Први Фестивал „Миња Субота“ – уторак 8. новембар 2022.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

 

I ФЕСТИВАЛ „МИЊА СУБОТА”

за децу – вокалне солисте

из Србије и дијаспоре

 

Уторак, 8.11.2022.

18.00

Велика сала „Донка Шпичек”

Дечји културни центар Београд

 

Први Фестивал „Миња Субота“, намењен деци – вокалним солистима, одржаће се у Дечјем културном центру Београд, у сарадњи са Фондацијом „Миња Субота”, у уторак 8. новембра, од 18 часова, на дан рођења једног од наших најзначајних стваралаца за децу – Милана Миње Суботе.

На конкурс за учешће на фестивалу пријавило се преко сто деце из Србије и дијаспоре, узраста од пет до четрнаест година, од којих је седамнаест освојило сто поена приликом жирирања стручне комисије. Селекциона комисија оцењивала је тачно интонирање мелодије, изражајност интерпретације и квалитет гласа. Жири фестивала радио је у саставу еминентних уметника, музичких педагога, композитора и диригената – Леонтина Вукомановић (уредница фестивала), Снежана Деспотовић (музичка уредница фестивала), Мирјана Миличић Прокић (музички педагог) и мр Невена Ивановић (диригент Хора ДКЦБ).

По речима Леонтине Вукомановић, фестивал је настао како би се сачувало драгоцено музичко наслеђе које је Миња Субота створио. ,,Циљ фестивала је да сачувамо заоставштину истакнутог аутора за децу, да подстакнемо децу да певају дечје песме које поседују васпитне и естетске вредности, да негујемо педагошки приступ музицирању, где деца певају слободно и нефорсирано и изборимо се са све већим упливом неадекватног музичког садржаја којим су наши најмлађи окружени” – истакла је Леонтина Вукомановић.

На завршници фестивала победницима ће бити уручене плакете и дипломе, а публика ће тада имати прилику да чује интерпретације познатих песама уз које су одрастале многе генерације. Поред победника фестивала, који долазе из Херцег Новог, Ниша, Новог Сада, Ћуприје, Смедерева, Шапца, Коцељеве и Београда, у програму ће учествовати Хор Дечјег културног центра Београд, Хор „Чаролија”, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Предраг Вуковић Пеђолино, Тоде Николетић, Слободан Станишић и Леонтина Вукомановић.

 

Улаз је слободан.

 

Добро дошли!


—> преузми (САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ I ФЕСТИВАЛ „МИЊА СУБОТА”)

 

 

Posted in Концертни програм, Обавештења, Саопштење за медије, Фестивал Миња Субота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *