ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА МАРТ 2024.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ


 

 

„Архитеча“, Виолета Јовић

„Архитеча” Виолете Јовић – изузетан је савремени роман за децу, али и целу породицу, који говори о снази љубави и саосећања, о неопходности сарадње и потреби за међугенерацијским разумевањем. Емотивна прича о драми која данас нагриза најважније доба у одрастању човека – детињство.

Јован иде у четврти разред и врло је паметно и одговорно дете. Међутим, корона ће потпуно пореметити породичне везе и обавезе: Јована може да чува само архитеча, супруг његове тетке која се бави архитектуром. Архитеча је, срећом, вредан и образован човек широке душе, па њих двојица лако и лепо сарађују. Ипак, док њихов срећни балон у којем живе одолева искушењима оног што се дешава око њих, Јованова породица пролази кроз кризу. Кад балон пукне, малишан ће морати да се суочи с бројним променама које није желео…

Роман „Архитеча“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ

 


 

 

„Морамо да разговарамо о Кевину“, Лајонел Шрајвер

Непосредно пред свој шеснаести рођендан, 8. априла 1999, Кевин Качадуријан убио је седам школских другова, наставницу и радника у кафетерији. Непуне две године након тог фаталног четвртка, његова мајка Ева коначно је спремна да подели своја размишљања о догађајима који су водили масакру. У низу писама свом супругу Френклину, који више није с њом, она покушава да објасни трагедију и да разуме своју улогу у њеном стварању. То питање опседа Евине и мисли читаоца: да ли је за масакр криво дете јер је рођено зло, односно с поремећајем личности? Или је породица крива зато што постоје погрешни начини васпитања, недостатак праве пажње и љубави према деци?

Приказујући емотивни хаос који је растргао Еву, њена амбивалентна осећања према мајчинству, каријери, породици и америчкој култури, блистави роман Лајонел Шрајвер „Морамо да разговарамо о Кевину“ држи нас у напетости да би нам на самом крају задао још један неочекиван ударац.

„Морамо да разговарамо о Кевину“ можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 


 

 

„Пољак“, Џ. М. Куци

Прецизан а опет непредвидив, сведен а ипак сложен, роман „Пољак“ Џ. М. Куција приповеда о Витолду Валчикијевичу, енергичном, екстравагантном седокосом пијанисти, интерпретатору Шопена, који се заљубљује у Беатрис, отмену мецену која је помогла организацију његовог концерта у Барселони. Иако у почетку није импресионирана Витолдом, Беатрис убрзо бива увучена у његов свет. Њихова веза се продубљује док је пијаниста засипа писмима, упућује јој позиве за путовање, мимоилази се с њеним мужем. Али све се одвија под Беатрисиним условима и контролом.

Борба за моћ међу љубавницима се интензивира све док не експлодира у равноправној бици полова, на енглеском језику који им није матерњи па се једнако добро (не) споразумевају. Да ли Беатрис ограничава њихову страст тако што умртвљује своје емоције? Или је крив Витолд јер је само старац који покушава да оживи свој сан о љубави?

Евоцирајући свеобухватну Дантеову љубав према вољеној Беатриче, Куци разоткрива суштинску загонетку романсе у којој случајни сусрет два странца све може да промени.

Роман „Пољак“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 


 

 

„Руски конзул“, Вук Драшковић

Вук Драшковић у „Руском конзулу“ проговара о истинама које су бацане у запећак и свесно гуране у заборав.

Потпомогнут даром и инстинктом врсног приповедача и наратора, Драшковић пише роман с једним циљем – да укаже на прећутане и сурове историјске истине, у којима је српски народ трпео незамисливе тортуре, нарочито током Другог светског рата, где је у вилајетним тминама Босне, а и касније у монтираним процесима и многобројним комунистичким режимским чисткама, страдао до истребљења.

У Драшковићевом роману суди се појединцу, али је на оптуженичкој клупи читав један народ. На својој светој земљи српски народ и данас страда и умире.

Роман „Руски конзул“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 

 


 

 

„Књига о Титу“, Добрица Ћосић

„Књига о Титу“ последње је дело Добрице Ћосића на које смо чекали десет година, у којем говори о свом односу са Јосипом Брозом Титом од првог сусрета до прекида односа након писма о смени Ранковића. Ово је и реконструкција једног времена, распада земље, југословенства, и највише – српског пораза.

Над овим рукописом 18. маја 2014. године преминуо је Добрица Ћосић, један од најзначајнијих људи у историји Србије и писац чије је перо изнедрило приповест о најважнијој породици српске књижевности. „Књига о Титу“ васкрсава и оживљава једну епоху коју су, сасвим сигурно, обележила два човека – председник и писац, Јосип Броз и Добрица Ћосић. Ова књига је последњи суд о њиховом односу и последња истина о најконтроверзнијем сукобу у историји Југославије. Ово су „Време смрти“, „Време зла“ и „Време власти“ сабрани на једном месту.

„Књигу о Титу“ можете набавити у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс, као и на сајту лагуна.рс.

 

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *