ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ЈУН 2024.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ


 

 

„Принцезин рођендан“, Оскар Вајлд

„Принцезин рођендан“ Оскара Вајлда показаће нам како нема ничег важнијег за дете од исказивања осећања.

Али принцези су то ускратила дворска правила и интереси одраслих. Опраштајући се од детињства, принцеза се претвара у грубо и сурово створење које својом надменошћу уништава искрену љубав.

Ову чувену бајку Оскара Вајлда о друштву које одређује шта је лепо а шта ружно, Ана Григорјев је илустровала с великом љубављу и сјајним умећем. Изузетна прича са предивним сликама никог неће оставити равнодушним. Ово је књига за сва времена.

Бајку „Принцезин рођендан“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Сани 1“, Таијо Мацумото

„Сани 1“ Таија Мацумота је нови манга серијал у издању Лагуне.

Сани одавно није у возном стању и, попут сваке олупине, лежи непомично и пропада под утицајем времена и атмосферских прилика. Овај модел фабрике аутомобила „Нисан“ за сирочад дома „Звездана деца“ једини је трачак наде. Кад уђу у њега и седну на његова седишта, Сани ођедном оживи. Тада га Харуо вози кроз пустињу замишљајући да је опасни револвераш или са Шосукеом крстари свемирским пространствима. Сеи вози познатим улицама које воде према кући…

Сани је њихов бег од стварности, уточиште за машту, каква-таква утеха од траума: главно место где деле најскривеније тајне.

Реалистично сликајући живот унутар сиротишта, односе између напуштене деце, њихове снове, надања, жеље, страхове, Таијо Мацумото приказује чврсту везу која постоји међу њма а које нису свесни, расветљава осећања сваког детета и буди у нама искрено саосећање и жељу да сваког од ових малих јунака чврсто загрлимо.

„Сани 1“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Најнормалнији човек на свету“, Иван Токин

Поводом 10 година од објављивања култне књиге Ивана Токина „Најнормалнији човек на свету“, Лагуна доноси ново издање са ексклузивним интервјуом у којем аутор открива тајне писања овог незаборавног романа.

Токинов јунак поседује нормалност као супермоћ. Овај необично обични Београђанин, између полицијских привођења и саслушања, води сасвим обичан живот у самом срцу Београда, у којем успева да ради и заради, прошета се са псом, окупа у Дунаву, да попије коју, поразговара с локалним таксистом филозофом, да се фер потуче, па и да се заљуби у своју адвокатицу. Ту су и свакодневни разговори с фотографијама породице које више нема, као и читање животног приручника предака, који нуди кратка и прецизна „упутства за руковање самим собом“ и одређени број неисписаних страница које тек треба попунити.

Било да сте се већ упознали с Токиновим необично обичним јунаком или сте тек на почетку пута ка разумевању шта значи поседовати нормалност као супермоћ, јубиларно издање „Најнормалнијег човека на свету“ пружиће вам уточиште од свакодневног лудила.

Књигу можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Зулејха отвара очи“, Гузељ Јахина

Роман „Зулејха отвара очи“ награђиване ауторке Гузељ Јахине поседује одлику праве књижевности – погађа у срце.

Зулејха живи у татарском селу Јулбаш. Удата је веома рано. Васпитана да буде покорна и да служи, покушава да преживи тортуре суровог супруга и пакосне свекрве. Иако трпи и труди се да испуни очекивања, судбина јој само задаје нове ударце.

У зиму 1930. године Зулејхиног мужа убијају комунисти под оптужбом да је кулак, а она бива прогнана у Сибир. Присиљена је да се прилагоди страшним животним условима тајге уз обалу реке Ангаре. Зачудо, нови услови изгледају јој као благодет у односу на претходни живот. Логор у Сибиру постаће место где ће први пут осетити љубав мушкарца, где ће подићи сина, где ће остати.

Прича о судбини главне јунакиње, татарске сељанке из доба раскулачивања, одише таквом оригиналношћу, веродостојношћу и магијом на које се ретко наилази у последњим деценијама у огромној бујици савремене прозе.

Роман Гузељ Јахине „Зулејха отвара очи“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Одбрана и пропаст Бодрога у седам бурних годишњих доба“, Мирославић Јосић Вишњић

Добитник Нинове награде Мирослав Јосић Вишњић у свом најзначајнијем делу умешно приповеда о револуционарним догађајима током 1848. и 1849. године и оживљава дух 19. века, његову свакодневицу и драматичне призоре побуне српског народа против мађарског терора.

Роман прати одлучност и јунаштво српских устаника током одбране града Бодрога, али и пружа дубоку анализу људске природе, храбрости и отпора под тешким и немогућим околностима. Кроз живописне призоре и сложене ликове преплићу се приче о љубави, пријатељству и трагичним губицима у вртлогу бурних догађаја. Сликовитим језиком, обогаћеним архаизмима и елементима народне поезије и фолклора, аутор омогућава читаоцу да се боље повеже са ликовима и њиховим судбинама. Јосићева књижевна вештина преплиће историјске чињенице с поетском имагинацијом, стварајући дело које надилази пуки опис ратних сукоба и доноси дубље разумевање људске судбине и борбе за идентитет и слободу.

„Одбрана и пропаст Бодрога у седам бурних годишњих доба“ споменик је који опомиње и подсећа, упозорава и поучава будуће нараштаје да је трајање сваког народа судбински везано за сећање на подвиге хероја.

Роман можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *