ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА НОВЕМБАР 2023.

 

ПРЕПОРУКА КЊИГЕ ЗА ОСНОВЦЕ


 

 

„Вртоглави дани у Плавој шуми“, Зоран Пеневски
Забавите се уз приче о другарству, пријатељству, љубазности и пажњи, без којих би овај свет био без иједне боје у књизи „Вртоглави дани у Плавој шуми“ Зорана Пеневског. Илустрације је радио Душан Павлић.

Како изгледа дан у Плавој шуми? И откуд то да је плава? Хоће ли тај дан бити неспокојан или као сваки други? Или ће можда баш тог дана оживети звезде? И ко је у шуму дошао наопачке, а ко је наопак гост? Придружите се медведу Миши, лисици Ливији, вучићу Васку, јежици Јуци, вепру Вилотију, совици Станки, веверици Вањи, зечици Зорани и осталим другарима у њиховим вртоглавим шумским заврзламама.

Према речима аутора, „ово су приче о шумским животињама и њиховим заврзламама, које су смешне, необичне и поучне. У њима увек постоји нешто што се одиграва вртоглаво брзо и несвакидашње као и сама Плава шума. Наравно, има ту и главоломне мудрости и вртоглаве забаве од које, како и име каже, не сме да вам памет – стане!“

„Вртоглави дани у Плавој шуми“ Зорана Пеневског у продаји су у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.

 

 


 

ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

 

„Via Acquarossa“, Марио Лигуори

Од аутора романа „Прва љубав“, „Напуљски дипломата“ и „Само убиство“ Марија Лигуорија стиже „Виа Acquarossa“, импресиван роман који врви од јаких осећања.

Смештена у близини чудесног Везува, надомак Помпеје, Улица Аквароса је учитељица живота, микрокосмос у ком се људи грчевито боре за место под сунцем. На њеној калдрми прожимају се нежност и насиље, еротизам и патријархалне стеге, гостопримство и непријатељство према странцима, правдољубивост и неправда. Ликови овог романа су претежно млади људи занесени фаталним страстима, храном и фудбалом, историјом и природом, љубављу и материјалним сатисфакцијама. Међутим, поред свих протагониста који се отимају око лепоте, први и прави главни јунак романа „Виа Acquarossa“ остаје управо ова улица са својим упечатљивим причама, интригама и догодовштинама.

Питка поглавља ове књиге, исписана препознатљивим пишчевим стилом, пружају аутентичне слике јужне Италије. Како сам аутор каже, „објављивање романа ’Via Acquarossaְ’ у мени изазива немало узбуђење. Можда због теме, због завичаја, а можда и због чињенице да је ово моја десета, јубиларна књига на српском језику. Десет књига на страном језику, то није шала! Ништа од тога се не би десило без моје породице, без пријатеља који ми увек у свему помажу и нарочито без моје дивне и верне публике, која ми је показала да странца можемо разумети, прихватити, заволети. Странац је оно што ми нисмо. Странац има нову поруку за нас. Он нам доноси дар различитости и њему треба андрићевски изаћи у сусрет“.

Роман „Виа Acquarossa“ Марија Лигуорија у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.

 


 

 

„Из своје коже“, Александар Станковић

„Депресија је када три мјесеца чекаш да ти петнаест минута буде боље. То није туга због несретне љубави, ни лоше расположење због неке глупости. Депресија је потреба да изађеш из своје коже.“
Овако почиње књига „Из своје коже: Живот с депресијом“ Александра Станковића, угледног новинара и водитеља ХРТ-а, аутора култне емисије „Неђељом у 2“. Кад позната личност без задршке говори о својој психолошкој интими, не марећи за стигму која јој прети, то интригира. Аутор књиге је оголио депресију уз дозу цинизма, самоироније, али и објективне спознаје о природи овог стања. Храбро искорачивши из форме у којој се обично говори о депресији, Станковић беспоштедно износи своје искуство како би други који пате од ове болести схватили да нису сами.

„Ономе тко се није сусрео с депресијом тешко је описати како то изгледа, али покушат ћу: Када ми је било најгоре, осјећао сам се као да имам тешку грипу и да сам пушио лошу траву. Дакле, физичка слабост, немогућност концентрације, немир, страхови, несаница и недостатак тека. Отприлике тако изгледа депресија па још мало горе“, изјавио је за Лагуну Станковић.

Књига је подељена у три целине: прву чине наизменични лирски и прозни записи о депресији; потом следи интервју са Зораном Кесићем и на крају су есенцијалне информације о депресији.

„Књигу сам писао како бих помогао другим људима да освијесте своје психичке проблеме ако их имају и да потраже помоћ лијечника јер у већини случајева психијатри и психолози могу помоћи. Мени је у тешким тренуцима болести јако пуно значио контакт са особама које живе с депресијом већ дуље вријеме и које су сада добро, јер то ми је давало наду да ћу се и ја извући из дубоке рупе у коју сам упао“, рекао је Станковић и додао: „Надам се да ће ова књига позитивно ђеловати на људе који имају сличне проблеме. Осим тога, мој ’излазак из ормара’ и шира расправа о менталном здрављу можда допринесе да се околина с више разумијевања односи према људима с психичким проблемима.“

Овај дирљиви и интимни запис Александра Станковића у Хрватској је недавно објављен под називом „Депра“, а код нас је књига насловљена „Из своје коже: Живот с депресијом“. Можете је пронаћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

„Лепота другог живота“, Шерон Стоун
Шерон Стоун, једна од најславнијих холивудских глумица, претрпела је тежак мождани удар који ју је коштао не само здравља већ и каријере, породице, богатства и светске славе. На исповедним страницама књиге „Лепота другог живота“, славна холивудска глумица Шерон Стоун искрено попут поверљивог разговора прича о својим преломним улогама, пријатељствима која су јој променила живот, о својим најтежим разочарањима и највећим достигнућима. Она открива како је после трауматичног детињства остварила каријеру у индустрији која је прикривала злостављања под маском новца и гламура. Дели са читаоцима причу како се изборила за повратак након болести и пронашла не само своју истину већ и љубав и помирење са својом породицом.

„Лепота другог живота“ је књига за рањене и за преживеле; то је књига која слави женску снагу и отпорност, а уједно је и позив на акцију. Она је доказ да никад није касно проговорити.

Према речима преводитељке књиге Александре Чабраје, „Шерон Стоун ме је још у време ’Ниских страсти’ задивила својом тако ретком способношћу да изгледа и понаша се веома провокативно а да притом не делује јефтино ни вулгарно. Зато сам веровала да ни њена аутобиографија неће бити типична холивудска прича о мењању мужева као чарапа. Напротив, ово је исповест коју никад не бисте очекивали од једне холивудске секс-бомбе: потресно сведочанство о трауматичном одрастању, тешким здравственим проблемима и беспоштедној борби за опстанак и успех у суровом свету филма.“

Аутобиографија глумице, која је подигла прашину у филмском свету, указује колико ни слава ни новац не помажу ако иза свега тога не стоји јака личност спремна да се бори до последњег даха.

„Лепота другог живота“ Шерон Стоун је у продаји у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

 


 

 

„Солунска 28 – О сексу, дроги и рокенролу“, Др Неле Карајлић
Дугоочекивана завршница трилогије „Солунска 28“, романа велике звезде Др Нелета Карајлића, од 16. октобра је пред читаоцима. Трећи део трилогије „О сексу, дроги и рокенролу“ доноси нам причу Милана Јанковића – рођеног на адреси из наслова књиге – о томе како је крвави распад Југославије избегнут захваљујући поверењу свих њених народа и народности у рокенрол.

Према речима уредника Вулета Журића, „овом књигом је стављена тачка на причу о судбини једне дорћолске адресе и неколико генерација које су ту живеле, али је отворено ново поглавље у стваралачкој биографији човека који већ четири деценије пева, компонује, глуми, режира и пише ли пише. Завршни део ’Солунске 28’ можемо читати и као неку врсту обрнутог пророчанства сатиричара-пророка који је видео шта ће нам се дешавати много пре него што нам се много тога заиста и десило. Сада је пред нама моћан уметнички поглед у алтернативну недавну прошлост у којој је крвави распад Југославије избегнут. И немојте да мислите да је у питању пука измишљотина, јер након што прочитате последњу реченицу завршног дела ’Солунске 28’, схватићете колико вам је жао што свет из маште Др Карајлића није постао стварност. Мада, никад се не зна.“

А како каже сâм Неле Карајлић, „за прва два дела ’Солунске’ морао сам да се консултујем са историјом. Моја идеја је била да своју измишљену причу ставим у реалан историјски оквир који би мојој причи дао на уверљивости. Тако сам наилазио на разне изненађујуће податке о Београду које ни сâм нисам знао. За овај, трећи део, није било потребно да користим књиге из историје. Ја сам био део тог периода, тако да сам на неки начин био и сведок сарадник. Југославија је мртва, а мртав је, мање-више, и рокенрол. Занимљиво ми је било да пишем дело у коме ће оба та феномена, која су највише утицала на мој животни кредо, преживети. И Југославија и рокенрол у себи су имали Ероса. Били су потентни и узбудљиви. Зато су били привлачни, и зато их се сећамо са радошћу. Оно што их је наследило, и у политици и у култури, припада Танатосу.“

Поштоваоци лика и дела Др Нелета Карајлића уживаће у последњој књизи трилогије „Солунска 28 – О сексу, дроги и рокенролу“ која се може наћи у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на sajtu laguna.rs.

 


 

 

Posted in Библиотека ДКЦБ, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *