ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА НОВЕМБАР 2022.

 

БИБЛИОТЕКА
КУТАК ЗА ЧИТАЊЕ
ПРЕПОРУКЕ КЊИГА ЗА НОВЕМБАР 2022.

 


 

Препорука сликовнице за најмлађе читаоце

 


 

 

Успаванка за миша“, Јелица Грегановић

Ако се питате како треба да изгледа прва сликовница за вашег малишана, онда погледајте књигу Јелице Грегановић „Успаванка за миша“.

На прва врата у свет књижевности дете улази са сликовницом. Оне су благо и драгоценост детињства, а важан слој ове сликовнице су боје. За ликовни сегмент је на свој препознатљив и маестралан начин био задужен Добросав Боб Живковић.

Кратке и јасне реченице, предивне илустрације и садржај „Успаванке за миша“ квалитетно ће подстаћи развој вашег детета. Док читате подстичете говорне и језичке вештине, али омогућавате детету да спозна себе и развија машту.

Успаванке су најлепши пут до безбрижних снова, а они су незаборавни део детињства. Нека дивни стихови Јелице Грегановић и прелепи цртежи Боба Живковића одведу ваше малишане у свет слатких снова.

Књига је мост између детета и родитеља. Нека „Успаванка за миша“ буде мост између вас и вашег малишана који ће подстаћи на размишљање и развити љубав према читању. Ова књига која је намењена деци од 2 до 4 године, у тврдом повезу, може бити и леп поклон којем ће се пођеднако обрадовати и дете и родитељ.

Књигу „Успаванка за миша“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 


 

Препорука књига за одрасле читаоце

 


 

 

Папир“, и „Иконостас“, Горан Петровић

„Папир“ и „Иконостас“ су прве две приче, „два тока“ у „Роману Делти“ Горана Петровића, универзуму алегоричних приповести чија се радња расплиће од средњег века до дана које сматрамо нашим.

Прича о једном догађају у ренесансној Италији послужила је Горану Петровићу да раскошно исприповедану повест „Папир“ уобличи у далекосежну и духовиту метафору о сменама живота и смрти, о тајнама писања и стварања уопште.

 

 

 

 

 

А у фантастичној приповести „Иконостас“ иконе ће на свом путу доживети многе невоље, пресретаће их и Турци, и разбојници, и морске немани, и временске непогоде, дочекивати и клањати им се верници, многе ће се заувек изгубити, а у деспотов двор стићи ће само једна, оштећена и готово непрепознатљива, па ни деспотов саветник Константин Филозоф неће разазнати о којем се светитељу ради…

 

„Папир“ и „Иконостас“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 

 

 

 


 

С оне банде моје горе“, Јасенка Лаловић

„С оне банде моје горе“ је проницљива, надасве искрена и реална прича о жени чија судбина је чврсто одређена кршевитим, јаловим простором, у коме је свако време невреме. Ово је прича о женама које немају право на избор, попут мушкараца поред којих стасавају и које несебично граде до њихове позиције стамених јунака, добрих домаћина, поузданих синова…

Међутим, ово никако није прича о њиховој покорности у којој се губи њихово биће. Оне су дариване снагом да све што им донесе судбина, изнесу до краја. Да ли је то по правди или неправди, показаће време.

Уједно, ова књига открива један специфичан, скоро заборављен свет, традицију, обичајна права која се неретко косе са словом закона и која, ипак, надвладавају, снагом осећаја да се припада том простору. У таквом микрокосмосу жена је попут каријатиде, стуб… Нем, постојан и довољно снажан да издржи бреме, и своје и оних који су имали права да се измакну. То право њој није било дато.

Роман „С оне банде моје горе“, први део трилогије „Брда од пелина“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

 


 

 

Причи никад краја“, Јелица Грегановић и Горица Нешовић

„Причи никад краја“ је књига прича коју су заједно написале пријатељице и колегинице Јелица Грегановић и Горица Неошовић, а читалац је публика која се смеје и одобрава јер се препознаје у свим темама.

Уз жељу да се свакодневни догађаји и осећања учине вредним пажње, ова књига је и женски поглед на свет, који истовремено показује и сталну новинарску радозналост и потребу да се забележи богатство, занимљивост и лепота свакодневнице.

Збирку прича „Причи никад краја“ Горице Нешовић и Јелице Грегановић можете наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs као и на сајту laguna.rs.

 

 

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *