ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА МАРТ 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ И МЛАЂЕ ОСНОВЦЕ


 

 

„Велика Панда и Малецки Змај“, Џејмс Норбери

Прелепо илустрована књига писца и сликара Џејмса Норберија „Велика Панда и Малецки Змај“, надахнута будистичком филозофијом и спиритуалношћу, преноси свим људима идеје које су му помогле да преброди најтеже тренутке.

Изгубљени у усковитланој магли, они снивају под сјајним звездама. Буде се у пролеће и док седе и гледају рађање сунца, схвате да је пред њима још једна величанствена авантура.

Најбољи пријатељи Велика Панда и Малецки Змај заједно путују кроз годишња доба. И премда се често загубе и залутају, тако откривају бројне предивне ствари. Размишљају о недаћама и радостима, које нас све повезују. Уче како да живе у садашњем тренутку, како да се помире с неизвесношћу и како да пронађу снагу да заједно превазиђу животне проблеме.

Књигу „Велика Панда и Малецки Змај“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Изгубљено поглавље“, Керолајн Бишоп

„Изгубљено поглавље“ Керолајн Бишоп говори нам колико је важно веровати у себе и да никад није касно да се помиримо с онима које волимо и да опростимо сами себи.

Осамдесетогодишња удовица Флоренс Картер своје позне године проводи отискујући графике у друштву мачора, пса и комшиничине ћерке Алис, девојке која је недавно доживела трауму. Међутим, када сазна да је њена давно изгубљена пријатељица написала књигу инспирисану заједничким боравком у женској школи, приморана је да се суочи с тајнама из прошлости.

Француска 1957. Флоренс и Лили се упознају у женској школи у послератном Лиону. Од младе и смерне Енглескиње Фло очекује се да се добро уда и постане припадница високог друштва. Лили је, с друге стране, самостална и жељна пустоловина. Упркос разликама, оне склапају чврсто пријатељство које би могло бити доживотно, све док се између њих не испречи ужасна издаја.

Читајући Лилину књигу, Флоренс не може да разлучи шта је истина, а шта машта и, у очајничкој жељи за одговорима, одлучује се да пође на путовање по Француској у потрази за Лили. На том путовању придружују јој се Алис и њена мајка, у нади да ће их промена мало разведрити. По доласку у Лион, Фло ће бити потребна помоћ јер неће бити у стању да се избори с дуго потискиваном истином.

„Изгубљено поглавље“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Докле год расту лимунови“, Зулфа Катух

„Докле год расту лимунови“ Зулфе Катул говори нам о безбрижном животу тинејџерке Селиме Касаб у Сирији у којој је имала брата и родитеље. Кад рат почне, наша јунакиња се као волонтерка налази у болници у Хомсу, где ушива ране и превија рањене. Остаје без породице и сада има само Лејлу, братовљеву трудну жену.

Захваљујући неуништивом и ведром Лејлином духу и беби коју очекује, живот постаје подношљив, али не и безбедан. Селима се налази на раскршћу између оданости својој земљи која нестаје под бомбама и решености да преживи. Мора да одлучи има ли у паклу право на зрнце среће.

Потресна, емотивна и дирљива прича коју живе наши јунаци, у коју је, од прве до последње странице, колико год мрачно изгледала, уткана нада. Да је реч о изузетном делу савремене светске књижевности, говори податак да је на Гоодреадсу оцењена високом оценом (4,55).

„Докле год расту лимунови“ можете пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Свеће горе до краја“, Шандор Мараи

Првобитно објављен 1942. године, роман једног од највећих мађарских писаца XX века Шандора Мараија „Свеће горе до краја“ откривен је читаоцима широм света тек почетком овог века. Напет и изврсно структуриран, одмах је оцењен као класик модерне европске књижевности, дело које својим оштрим изазивањем прошлости делује као пророчки поглед у моралне поноре садашњости.

Стари генерал се у дворцу скривеном шумама свог великог поседа очекује ретког посетиоца. То је човек који му је некада био најближи пријатељ, а кога је последњи пут видео пре четрдесет једну годину. Дуго ишчекиван и припреман сусрет у којем ће се евоцирати успомене на један лов и генералову давно преминулу жену убрзо ће се претворити у процес у којем ће генерал судити госту. У двобоју речи и ћутње, оптужби и утаја, открива се прича о страсној борби за љубав из које нико није изашао као победник.

Шандор Мараи (1900–1989), приповедач, романсијер, есејиста и песник. Био је веома популаран између два рата, прави грађански писац који је изградио свој стил. Биран је за члана Академије науке Мађарске. Када је завладао стањинизам (1948), било му је јасно да не само што неће моћи да пише ни да објављује, него неће моћи ни да ћути. Зато је емигрирао и остатак живота провео на Западу, у Европи и Америци. Није престајао да пише, и то увек на мађарском језику. И поред свега, тешког и неизвесног емигрантског живота, без издавача, он је и даље писао песме, есеје, романе. Написао је 46 књига, углавном романа, међу којима су најпознатији „Свеће горе до краја“ и „Три лица једне љубави“.

Роман „Свеће горе до краја“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Из мртвог угла“, Ивана Димић

Написана у стилу Ниновом наградом овенчаног „Арзамаса“, нова књига Иване Димић „Из мртвог угла“ налази се између прозне и драмске форме са елементима фантастике.

Приповедале су се досад приче из оностране перспективе, али нико у српској књижевности није изнео своје виђење света из преегзистенције, из угла још нерођеног јунака, као што су то у роману Димићеве урадиле три персонификације једне нерођене особе: Илија, Дрина и Близанац.

Осим троје нерођених, ту је и једна ђаволска дружина која посећује данашњи Београд, по свему налик на Воландову свиту из Булгаковљевог „Мајстора и Маргарите“. Истовремено, исповест Илије, Дрине и Близанца интимна је тужбалица о драми идентитета испричана допадљивим и беспрекорним стилом, повест о породичним неспоразумима и замкама самоостварења, прича о вери у реч и праштању пре греха, али истовремено и алегорија о неуспешној мисији демонских сила тамо где су демони већ настањени.

„Овај роман спада у жанр фантастике гогољевског типа. Главни јунак није никад рођен, али је свеједно склон умножавању и приповедању свог измишљеног живота. Толико му се свиђа да живи да напокон успева да се наметне и оџиви своју литерарну судбину заједно са осталим ликовима“, рекла је Ивана Димић.

Роман „Из мртвог угла“, у коме ауторка духовито и повремено опоро пружа слику наше данашњице, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *