј. Димитријевић много је више од путописа – то је временски мост који нас повезује с богатством и чудима Далеког истока кроз јединствени објектив велике књижевнице и прве српске светске путнице.

У новембру 1926. српска књижевница Јелена Димитријевић креће на пут око света. Ауторка отпочиње своје путовање из Ђенове како би посетила Египат, Палестину, Сирију, Либан, а потом и Индију, Цејлон, Кину, Јапан, Америку да би се након „двеста педесет пет дана!“ коначно вратила у Ђенову. У другој књизи „Седам мора и три океана“, која је захваљујући истраживачком тиму спасена од заборава и данас доступна савременој публици, Јелена Димитријевић пише о свом путовању на Далеки исток. Убедљиво и вешто, с изузетним осећајем за детаљ ауторка бележи боје, мирисе и звуке чудесне Индије, а у неколико непотпуних поглавља и далеког Јапана. Живописне улице Бомбаја, мистични храмови, сусрет с кротитељем змија и Рабиндранатом Тагореом само су неке од многобројних узбудљивих епизода овог јединственог путописа у историји српске књижевности. Поред описа људи и предела, Јелена Димитријевић пише и о дубоко интимним осећањима и утисцима, и бележи размишљања о национализму, космополитизму, антиколонијализму, положају жена као и о смрти и ништавилу.

„Седам мора и три океана – другу књигу“ можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *