ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА ЈАНУАР 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ И МЛАЂЕ ОСНОВЦЕ


 

 

„Интервјуи са животињама“ / Естер Ернандо, Марија Мањеру

 

Наши неустрашиви репортери лове ексклузивне приче о дивљим животињама да бисмо сазнали ко су, где живе, чиме се хране, као и многе друге занимљивости.

Радознали репортери:

– Ексклузивна изјава Кенгурице директно са атлетске стазе након обарања рекорда у скоку удаљ.

– Специјални интервју са чувеним писцем Шишмишем у његовој пећини поводом објављивања његовог романа… трилера, наравно.

– Детаљни интервју с Меркат, краљицом трачева из саване, која нам открива све тајне из света познатих…

– Необавезно ћаскање уживо усред протеста са Пандом, активистом против климатских промена…

Ово су само неки примери луцкастих и занимљивих интервјуа које би сваки мали авантуриста пожелео да уради са омиљеним дивљим животињама, баш као што то чине наши неуморни репортери из Зеленог гласника. Из њихових брижљиво одабраних питања сазнаћеш главне одлике многобројних животиња, као и разне занимљивости о њима.

Не заборави да прочиташ и последње странице ове књиге! Тамо те чекају тачни подаци о овим задивљујућим животињама које живе у џунглама, саванама, шумама и равницама широм света. На те дестинације не може стићи баш сваки репортер.

 

„Интервјуи са животињама“ су у продаји у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Кад ђаволи полете“,  Владимир Кецмановић

 

Богати Американац Кристофер (Кеј) усваја српског дечака Младена (Ем) и доводи га у своју раскошну резиденцију. Кеј води врло необичан и екстравагантан живот чији саставни део су различите бизарности, од оргија, преко дроге до голог насиља. Младену се у почетку чини да се на тај начин спасао дома за незбринуту децу у коме је до тада живео. Али врло брзо схвата да са његовим старатељем није баш све како треба и да је рај у који је доведен нешто сасвим треће, нешто злокобно и насилно. Када коначно схвати да он и Кристофер нису ни пријатељи, ни браћа, нити је било каква иоле нормална релација између њих могућа, Младен ради оно што је већ научио живећи у дому, прилагођава се. Међутим, врло брзо, њихов однос се своди на релацију мучитељ–жртва, а ствари се додатно компликују када у Младенов живот уђе трећа особа која у њему побуди осећања за која је мислио да не поседује.

 

Нови роман награђиваног и тиражног писца (Осама, Топ је био врео, Каинов ожиљак) негде је на размеђи потресне људске драме и врхунски написаног трилера који ће вас натерати да не испуштате књигу из руку. Његови јунаци су оличење данашње сурове реалности и света у коме живимо. Питање је само да ли смо тек сведоци ове приче, као њени читаоци или смо, по сили прилика и правила данашњег отуђеног и свирепог света, такође и – саучесници.

 

Кецмановић својим особеним стилом и начином писања указује да је његова прича о злостављању дечака тек метафора, симбол глобалног злостављања које трпимо и са којим живимо. Кад ђаволи полете горка је приповест у којој се сажимају бројне велике и битне теме – од суочавања појединца (иницијално аутсајдера) са светом до оцеубиства, у целости проткана референцама на Шекспировог Хамлета, почев од креда истакнутог на насловници да „не убија онај који држи нож, него онај ком остаје империја“…

 

„Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Стрелац“, Пауло Коељо

 

Пред читаоцима је нови бисер бразилске књижевности, књига славног писца Паула Коеља „Стрелац“, надахњујућа прича о младом човеку у потрази за животном мудрошћу.

 

Некада славан због своје изузетне стреличарске вештине, Тецуја је изабрао да живи повучено као дрводеља у забаченом селу. Једнога дана у село ће доћи човек који изазива Тецују да се такмиче. Сведок тог надметања биће дечак који ће задивљено посматрати два вешта стреличара, али само један ће знати да му пренесе тајне овог умећа, као и велике животне мудрости.

 

Прича Паула Коеља подсећа нас да су наши поступци нераскидиво повезани са трептајима душе и да живот обележен страхом од одбацивања или пораза није вредан живљења. „Не заустављај се ни из страха ни из радости – пут стрелца нема крај“, поучиће Тецуја дечака и читаоце ове инспиративне и прелепо илустроване књиге.

 

Мудрост, великодушност и милосрђе учинили су Паула Коеља писцем светских бестселера који нам поручују да испуњен живот подразумева напоран рад, страст, бригу о другима и храброст да се суочимо са неочекиваним судбинским обртима.

 

Књигу „Стрелац“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Мук“, Горан Милашиновић

 

После романа „Случај Винча“, у којем је описао последице акцидента који у десио у Институту за нуклеарне науке у Винчи, Горан Милашиновић у новом роману „Мук“  истражује последице еколошке катастрофе. Инспирисан покољем птица у Бачкој 2002, аутор је створио оригиналну причу коју је сместио на релацији Бачка–северна Италија.

 

Септембар је 2002. Тито Фонда узнемирено ишчекује један телефонски позив који ће потврдити да је крупна пошиљка из Србије пристигла на своје одредиште у Италији. Стрепи да ће овог пута његов илегални посао бити разоткривен.

 

За то време Титов пословни партнер Марио Бернардис нуди пробраној клијентели, у ресторану надомак Алпа, екстравагантан јеловник у духу старих римских гозби. Далеко од места са кога долази главни састојак његовог афродизијачког јела, Марио и не слути да нешто може да пође у нежељеном правцу.

 

Само неколико дана пре него што је пошиљка утоварена у камион-хладњачу, на бачком ловишту се одиграо догађај који ће неразмрсиво повезати животе неколико актера чије се судбине иначе никада не би укрстиле.

 

Роман „Мук“ Горана Милашиновића можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс

 


 

 

„Мица, Београд и одвратни Британац“, Мирјана Ђурђевић

 

Мирјана Ђурђевић, добитница награда „Меша Селимовић“ и „Женско перо“, написала је изванредан наставак култног романа „Каја, Београд и добри Американац“.

 

Нови роман „Мица, Београд и одвратни Британац“ враћа нас у послератни Београд.

 

Госпођа Мица Ђурђевић, позната предратна књижевница, животари своје треће доба на тавану сопствене куће, јер су је ослободиоци ослободили и вишка стамбеног простора. Једину везу с новим временом представља њен незванично усвојени син Љаља, о чијим пословима не зна ништа, осим да сада носи војничку униформу, а понекад Ђурђевиће обрадује папирном кесом пуном намирница из дипломатског магазина.

 

Мица овај усамљенички и за њу сиротињски живот подноси спортски, уосталом она је и бивша врхунска спортисткиња, али је један проблем убија – уопште не може да пише. Помоћ стиже од Љаље у виду понуде за запослење: подучаваће српском једног проблематичног британског дипломату. Из овог наизглед наивног ангажмана Мица ће наглавачке ускочити у урнебесан политичко-психолошки трилер, чије последице и дан-данас нису размршене.

 

„Много волим неке своје ликове и не могу да их се отресем. Провлаче се кроз романе, приче, само се ођедном појаве. Некад као епизоде, некад као јунаци који носе причу. Једна од њих је и гђа Мица Ђурђевић, предратна књижевница, коју волим да замишљам као своју претходну инкарнацију. С друге стране, у свим романима ми игра и Београд, мој вољени родни град, под различитим историјским околностима. До сада једино нисмо били у Београду непосредно након Другог светског рата, у једном времену које ме је одувек интригирало, будући да се тада још нисам родила, а које је у литератури мало помињано. Притом га је Мица доживела и преживела…“, рекла нам је поводом изласка нове књиге ауторка Мирјана Ђурђевић.

 

Роман „Мица, Београд и одвратни Британац“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, на сајту лагуна.рс.

 


 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *