ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ЈУН 2023.

 


 

 

„Елегија о белој девојчици“, Зоран Пеневски

Ксенија Атанасијевић (1894–1981) била је прва жена доктор наука и прва жена доцент у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. „Елегија о белој девојчици“ Зорана Пеневског је роман о њеном животу који се инвентивно плете око њене истоимене прве објављене приче и у форми је фрагмената по узору на њено најпознатије дело „Филозофски фрагменти“.

Ова прича о тријумфу мисли у хаосу постојања и о победи истрајности у свету пуном неправди уметнички успешно надограђује пуку биографију значајне личности непоколебљивих моралних начела. Уз вешто уткане историјске личности, изузетне опсервације Ксеније Атанасијевић о свом времену и човековој егзистенцији, роман брише границе између њеног филозофског светоназора и ауторског текста, пружајући читаоцу јединствену прилику да се уживи у свет њених идеја. Притом, суптилни паралелизми са данашњим стањем духова код нас потврђују да је и женско питање овде актуелно као и пре једног столећа.

„’Елегија о белој девојчици’ је прича о судбини интелектуалке у нашој средини јер под интелектуалцем/интелектуалком подразумевам мислеће биће које не припада ни неком идеолошком кругу, ни паланачком, ни клеронационалном миљеу већ је човек који одређује самог себе својом етичком суштином. Прича о Ксенији Атанасијевић и даље је актуелна, нажалост, и као сведочанство о борби за женска права и моралној истрајности коју друштво најчешће гура у заборав. Не мање важно било ми је да истакнем да се код истинских стваралаца у њиховом делу види и сама њихова судбина, као и потреба за познавањем филозофије, језика и музике, што су такође критеријуми за интелектуалца“, каже аутор Зоран Пеневски.

Растко и Надежда Петровић, Урош Предић, Димитрије Митриновић, Бранислав Петронијевић, Душан Недељковић, масони, чаршија, Геца Кон и многи други стварни ликови, као и темељан пишчев увид у Ксенијина дела, чине ову „елегију“ уверљивом и доприносе осветљавању судбине значајне а несхваћене жене која је ишла испред свога времена.

„Елегија о белој девојчици“ Зорана Пеневског у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Стари календар једне љубави“, Андреј Макин

Добитник Гонкурове награде Андреј Макин написао је „Стари календар једне љубави“, изузетан приказ бурних догађаја кроз судбину једног руског емигранта.

Поетичан наслов новог романа Андреја Макина означава историјски тренутак у Русији када се, према Лењиновом декрету из 1918. године, прешло са јулијанског календара на грегоријански. Ова метафора о минулом времену царевине која је пала у руке „градитеља светле будућности“ приповеда о животу и љубавима Валдаса Батајева у вртлогу историјских превирања.

Валдас Батајев, петроградски буржуј рођен пред сам крај 19. века, живи на „сунчаној страни света“, где класа повлашћених ужива у радости без сенке. Са петнаест година у друштву разбојнице Таје, предосетиће да га очекује чудовишно другачији живот. И заиста, бориће се против бољшевика, емигрирати у Париз, живети са различитим женама и сећати се заувек тог живота по старом календару.

Овај роман о издаји, жртви и искупљењу блеснуће у пуном сјају када Валдас схвати да је читав његов живот обележен једним краткотрајним али непроцењивим богатством.

„Стари календар једне љубави“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Слатка освета д.о.о.“, Јунас Јунасон

Јунас Јунасон, аутор светског бестселера „Стогодишњак који је искочио кроз прозор и нестао“, својим новим романом „Слатка освета д. о. о.“ потврђује да је један од најбриљантњих савремених писаца сатире и комедије.

Виктор Алдерхејм је одговоран за бројне грехе. Не само што је безочно насамарио своју младу бившу жену Џени и отео јој галерију већ је напустио и сина Кевина, оставивши га да умре усред кенијске саване.

Виктору није било ни накрај памети да су Кевина могли наћи Масаи ратници, као што и јесу, да га је могао усвојити њихов врач, као што и јесте, и да се Кевину уопште није допао бруталан обред иницијације новог члана у племе те је заждио назад у Стокхолм и вратио се пре него што изговорите „обрезивање без анестезије“.

Кевин ће се по повратку срести са Џени и схватити да имају баш много заједничких тема за разговор – на пример на које све начине да се освете Виктору.

Испоставиће се да им се срећа осмехнула када Кевин и Џени сретну човека који продаје услуге освете и има праву понуду за њих. А понуда укључује Викторов подрум, козу, папу, кривотворене слике, сексуалне играчке и врећу брашна.

Овај забаван, духовит и филозофски роман води нас на лудо путовање преко пет континената, успут нам дајући неколико лекција о колонијализму и историји уметности, подсмевајући се капитализму и свету лажних вредности, уз много шарма, хумора и довитљивости.

„Слатку освету д. о. о. “ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

„Мемоари краља Милана“, Непознати аутор

Непознати немачки аутор с почетка XX века у књизи „Мемоари краља Милана“ исписује причу о животу краља Милана, свог савременика, позивајући се на аутобиографске записе самога краља у које је имао увид. Обрачунава се са краљевим непријатељима и истовремено указује на његове слабости и врлине, и то само годину дана после Миланове смрти.

Књига објављена на немачком 1902. више од сто година остала је непримећена у нашој историографији и, упркос неким непрецизностима и спорним судовима о српској историји, представља драгоцену грађу и слику времена из епохе последњих Обреновића. Лагуна књигу први пут објављује на српском језику у преводу са немачког.

Пред читаоцем се ређају многа непозната писма, документа, сведочанства и узбудљиве епизоде из живота првог нововековног српског краља, у десет поглавља: „Миланово детињство на двору румунског кнеза Кузе“, „Догађаји у време убиства кнеза Михаила 1868“, „Краљ Милан и краљица Наталија“, „Артемиза Христић“, „Авантуре у иностранству“, „Године после абдикације 1889“, „Отац и син – о односу два последња Обреновића“, „Драга Машин, будућа краљица Србије“, „Милан као политичар“, „Миланов политички тестамент“.

Књига садржи и предговор историчара Небојше Јовановића и основне податке о историјским личностима које се помињу.

Ово је прва књига у новој Лагуниној едицији „Савременици“ у којој објављујемо значајна дела српских писаца или прознатих делатника на прелазу из XИX у XX век, која су остала незаслужено заборављена или досад никад нису била објављена, како би се превредновала дела измакла из нашег културног памћења.

„Мемоаре краља Милана“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

„Лутка од порцелана“, Кристен Лаш

Роман првенац америчке ауторке Кристен Лаш „Лутка од порцелана“ је породична сага која прати три генерације кроз читаво постојање совјетске Русије. Ово је прича о освети и опсесији, о љубави која траје, о немогућим изборима и разорним последицама – али и о опраштању и искупљењу.

Једино што је Роузи наследила од самотне мајке јесте свешчица с руским бајкама исписаним руком. Али између њених редова крије се сасвим друга прича.

Некада давно у једном далеком царству…

… Роузи се звала Раиса и живела је мирно у малом стану у Москви, где јој је мајка пред спавање причала бајке. Једне спарне летње ноћи убијени су јој отац и сестра и њено детињство се нагло окончало.

Годинама касније Роузи је на докторским студијама у Оксфорду, а њен вереник не зна ништа о њеном ранијем животу. Мајка на самртничкој постељи завештава Роузи похабан, руком исписан нотес са сабласним кратким причама. Прогањана сестриним духом и обузета очајничком жудњом за одговорима, Роузи се враћа у домовину како би открила истину о тој летњој ноћи – да би раскрстила са својом прошлошћу.

Наоружана само мајчином збирчицом бајки и чврстом решеношћу, Роузи креће на путовање које ће је одвести у Русију на рубу револуције из 1917, у свет заносне романтике, насиља и издаје. Али што дубље залази у тај свет, то се више распадају истине о њеној породици.

У срцу свих догађања који су одредили судбину њене породице Роузи открива Тоњу, младу жену племенитог рода, лепу као лутка од порцелана. Пре него што стигне до последње приче, Роузи мора да одлучи колико истине може да поднесе.

Роман „Лутка од порцелана“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *