ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ЈУЛ 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ


 

 

„Благо нама са животињама“, Бранко Стевановић

 

„Благо нама са животињама“ Бранка Стевановића изванредна је збирка песама за децу, која садржи и сјајне и духовите илустрације Косте Миловановића.

Песник познаје и воли свет о којем пише, а поред тога, зна и како размишљају деца. Он је на дечји начин објаснио однос међу животињама и тако је настао чудесан спој – песме за децу, а о животињама.

Бранко Стевановић (1966) пише за децу и одрасле. Бави се и приређивачким и преводилачким радом. Поезијом и кратком прозом заступљен је у антологијама, уџбеницима и лектири за основну школу. Добитник је бројних признања у сфери књижевности за децу: „Дечја књига године“ 52. Међународног београдског сајма књига; „Змајев песнички штап“ 53. Змајевих дечјих игара; Награда „Невен“ Пријатеља деце Србије; „Златно Гашино перо“ 35. Међународног фестивала хумора за децу у Лазаревцу; Књижевна награда „Момчило Тешић“; Прва награда дечјег читалачког жирија „Доситејево перо“; Награда 57. Змајевих дечјих игара за изузетан стваралачки допринос савременом изразу у књижевности за децу и др.

„Благо нама са животињама“ можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ

 


 

 

„Цукер Лаза“, Живојин Петровић

Одувек је било богаташа оваквих и онаквих, али таквог као што је почетком 20. века био јунак ове књиге Живојина Петровића – Србија тешко да ће икада више имати.

„Све је почело када сам, током истраживања више хиљада оставинских писама, заоставштина и аманета у Архиву Србије, запазио тестамент из 1897. године у коме се, за разлику од других уобичајених завештања, изричито наглашава име и презиме једне особе којој писац тог документа не оставља апсолутно ништа од свог енормног богатства“, открива Живојин Петровић. „Прво ме је копкала мисао ко ли је тај Јосиф Ј. Куртовић, власник толиког неописивог блага, а затим су се даље низала и логична питања око тога шта му је синовац Михаило Куртовић звани Цукер Лаза толико згрешио, па да једини од бројних наследника буде изопштен из тестамента. И гле чуда, не само да сам остао запањен када сам проучио живот аутора тог завештања, већ мом усхићењу није било краја када сам установио да се игром судбине целокупно богатство увређеног Јосифа слило баш у руке његовог синовца Цукер Лазе, који је на врло необичан, и до тада невиђен начин, трошио то наследство, помажући и увесељавајући многе око себе, и знане и незнане.“

Ова књига открива бројне интересантне детаље из живота овог необичног и данас скоро сасвим заборављеног ексцентрика који је оставио дубок траг у историји свога града, али и земље чија је штампа надугачко и нашироко писала о њему.

„Цукер Лазу“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Двадесет четири часа из живота једне жене и друге приче“, Штефан Цвајг

 

„Двадесет четири часа из живота једне жене и друге приче“  доказује нам да Штефан Цвајг поседује незајажљиву психолошку радозналост, бруталну искреност и врхунску непристрасност. Цвајг је уживао фанатичну оданост читалаца и дивљење Хермана Хесеа. Књижевни наследник Чехова, Конрада и Мопасана, са примесом Шопенхауеровог сензибилитета, овај аустријски писац важио је између 1920. и 1940. године за једног од најпознатијих, најпревођенијих, најчитанијих писаца у Европи.

Седам одабраних прича у овој збирци истински су драгуљи који откривају префињеног приповедача и мајстора у представљању истанчаних психолошких портрета. Од бојазни пред непознатим, одржавања породичне заблуде која обезбеђује свим члановима голи опстанак, преко фасцинантне приче о спасавању посрнуле душе у насловној приповеци, до фаталног сазнања о љубави једне незнанке и раскринкавања брачних тајни, свака прича изазива буру осећања и наводи на дубоко размишљање о слојевитости нашег постојања.

„Двадесет четири часа из живота једне жене и друге приче“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.


 

 

„Нулта гравитација“, Вуди Ален

 

„Нулта гравитација“ је пета збирка комичних прича Вудија Алена, урнебесног прозног стилисте. Ово ново дело комбинује текстове који су се појавили у Њујоркеру са једанаест нових, који су написани ексклузивно за ову књигу, и сваки је чисто комично надахнуће. Било да пише о коњима који сликају, аутомобилима који размишљају, сексуалном животу славних, или како је пилетина генерала Цоа добила назив, он је увек сасвим оригиналан, сваком разумљив, а опет префињен, акутно проницљив, и оно најважније, неумољиво смешан.

„Нулту гравитацију“ не треба схватати озбиљно, али као што иначе важи за сав истински хумор, треба знати да није сваки смех без тежине.

Написане јединственим, препознатљивим стилом, откачене књижевне алузије куљају из Аленовог пера, разоткривајући интелектуалне претензије пробраних ликова – дирљиво неуредних глупана који, упркос томе што су читали Достојевског, не могу сасвим да изађу на крај са апсурдима свакодневног живота.

„Нулту гравитацију“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„На запад са жирафама“, Линда Ратлиџ

 

„На запад са жирафама“ Линде Ратлиџ је сјајна прича заснована на истинитом догађају. Историјска сага, велика авантура, прича о одрастању, ово је књига пуна љубави у којој главни јунак доживљава промену милошћу животиња, љубазношћу незнанаца и протоком времена.

Вудро Вилсон Никел има сто пет година и осећа да му се примиче крај. Али кад чује да су жирафе врста која изумире, присетиће се незаборавног искуства које би било штета не поделити са другима пре него што његово сећање заувек нестане с њим.

Година је 1938, а Велика депресија и даље траје. Над Европом се надвила Хитлерова претња, а Американци вапе за чудом. И проналазе га, и то у две жирафе које су пуком срећом преживеле ураган који је захватио брод којим су превезене преко Атлантика. Уследило је дванаестодневно путовање у посебном камиону за испоруку првих жирафа до Јужне Калифорније и зоолошког врта у Сан Дијегу. Возио их је млади Вудро из Тексаса. Све је могуће.

Инспирисана истинитим догађајима, ова прича преплиће стварне личности са измишљеним ликовима. Ту су прва жена директор зоолошког врта на свету, симпатични старац интригантне прошлости, млада тајновита фотографкиња и разни пробисвети живописнији од самих жирафа.

„На запад са жирафама“ Линде Ратлиџ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *