Први Свесрпски дечји сабор на YouTube каналу ДКЦБ

 


СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР

Први Свесрпски дечји сабор на YouTube каналу ДКЦБ

недеља, 24. мај, 12 часова

 

„СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР“ постао је већ традиционална манифестација коју са великим задовољством сваке године организује Дечји културни центар Београд и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, под покровитељством председника Србије, Александра Вучића. Том приликом, од 23. до 26. маја, у Србију долазе деца и млади из расејања желећи да упознају своју земљу порекла и њене културне тековине. Током шест дана боравка у Србији малишане из дијаспоре срдачно дочекују њихови вршњаци из Београда – ученици ОШ „Старина Новак”, у чијим домовима бораве.

Први сабор одржан је 2018. године, који је окупио децу из шест земаља, а други, одржан наредне године, окупио је децу из десет земаља. Током ове две године у Србију су дошла деца из Француске, Хрватске, Македоније, Немачке, Норвешке, Румуније, Словеније, Шведске, Америке, Аустралије, Мађарске, Републикe Српске и Црне Горе. Сваке године око стопедесеторо деце гостију и њихових домаћина су учесници манифестације.

Један од повода за настанак манифестације је обележавање Дана свесловенске писмености, па се сабор званично отвара сваке године 24. маја, концертом у част прославе овог празника у сали „Донка Шпичек“ у Дечјем културном центру Београд. Будући да ове године нисмо у прилици да укажемо гостопримство нашим пријатељима из дијаспоре и региона настављамо да се дописујемо и гајимо пријатељства из даљине, присећајући се незаборавних успомена.

Ове године ћемо зато обележити овај значајан празник свечаним концертом одржаним на Дан словенске писмености – Дан Светих Ћирила и Методија, 24. маја 2018. године, у Дечјем културном центру Београд. Овим концертом званично је почела манифестација, уз државну химну „Боже правде“ и поздравне речи господина Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике Србије, који је уједно пренео и поздрав од председника Србије пожелевши да ова манифестација заживи и траје. Поред Хора Дечјег културног центра Београд, Хора Чаролија и Уметничког центра Талија, на концерту су наступили Миња Субота, Леонтина Вукомановић и Слободан Бода Нинковић.

Концерт се може погледати на YouTube каналу ДКЦБ у недељу, 24. маја, у 12 часова.

Posted in Обавештења and tagged , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *