ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МАЈ 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА СТАРИЈЕ ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ


 

 

„Анђео с једним крилом“, Љиљана Шарац

Како живот уме да изненади и постави нам на пут велике изазове, читамо у савременој драми која је намењена млађој публици, али могу да је читају сви!

Ружица креће у седми разред, безбрижно одговара на све школске обавезе и ужива у дружењу са другарицом из одељења Нином. Међутим, након повратка са Златибора у Београд не слути да ће јој се живот потпуно променити. Пријатељство и љубав ближњих помажу јој да успостави нову равнотежу, али ће тек домаћи задатак из домаћинства подстаћи храбру тринаестогодишњакињу да се преиспита и крене у потрагу за својим коренима. Мали сребрни брош у облику трубе, који јој је дао Нинин брат Филип, помоћи ће јој да истраје на том путу, сигурна да има где и коме да се врати.

„Анђео с једним крилом“ је снажна, емотивна и потресна прича о девојчици која губи оба родитеља у саобраћајној несрећи, а потом открива да не зна много о очевој страни фамилије. Ово је диван роман о искупљењу и одрастању који ће вам измамити и осмехе и сузе, и натерати вас да након склапања корица још дуго размишљате о њему.

Књигу за све генерације „Анђео с једним крилом“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Шифра Свитац“, К. Џ. Доерти

Плаћене убице су јој за петама. Може ли икоме веровати?

Ауторка бестселер серијала Ноћна школа припремила је нову, још динамичнију акцију коју ће вам пружити узбудљиви наставак романа „Број 10“, који су Индепендент и ФТ прогласили књигом године за младе. „Шифра ‘Свитац’“ нас враћа у Академију Симерија и Ноћну школу. Плаћене убице јуре премијеркину ћерку. Колико ће се дуго крити пре него што куцне час да се брани?

Греј Ленгтри бежи. Као ћерка јединица британске премијерке, Греј живи у неизвесности још откад јој је мајка изабрана да управља земљом. Она и мајка жртве су руске убиствене завере. Што је још горе, у ту заверу уплетени су и чланови мајчиног кабинета. Екипа телохранитеља стално је уз Греј. Притисак новинара је неумољив. А ту су и претње смрћу.

Након покушаја убиства Греј је пребачена у елитни интернат Симерија у унутрашњости Британије. Окружена високим зидовима и закључаним капијама Греј се коначно осећа безбедно али је завереници још увек траже, и ускоро ће је пронаћи. Атентатори који су јој за петама веома су способни. Грејина телохранитељка, Џулија, и млада директорка школе чврсто су решене да је заштите. Обе знају колико је ситуација озбиљна. Дилан, тајанствени ученик из Америке, као да зна више него што би требало – и увек је ту кад се Греј нађе у невољи. Може ли она да му верује? Може ли икоме да верује? Док зима стеже и спушта се ноћ, Греј мора брзо да размишља. Ловци долазе.

Роман „Шифра ‘Свитац’“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Звезда над празнином“, Дејан Стојиљковић

Нови роман Дејана Стојиљковића, добитника Андрићеве награде, бави се трагичном судбином генијалног уметника у вечитом сукобу са светом.

У рано јутро, 12. фебруара 1961, пред сам почетак помрачења Сунца, у Ксаверској шуми, на периферији Загреба, пронађено је беживотно тело младића како клечи обешен о дрво дебљине дечје руке. Вест о овој смрти брзо је протутњала тадашњом Југославијом, јер се радило о Бранку Миљковићу, принцу поезије, који је у тренутку смрти имао само 27 година и цео живот пред собом. Како се нашао ту? Шта га је довело на то самотно место? Да ли је дигао руку на себе или је можда убијен? Ово је истовремено прича о једној држави и њеној Служби безбедности, али и прича о изузетном појединцу који попут Прометеја доноси човечанству ватру и светлост живота.

Аутор бестселера „Константиново раскршће“ и „Каинов ожиљак“ и сценариста култне серије „Сенке над Балканом“ у овом роману покушава да одговори и на оно суштинско, најважније питање: Ко је, заиста, био Бранко Миљковић?

„Звезду над празнином“ можете наћи од петка 10. марта у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Осман“, Радован Самарџић

Надарен као приповедач, наш познати историчар Радован Самарџић писао је своје историјске портрете у духу најбољих српских романсијера, као узбудљиве и надахнуте „документарне“ романе у којима ћемо историју читати као фикцију, а стилске фигуре и богату лексику као украс који се складно уклапа у темељно истражене чињенице.

Поред „Сулејмана и Рокселане“, такав је и „Осман“, трагична повест о успону и паду првог и последњег османског султана кога су, у његовој седамнаестој години, убиле његове дворске слуге. Био је широко образован и праведан владар, донекле младалачки наиван, говорио је више језика, ратовао против Персијанаца и Пољака, покушавао да освоји Рим и настојао да реформише турску војску, у чему је сурово осујећен, свргнут и погубљен.

Прича о овом несрећном владару с почетка 17. века, који је инспирисао и Ивана Гундулића да напише истоимени еп, истовремено је и прича о турским јаничарима, најутицајнијем реду турске војске, састављеном углавном од „странаца“, потурица који су регрутовани још као деца из турских хришћанских провинција на Балкану, па школовани и обучавани у турским војним школама да би постали најмоћнији и најоданији султанови ратници. Драма њихове побуне против султана, живе слике превирања и колоплет смутњи на цариградској позорници у средишту су ове хронике, узбудљиве попут каквог средњовековног трилера.

Радован Самарџић (1922 – 1994), историчар и писац који се у истраживању прошлости бавио раздобљем од 16. до 20. века, покривајући више области опште и националне историје, а понајвише Медитеран, Османско царство, балкански простор, и у тим оквирима, судбину српског народа. Значајно место у тематици за коју је Самарџић показао велико интересовање, била је прошлост Београда, Србије и српског народа.

Самарџићев „Осман“ у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Јадран“, Роберт Д. Каплан

У овом продорном и дубоком истраживању Роберт Д. Каплан, врхунски стручњак за геополитику, говори о подручју око којег су се вековима сустицале разне културе, трговачки путеви и идеје. Он се запутио јадранском обалом, кроз Италију, Словенију, Хрватску, Црну Гору, Албанију и Грчку, показујући да је Јадран у средишту најважнијих превирања нашег доба, убрајајући и успон популистичке политике, избегличку кризу и битке за контролу над изворима енергије. Док се Кина и Русија надмећу око превласти у њеним лукама, обала Јадрана поново постаје и трговачко средиште које ће одредити односе Европе с остатком света.

Изванредно истраживање стоји иза ове неконвенционалне књиге која је делом геополитичка студија, а делом и путопис. Блиставо укрштајући историју, књижевност, уметност, архитектуру и текућа збивања, Каплан у „Јадрану“ показује да се ово јединствено подручје налази на пресудном раскршћу цивилизација и чува коренита, просветљујућа открића о будућности светске политике.

Читаоцима ће бити објашњена суштина једног подручја и пружени кључеви за тумачење прошлости, садашњости и будућности Европе.

„Јадран“ Роберта Д. Каплана у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *