ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МАЈ 2024.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ


 

 

„Ко зна шта ће од мене бити“, Ивана Лукић

 

Забаван, подстицајан и важан – такав је роман за тинејџере Иване Лукић „Ко зна шта ће од мене бити“, написан у интересантној форми, на мобилном телефону.

Шеснаестогодишњи Лука не воли фудбал и не сналази се најбоље са вршњацима. Воли да игра игрице, пише и прича са дедом. Волео би да има најбољег друга, девојку, да га родитељи не смарају и да зна шта ће од њега бити.

Кроз кратке дневне записе о животу главног јунака ауторка, која је дугогодишња школска психолошкиња, па добро познаје ставове и проблеме тинејџера, на духовит и сажет начин читаоцима приближава живот и проблеме данашњих младих.

Изузетан тинејџ роман о усамљености, сазревању и другарству „Ко зна шта ће од мене бити“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 


ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Силуете старог Београда 2: Портрети“, Милан Јовановић Стојимировић

 

У другој књизи „Силуета старог Београда“ Милан Јовановић Стојимировић, хроничар и ерудита, нанизаће галерију портрета старог Београда и Србије, највиђеније личности из света политичара, научника, књижевника и уметника (Јоаким Вујић, прота Матеја, Цвијић, Чеда Мијатовић, Даница Марковић, Лаза Пачу, Корнелије Станковић, Емилијан Јосимовић, Скерлић, Јелена Димитријевић итд.). Један за другим ређају се ликови, дела и прикљученија знаменитих личности у последња два века који су оставили видан траг у друштвеном и културном животу своје земље.

У трагању за ишчезлим градом и прохујалим временима и обичајима једне особене градске средине, овим својим београдским причама Стојимировић је исписао споменицу којој не могу наудити ни нова рушења и обнављања, нови ратови или бомбардовања, опомињући своје читаоце на потребу очувања споменика културе и неговања културе сећања и сопствене традиције.

„Силуете старог Београда 2: Портрети“ можете набавити у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на sajtu laguna.rs.

 


 

 

„Двадесет минута Луја XIX“, Чедомир Антић

 

Посвећени историчар Чедомир Антић објединио је у књизи „Двадесет минута Луја XIX“ 56 интригантних прича из историје како наше тако и светске. У свом препознатљивом маниру, питко и сликовито, описао је древне истраживаче, Франке на Балкану, настанак светских царстава, открио да ли је идеја о стварању велике српске државе икада била остварива, какве су се завере ковале и ко је у њима учествовао, како су функционисале стране службе и доушници на домаћем простору, а представио је и значајне личности које су имале фасцинантне судбине.

„Двадесет минута Луја XIX“ можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 

 


 

 

„Љубав, медицина и чуда“, Берни Зигел

 

Изузетан лекар, стручњак и човек Берни Зигел написао је исцељујућу књигу „Љубав, медицина и чуда“, која проноси идеју да је у процесу излечења од болести, поред најсавременијих медицинских третмана, потребан и рад на људској души. У њој се налази готово све што је искусни лекар научио од изузетних пацијената о самоизлечењу.

Данашња медицина крупним корацима напредује у лечењу најтежих болести. Лекови и терапије су у непрекидном процесу истраживања и унапређивања. Активно се ради на томе да наш моћни имунски систем оспособимо да препозна и бори се против страних ћелија које нападају организам, али и сопствених које су се отргле контроли и постале ћелије канцера, а да притом не страдају и оне здраве.

Доктор Берни Зигел, хирург и онколог, с временом је увидео да у ову једначину савремене медицине свакако треба укључити и везу између наше свести и излечења, а богата пракса довела га је до закључка да сви ми поседујемо моћ самоисцељења, која можда пресудно утиче на то да и најсавременији медицински третмани дају жељене резултате. Он тврди да „нема неизлечивих болести, већ само неизлечивих људи“.

Ово је књига која ће користити свакоме ко се суочио с озбиљном болешћу и помоћи му да се исцели, да у себи пронађе додатне изворе снаге који ће му уз неизбежну медицинску подршку омогућити да се избори с болешћу и оздрави.

Пред читаоцима није алтернативна медицина већ књига лекара с богатом праксом који сматра да, осим лекова, у самим пацијентима постоји извор снаге који може допринети успешности сваке терапије.

Књигу „Љубав, медицина и чуда“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.

 


 

 

„Есторил: Ратни роман“, Дејан Тиаго-Станковић

 

Преведен на велике светске језике, и препоручена лектира у Португалији, први роман Дејана Тиаго-Станковића „Есторил: Ратни роман“ је прича о Другом светском рату, у којој се осликавају оаза привидног мира у неутралној земљи и испреплетене људске судбине.

Смештен у луксузни хотел „Паласио“ у монденском летовалишту Есторил недалеко од Лисабона, који је током Другог светског рата услед португалске неутралности био стециште мутних радњи обавештајних служби зараћених страна, али и избеглица из свих крајева Европе, „Есторил“ је диван и потресан роман о егзилу, подељеној лојалности, страху и преживљавању. Гости хотела су шпијуни, пали краљеви, писци, нацисти, америчке дипломате и Јевреји без држављанства, а португалска тајна полиција пажљиво надзире посетиоце, трудећи се да нико не угрози неутралност њихове земље. Међу ликовима су Црњански, Аљехин, Антоан де Сент Егзипери али и Душко Попов, двоструки агент, пореклом с наших простора, којег ће упознати Ијан Флеминг и по узору на њега осмислити лик Џејмса Бонда.

Роман „Есторил“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *