Промоција књиге “Шазбука” у ДКЦБ

Данас је у библиотеци ДКЦБ представљана књига „ШАзбука“  у сарадњи са ЈП Службени гласник
Учесници су били: уредник издања Владислава Војновић, књижевница, аутор Раде Танасијевић, песник и Лука Тилингер, илустратор
Модератор Јасмина Атанацковић Гајић, проф. српског језика и књижевности
Уредник програма Снежана Станковић


Шазбука

Раде Танасијевић је у сарадњи са издавачком кућом „Службени гласник“ објавио свој нови дечији роман „Шазбука“. То је трећи по реду роман из едиције „Азбучни ред“ ове издавачке куће.

Роман ми се изузетно свидео јер је на врло маштовит и забаван начин писац повезао биљни свет с азбуком. На тај начин су деци, којима је роман и намењен, приближене и азбука и природа. Свако слово има своју биљку и своју причу које повезују главни лик Шуме и његова сестричина верица. Авантура креће већ на корицама књиге, где се читаоци срећу с необичним насловом, који најављује чудесна дешавања у роману. Уз фантастичне илустрације Луке Тилингера, ово постаје роман који деца заправо могу да доживе и у визуелном смислу. Фантастично је још и то да свако слово азбуке има и своју јединствену и уникатну причу.

Заједничко за све приче је то да се дешавају на истом месту – у шуми, и да их износе исти ликови, шумар Шуме и његова сестричина Верица.

Једна од прича која се мени посебно допала је прича на слово „Д“ о Дрену.

Препоручила бих овај роман свој деци јер је јако поучан и занимљив.

 

Анастасија Андонов, 7/3

ОШ „Никола Тесла“ Београд

Литерарна и Новинарска секција школе


Шазбука

Основци који храбро корачају у потрази за новим стварима у овом делу се могу срести са нечим интересантним и занимљивим што ће им требати за цео живот. Ова књига је једно необично дочаравање азбуке са једне потпуно другачије стране. Повезаност слова и природе на креативан начин. Свако слово има неко значење, али не било какво значење, то је нешто што не виђамо често, а за нешто нисмо чак ни чули нити га икад видели; то су ствари које се не виђају свакодневно. Ради се о мотивима из природе. Писац је описао природу на маштовит начин и повезао је са словима како би било занимљиво. Можемо видети и однос једног старијег човека, чувеног Шумета и његове сестричине која је, као и сва друга деца, радознала, дружељубива, живахна и несташна. Не схвата шта је природа. Упркос томе што девојчица не зна који је смисао шуме, шумар Шуме дође на идеју да јој објасни шта је то шумска азбука. У почетку јој није било најјасније шта је заправо причао. Шуме је јој објаснио шта значи које слово. Девојчица је била у чуду кад је чула неке речи јер пре тога никад за њих није чула.

Књига је намењена за децу узраста од 6 до 8 година, али књига нема свој узраст, књигу може свако да чита ако има воље у себи. Занимљива је и има интересантну радњу. Поред текста, на посебан начин књизи су допринеле илустрације. Ову књигу бих препоручила свима јер са собом носи низ занимљивих ствари.

Николина Ландуп, 7/3

ОШ „Никола Тесла“ Београд

Литерарна и Новинарска секција школе


17 item(s)
Posted in Библиотека ДКЦБ, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *