Прослава 125 година – Школа за оштећене слухом-наглуве „Стефан Дечански”

ЈУБИЛЕЈ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ “СТЕФАН ДЕЧАНСКИ”

Школа за оштећене слухом – наглуве „Стефан Дечански“ обележила је 125 година свог постојања и рада. Прослава је одржана у уторак 29. новембра од 12 часова у сали „Донка Шпичек“ Дечјег културног центра Београд. У приредби су учестовали наставници и ученици школе, као и гости – деца из ОШ „Јанко Веселиновић“. Приредби су присуствовали гости из Министарства просвете Републике Србије и представници локалне самоуправе.

Поводом значајног јубилеја школе саопштење је објавио и министар просвете републике Србије господин Бранко Ружић. У саопштењу које је прочитано на приредби између осталог се каже: „Свим ученицима, родитељима, наставницима, руководству Школе и осталим запосленима у Школи за слухом-наглуве Стефан Дечански у Београду, честитамо Дан школе и значајан јубилеј – 125 година од почетка организованог образовања и васпитатања младих са оштећеним слухом. Колико ли само туге и весења, колико поноса и успомена, колико дечјег смеха стане у 125 година. Одлука да се уз прославу Дана школе обележи и вредан јубилеј образовања деце и ученика којима морамо прићи са посебном пажњом и врло посвећено, завређује посебну пажњу. Попзнато је да је Школа Стефан Дечански у Београду мењала име и локацију у својој историји, али је под сваким именом које је носила, успешно обављала своју узвишену просветитељску мисију, о чему сведочи њено вековно трајање, као и успеси које постиже и које је у прошлости постизала. Школа се давне 1896. године развила из Завода за глувомену децу који је деловао под окриљем Друштва Краљ Стрефан Дечански. Као највећа и најстарија установа овог типа у Србији, дала је велики допринос у развоју система образовања најостељивијих категорија ученика како би се повећала укљученост деце са сметњама у развоју и инвалидитетом у образовни систем, ужу и ширу социјалну заједницу“.

Основна школа за оштећене слухом – наглуве „Стефан Дечански“ редован је учесник програма Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе“, који је основао и финансира Градска управа Града Београда а реализује Дечји културни центар Београд.

 

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

18 item(s) « of 2 »
Posted in Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *